Здраве

Фруктоза

citrus-still-life-fructose-oranges-lemon-lime-2022-11-08-08-49-53-utc

Фруктоза

Въпреки че фруктозата не е съвсем нова като хранителна съставка, като откриването самото й откриване датира от 1847 г., през последните няколко години тя стана много по-популярна, особено при производството на сладкарски и хлебни изделия и безалкохолни напитки. Това е ефективна естествена съставка, която се използва за намаляване на съдържанието на захар, като същевременно запазва сладостта, но крие ли всъщност рискове за нашето здраве?

Какво представлява фруктозата?

Тя е вид захар, известна като монозахарид. Монозахаридите могат да се свързват помежду си, за да образуват дизахариди, най-разпространеният от които е захарозата или „трапезната захар“. Захарозата е 50% фруктоза и 50% глюкоза, като те от своя страна имат една и съща химична формула (C6H12O6), но притежават различна молекулна структура.

Подобно на другите захари, фруктозата съдържа четири калории на грам и глюкоза, която е основният източник на енергия за клетките на тялото. Фруктозата обаче трябва да бъде превърната в глюкоза от черния дроб, преди да бъде използвана от организма. Този вид захар е най-сладкият естествено срещащ се въглехидрат и е 1,2-1,8 пъти по-сладка от захарозата (трапезна захар). Ценното и качество е, че метаболизмът й не изисква инсулин и оказва слабо влияние върху нивата на кръвната глюкоза. Възможно е преди да сте я чували  под наименованието „плодова захар“, тъй като се среща естествено в много плодове. Намира се и в други растителни храни като мед, захарно цвекло, захарна тръстика и зеленчуци. Съдържа се също в различни подсладители, като високофруктозен царевичен сироп и сироп от агаве. Ако случайно погледнете, че при основните съставки на даден продукт е посочена добавена захар, то тогава тази храна най-вероятно съдържа много от известния монозахарид.

През какви процеси преминава в тялото (как се усвоява)?

Повечето захари се усвояват от организма по сходен начин. Този вид обаче се усвоява по малко по-различен такъв. Това е довело до дебати сред учените в областта на храненето относно ролята й за здравето. Независимо дали се консумира от цели храни, царевичен сироп, захароза или като добавена съставка, по-голямата част от фруктозата, която консумираме, се метаболизира от черния дроб, превръщайки се в енергийни източник за тялото ни чрез процес, неизискващ инсулин.

Малко повече за процеса:

  • абсорбация – в тънките черва чрез облекчена дифузия (GLUT 5);
  • транспортация – до черния дроб, където се усвоява – ключови ензими са фруктокиназа (активира фруктозата до фруктозо-1Ф) и алдолаза В (разгражда фруктозо-1Ф);
  • в екстрахепаталните тъкани (само при високи концентрации в кръвта) – активира се от хексокиназа до фруктозо-6Ф, който навлиза в гликолизата. Хексокиназата има малък афинитет къмтози вид захар.

* глюкокиназа – глюкозата се фосфорилира от хексокиназа;
* хексокиназа – глюкокиназа в черния дроб;
* екстрахепаталните жлъчни пътища  – жлъчните пътища извън черния дроб.

Какви са рисковете? 

Някои хора не усвояват цялата част от този тип захар, която консумират. Точно това специфично заболяване се нарича малабсорбция на фруктоза, като при него се образуват прекомерно газове и е възможен храносмилателен дискомфорт.

Трябва да споменем, че някои хора имат проблеми с усвояването на този вид захар, когато я консумират в големи количества, а други изобщо не могат да я усвояват. За засегнатите лица се препоръчва да контролират или ограничават приема й, а в случай на рядкото генетично заболяване, наречено наследствена непоносимост към фруктоза (ННФ), да я избягват напълно. Около един на 20 000-30 000 души се ражда с HFI всяка година.

Естествена или добавена захар?

Фруктозата може да бъде естествена или добавена захар в зависимост от източника си. Тя се счита за естествена захар, когато я консумираме директно от цели растителни храни. И обратното, счита се за добавена захар, когато я консумираме от пакетирани храни и напитки, в които по време на производството са добавени захари, съдържащи този вид (като кристална фруктоза, високофруктозен царевичен сироп или захароза).

Един от най-интересните аспекти на науката, които изследват този тип захар е, че има много изследвания, които показват каква „доза“ може да причини здравословни проблеми. Едно проучване установява, че консумацията на 255 грама от вида захар на ден наистина води до увеличаване на мазнините в черния дроб и намаляване на инсулиновата чувствителност. Въпреки това обаче няма установени препоръки, като настоящите насоки за хранене засега препоръчват ограничаване на консумацията на добавени захари до по-малко от 10% от общите калории – с други думи, по-малко от 50 грама добавени захари, ако консумирате 2000 калории на ден.

Кога фруктозата е вредна?

Повишената консумация на този тип захар в средния хранителен режим чрез подсладители като царевичен сироп с високо съдържание на монозахарида (HFCS) и захароза може да доведе до отрицателни последици за нашия организъм. Хроничният прием е допринесъл за множество последици за здравето, като инсулинова резистентност, затлъстяване, чернодробни нарушения и др. Метаболизмът започва с фосфорилирането й от фруктозната киназа в черния дроб и този процес не се регулира с обратна връзка. Поради това приемът на голямо количество от захарта може да доведе до изчерпване на АТФ, увеличаване на производството на пикочна киселина и увеличаване на оборота на нуклеотидите. Възможно е да настъпят проблеми неалкохолна мастна болест на черния дроб и диабет тип 2, като дори има и сведения за увеличен риск от ракови заболявания.

Заключение

Трябва да разглеждаме този тип захар в контекста, в който се консумира, и как тя се вписва в начина на живот на индивида. Тук много се вписва фразата „Дозата прави отровата“, а именно ако някой си я набавя ~30-50 грама дневно от ябълки, диня, боровинки и т.н., няма реална причина да се притеснява за приема й. Ако той получава ~30-50 грама дневно от газирани напитки, други подсладени със захар напитки и други преработени храни, може би си струва да се обсъди контекстът на неговия избор на хранене и по-малко действителното съдържание на фруктоза в тези храни.

Източници

why-is-fructose-bad-for-you

5-things-to-know-about-fructose

Fructose

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0