Здраве

Газове в корема

Holding a stomach in the hand, inflammation digestive system, gastrointestinal health issues

Газове в корема

Газовете в корема са факт – естествен резултат от храносмилането на храната. Те са често срещано телесно явление, което засяга всеки в определен момент от живота му. Чревният газ е смес от образувани в храносмилателната система изпарения без мирис, като кислород, въглероден диоксид, азот, водород и метан. Когато тези изпарения се смесят с чревните бактерии, може да се появи неприятна миризма на сяра. Докато консумираме храна и напитки през деня, малки количества въздух неизбежно се поглъщат и попадат в храносмилателната система. Този погълнат въздух, заедно с други газообразуващи процеси в червата, води до газове, които се натрупват в корема и червата.

 Какви са причините за появата на газовете в корема?

Макар че това е нормален телесен процес, прекомерното образуване на газове и подуване на коремната област може доведе до дискомфорт и смущение. Разбирането на причините може да бъде  от решаващо значение за предотвратяването на проблема:

 • храносмилане – в тънките черва липсват определени ензими, необходими за смилането и усвояването на въглехидратите и захарите в сладките и нишестените храни и фибрите. Тази несмляна храна преминава в дебелото черво, където безвредни бактерии разграждат храната;
 • поглъщане на въздух –това често се случва, без дори да забележите, докато ядете, пиете, дъвчете дъвка или пушите;
 • лекарства, забавящи дейността на червата;
 • хранителен режим – избягвайте консумацията на твърде много храни, предизвикващи подуване (картофи, царевица, боб, лук, ябълки и продукти с високо съдържание на фибри). Въпреки това не забравяйте, че фибрите са от съществено значение за поддържането на храносмилателния тракт в добро състояние и за регулирането на нивата на кръвната захар и холестерола;
 • чревни инфекции – водят до размножаване на чревните бактерии, затрудняват функциите на червата и подуват корема;
 • хранителна непоносимост – дискомфорт се наблюдава, когато храносмилателната ви система не може да разгради и усвои определени храни, като например захарта в млечните продукти (лактоза) или протеини като глутена в пшеницата.

 Значението на чревната микрофлора

Чревната микрофлора се характеризира с многобройните микроби, които живеят в човешките черва. Микробиомът е средата, в която те се развиват. Повечето микроби в организма са полезни, но когато не са балансирани, могат да имат неблагоприятни ефекти върху човешкото тяло.

Промените в чревната микрофлора настъпват през целия живот – от кърмаческа до старческа възраст. Докато чревната микрофлора е силно променлива при новородените, с напредването на възрастта тя има тенденция да остава относително стабилна и е съпроводена с по-ниско ниво на загуба на важни гени, като например тези, участващи в производството на мастни киселини.

Чревната микрофлора подпомага редица телесни функции:

 • укрепване на биохимичните бариери и храносмилателния тракт;
 • предпазване от вредни микроорганизми;
 • разграждане на токсични съединения;
 • производство на полезни микромолекули (напр. късоверижни мастни киселини);
 • усвояване на диетични минерали, като магнезий и калций
 • синтез на основни витамини и аминокиселини;

Грижата за чревната микрофлора чрез здравословно хранене и активен начин на живот е най-добрата рецепта за добро здраве, физическо благосъстояние и издръжливост. Както пребиотиците, така и пробиотиците могат да помогнат за поддържането на микрофлората в добро състояние.

На какво са симптом газовете в корема?

Посъветвайте се с вашия лекар, ако болките в корема са толкова постоянни или силни, че пречат на способността Ви да функционирате добре в ежедневието. Газовете, придружени от други симптоми, могат да са признак на по-сериозни състояния. Консултирайте се със специалист, ако изпитвате някои от тези неблагоприятни симптоми:

 • кървави изпражнения;
 • промяна в консистенцията на фекалиите;
 • промяна в честотата на изхожданията;
 • загуба на тегло;
 • запек или диария;
 • постоянно или повтарящо се гадене или повръщане;
 • продължителна коремна болка;
 • болка в гърдите;

Често образуващите се газове са симптом на хронични чревни заболявания, като дивертикулит (стомашно-чревно заболяване, характеризиращо се с възпаление на стената на дебелото черво), улцерозен колит (причиняващ язва на дебелото и правото черво) или болест на Крон (предизвикващ възпаление и удебеляване на стената на храносмилателния тракт).

 Как да се справим с тях?

Ефективното справяне с проблема включва разбиране на причините за възникването му и прилагане на стратегии за облекчаване на симптомите и стимулиране на по-добро храносмилателно здраве. Прилагайки тези методи, ще подобрите цялостното си благосъстояние и ще повишите ежедневния си комфорт и увереност:

 • яжте бавно – дъвчете хапките храна повече, за да разградите храната по-добре и да подпомогнете храносмилането;
 • кажете „не“ на сламките – пиенето през сламка е свързано и с поглъщането на излишен въздух. За да избегнете подуване и болки в корема, препоръчително е да отпивате от чаша;
 • избягвайте газирани напитки – те съдържат въглероден диоксид, който се освобождава в стомаха ви и образува малки въздушни мехурчета, които са причина за дискомфорт в корема;
 • бъдете физически активни – редовните физически упражнения намаляват риска от констипация, което може да предотврати отделянето на газове от дебелото черво;
 • затоплете областта – при болки в корема поставете бутилка с гореща вода или нагревателна подложка върху него. Топлината облекчава болката и отпуска мускулите на червата, като помага на газовете да се придвижат през тях.

Заключение

Важно е да се отбележи, че периодичното отделяне на газове е нормален процес в организма, а метеоризмът, подуването на корема и оригването са често срещани явления и обикновено не са причина за безпокойство. Разпознаването на храните, които предизвикват дискомфорт в корема, въвеждането на съобразени хранителни навици и регулирането на нивата на стрес ще допринесат за намаляване на прекомерното образуване на газове и свързаните с тях симптоми. Постоянното или силно отделяне на газове, придружено от други симптоми като болки в корема, промени в движението на червата, загуба на тегло или кръв в изпражненията, трябва да бъде прегледано от медицински експерт, тъй като невзетите навреме мерки могат да предизвикат здравословен проблем, който изисква сериозно лечение и диагностика.

 

Източници

Gas and gas pain

Gas and gas pain – Symptoms – Causes

20 ways to get rid of gas pain

Gas and gas pain – Diagnosis – Treatment

Gut microbiota: Definition, importance, and medical uses

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0