Здраве

Триглицериди

hand holding a mollecular structure model

Триглицериди

Ако следите изкъсо кръвното си налягане и нивата на холестерола в тялото ви, тогава има още нещо, на което да обърнете внимание – триглицеридите. Техните високи нива в кръвта могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, но това не трябва да ви плаши. Може да балансирате нивата им като изградите основни навици за здравословен начин на живот. 

Какво представляват триглицеридите?

Най-кратко и просто, това са вид мазнини в тялото. Когато ядем, тялото ни превръща всички калории, от които няма нужда към момента, в тях. Те се задържат в мастните клетки и в последствие хормоните ги освобождават под формата на енергиен запас между храненията. 

Ако консумацията на прекомерно количество калории, особено на въглехидрати, е регулярна, има риск от повишени липидни нива (хипертриглицеридемия). В този случай, възможността да развиете редица хронични заболявания, особено сърдечно-съдови е изключително голяма.

С какво се различават триглицеридите от холестерола?

Триглицеридите и холестеролът често са смятани за едно и също нещо. Но каква всъщност е разликата между тях? Въпреки че и двете са вид мастни вещества, наречени липиди, те крият редица разлики. Двете основни разлики са следните:

 • Докато тялото самостоятелно може да произведе целия холестерол, от който има нужда, случая при триглицеридите не е такъв. Част от него се набавя от храната, която приемаме или от излишни калории.
 • Функциите на двата вида липиди също са различни. Основната задача на холестерола е да гради клетки и да произвежда хормони, а тази на другия вид е да дава енергия на тялото и да съхранява излишните калории.

Кои са причинителите на високите нива на триглицериди?

Високите нива на тези мастни тела в организма могат да бъдат опасни за здравето ни, но за съжаление, този проблем често няма проявени симптоми. Важно е да се правят редовни кръвни тестове на липидния профил, за да се предотвратят по-сериозни проблеми.

Фактори, които могат да повишат нивата включват:

 • прекомерна употреба на алкохол;
 • наследяване на висок холестерол;
 • заболявания на бъбреците и/или черния дроб;
 • менопауза;
 • пушене;
 • затлъстяване;
 • лекарства, включително диуретици, хормони, кортикостероиди и бета-блокатори;
 • болести на щитовидната жлеза;
 • неконтролиран диабет;
 • диета, богата на захар и прости въглехидрати.

Кои са потенциалните рискове от по-високите нива на триглицериди?

Високите нива увеличават риска от панкреатит. Това е сериозно и болезнено възпаление на панкреаса, което може да бъде опасно за живота. Също така, те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, включително:

 • заболявания на каротидните артерии;
 • коронарна болест на сърцето и сърдечен инфаркт;
 • метаболитен синдром (комбинация от високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване);
 • периферна артериална болест (ПАБ);
 • инсулти.

За да не се стига до тези заболявания, е важно всеки да знае какви са нормите за нивата на триглицеридите:

Нормални нива — По-малко от 150 милиграма на децилитър (mg/dl) или по-малко от 1.7 милимола на литър (mmol/l).

Гранично високи нива — 150 до 199 mg/dl (1.8 до 2.2 mmol/l).

Високи нива — 200 до 499 mg/dl (2.3 до 5.6 mmol/l).

Много високи нива — 500 mg/dl или повече (5.7 mmol/l или повече).

Как да контролираме нивата на триглицеридите?

Ако сте открили, че нивата на триглицериди в тялото ви са високи, недейте да се отегчавате, защото може да направите много за да ги намалите само чрез промени в начина ви на живот. Ето и няколко от първите стъпки, които да предприемете, за да имате контрол върху тях:

 • започнете да се движите повече – физическата активност е ключов фактор при контролиране на нивата на тези липиди в тялото. Специалисти препоръчват всеки да тренира по поне 30 минути на ден, в пет дни от седмицата. Разбира се, ако сте извън форма, започнете по плавно, с кратки, но чести разходки.
 • свалете килограми – ако сте с наднормено тегло, опитайте се да свалите килограми, за да поддържате здравословно тегло. Физическата активност ще помогне, но ключът към успеха се крие в правилния начин на хранене. Стремете се да приемате по-малко калории и се фокусирайте на диета, пълноценна на плодове, зеленчуци, протеини и нискомаслени млечни продукти.
 • избирайте по-добри мазнини – обръщайте повече внимание на мазнините, които консумирате. Ограничете храните с нездравословни такива (намерени в месо, масло и сирена) и транс-мазнините (в преработени храни и маргарини), както и холестерол. Увеличете приема на здравословни мононенаситени и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтин, ядки и някои риби. Изследванията показват, че омега-3 мастните киселини в мазните риби – като туна, сьомга, скумрия и сардини – са особено добри за намаляване на нивата на триглицериди. Независимо че дори и здравословните мазнини са богати на калории, все пак трябва да се консумират умерено.
 • ограничете приема на алкохол – дори и малки количества алкохол могат да причинят значително повишаване на нивата. Намалете консумацията възможно най-много.

Хората, които имат сърдечни проблеми и високи нива на триглицериди, могат да имат нужда от медикаменти за да ги намалят и контролират.

 • фибратите могат да намалят, както горепосочените нива, така и тези на холестерола.
 • рибено масло с омега-3 мастни киселини също е от помощ при контрола на този вид мазнини. Консултирайте се с лекаря си дали ще ви бъде нужно рибено масло с рецепта. Омега-3 мастните киселини от растителни източници като ленено семе също могат да бъдат полезни.
 • ниацинът (никотинова киселина) може да намали нивата до 50%. Достъпен е като добавка без рецепта и като лекарство с такава.

Когато разговаряте с лекаря си, обсъдете всички лекарства, добавки и витамини, които приемате. Някои обичайни лекарства, като бета-блокаторите, противозачатъчните таблетки и диуретиците, могат да причинят повишаване на нивата на липидите като страничен ефект. Възможно е някое от тях да е причината за вашия проблем.

Заключение

Както вече стана ясно, високите нива на триглицериди могат да доведат до доста сериозни проблеми, затова редовните тествания са ключ към предотвратяването на усложнения. Един здравословен възрастен трябва да си прави липиден профил на всеки 4 до 6 години, а децата – веднъж между 9 и 11 годишна възраст и веднъж между 17 и 21.

За най-добър краен резултат, вложете в менюто си храни от типа на плодове, зеленчуци, семена, ядки, пълнозърнести и бобови храни и др.

Ако спазвате здравословен хранителен режим и физическата ви активност е на ниво, няма от какво да се притеснявате, тогава вашите триглицериди би трябвало да са в норма.

Източници

Triglycerides

Triglycerides: Why do they matter?

High Triglycerides: What You Need to Know

Triglycerides vs. Cholesterol: How Are They Different and How Are They the Same?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0