Психология и психично здраве

Йога Нидра • Ползи за тялото и ума

Man resting after yoga practice on floor in makarasana.

Йога Нидра • Ползи за тялото и ума

Чувствате ли се сякаш сте напълно отпочинали? Всяка нощ ли се написвате добре? Ако отговорът на поне един от тези два въпроса с “не”, то тогава йога нидра може да бъде много подходяща за вас. В тази статия няма да ви продаваме скъпи курсове по йога, а ще ще ви представим колкото се може по-обективно какво представлява йога нидра и какви положителни ефекти има тази практика върху тялото.

В BAV.BG вярваме, че здравото тяло и здравият ум трябва да бъдат развивани заедно. По-често обръщаме внимание на нашето физическо благосъстояние, но в днешната статия ще засегнем нашето психично такова.

Описана като „динамичен сън“, йога нидра позволява на тялото да се отпусне дълбоко, докато умът остава буден. Това е практика, която можете да провеждате в присъствието на учител, който ви напътства, или като слушате клипчета в YouTube с предварително записан глас, наставляващ действията Ви. 

Свами Сатянанда Сарасвати, който е пионер в тази източна практиката още от началото на 50-те години, използва древни тантрически текстове, за да обясни и практикува йога нидра. Той я нарича  „достигане на границата между будното и спящото състояние“. Западната медицина би определила същото състояние като сливането на алфа и делта мозъчни вълни.

Но какво се случва всъщност с нас, докато практикуваме йога нидра? 

Докато заспиваме, мозъчните вълни преминават от активните, отговарящи за бързата мисъл, бета вълни, които варират между 14 и 40 Hz, към спокойните, безметежни алфа вълни, вариращи между 9 и 13 Hz, и навлизат в най-бавночестотните, делта вълни на дълбокия сън, които са между 1 и 3 Hz. 

Йога Нидра води практикуващите в „хипнагогно състояние“. Не се плашете от думите в тази статия. Хипнагогно състояние е нищо повече от състояние на полусън. С други думи, това е границата между алфа и делта вълните, където тялото „спи“, докато умът е осъзнат. 

Инструкторката по йога нидра, Свами Карма Каруна от Нова Зеландия, го описва като точка „отвъд личността, където логичният, аналитичен аспект на ума е спрян“

Това полупасивно – полуактивно състояние позволява достъп до подсъзнателна памет и потиснати преживявания. Състоянието на мозъка по време на практиката се различава от това при хипнозата, при която човекът е напълно инертен.

По време на практиката водачът на сесията систематично изброява части от тялото ви, на които да обърнете внимание, докато накрая не спрете напълно да усещате околната си среда. 

Използвайки това, което психолозите наричат ​​„привикване“, медитацията действа, като си служи с повтарящи се стимули, за да предизвика намаляващ отговор. Привличайки вниманието многократно върху усещанията в тялото, вие привиквате с командите и след известно време можете да забравите усещането за тялото си изцяло. По същия начин силната първоначална миризма на парфюм постепенно губи сила за нервните ни рецептори. 

Това „забравяне“ на външния свят ви позволява да привлечете вниманието си навътре към мислите си. Гласът на водача на практиката би трябвало да започне да звучи все по-далеч и по-далеч. След това следват поредица от визуализации, които гласът на вашия учител или на видеото в YouTube моли да си представите. 

Инструкторката Свами Карма Каруна от Нова Зеландия, твърди, че целта на визуализациите е практикуващите да се отърсят от болезнени спомени, конфликти и страхове. Тя го описва като „изтръгване на плевелите на ума от корените“.

Един когнитивно-поведенчески терапевт би описал този процес като „мозъчна пластичност“ или способността да се разединят старите нервни пътища и да се засилят нови и по-здрави такива. 

Практиката стимулира мозъка да пренасочва негативни мисловни модели и разрушителни навици. Свами Карма Каруна казва още, че ако можем да останем в спокойно състояние, докато имаме достъп до несъзнаваните области на ума, можем да коригираме физическия и психическия си дисбаланс. Потенциалът за лечение, предизвикано от тази практика, варира от тревожност и депресия, до пристрастяване и посттравматични разстройства. 

Изследователите признават, че експериментите върху практиката засега са били малки и са необходими по-надлъжни проучвания, но констатациите, направени досега, са обнадеждаващи. 

Ползи от йога нидра

В две отделни статии, публикувани в известен индийски вестник за Психология и Фармацевтика изследователи установяват, че йога нидра подобрява кръвното налягане, сърдечния ритъм и хормоналните нарушения при жените. 

Изследователи от Медицинския колеж Шиам Ша са измерили по-малко негативни изменения в нивата на кръвната глюкоза при хора с диабет тип 2 след 30 последователни дни практика.

Психологическите ползи от тази практика са повод за дискусия в изследователските среди на посттравматичните разстройства. Д-р Аманда Хъл, изследовател от Министерството на ветераните в САЩ, работи за интегрирането на йога нидра, акупунктура и чигонг в медицинските методи на болниците във Вирджиния. 

Заедно с д-р Хъл в Университета “Джон Кенеди” се провеждат изследвания, включващи военнослужещи във Виетнам и Ирак с тежки посттравматични стресови разстройства. Ветераните съобщават за намаляването на гнева, безпокойство и емоционална им реактивност след осем седмици редовна практика. 

По същия начин в болницата за ветерани в Лонг Бийч, Калифорния, изследователите прилагат йога нидра два пъти седмично в продължение на 10 седмици на жени, които са били жертви на тормоз. Изследването от 2014 г., публикувано в Международното списание по йога терапия, показва значително намаляване на негативните мисли за самообвинение и депресия след продължителното практикуване на йога нидра.

Научната общност е съгласна, че още много тестове и изследвания са нужни, за да може да се достигне до консенсус по въпроса точно какви и колко научно обосновани са ползите от практиката. Въпреки това все повече хора по света започват да я практикуват и съобщават за позитивните ефекти, които усещат върху телата си. 

Например, неврологът от Станфорд Андрю Хуберман, изследващ неврологичните аспекти на стреса и страховете у човека, препоръчва практикуването на йога нидра и споделя, че самият той използва YouTube клипчета, за да достигне пълна релаксация дори по няколко пъти на ден.

Ако все още не сте убедени, че трябва да дадете шанс на практиката, ще ви дадем още няколко причини защо може да опитате.

  • Първо – всеки един човек може да практикува йога нидра

Това е нещо, което всички, от деца до възрастни, могат да опитат. Лесно е да следвате гласа на водача на медитацията независимо към коя възрастова група принадлежите. Всичко, което тялото ви трябва да направи, е да легне – за предпочитане на пода. И дори да не можете да легнете на пода, пак можете да направите тази практика седнали или легнали на легло.

  • Второ – няма как да практикувате йога нидра грешно

Докато лежите, всичко, което трябва да направите, е да следвате гласа, който ви води. Вероятно ще запомните определени части от медитацията, а други – не. Всеки път, когато практикувате, вие ще се сблъсквате с ново преживяване – нито едно от които не е грешно. Заспиването също е нормално и все още ще извличате ползи от практиката. 

  • Трето – йога нидра е лесна за прилагане в ежедневния живот

Медитацията в седнало положение с кръстосани крака понякога може да бъде разочароваща – да се опитате да изчистите ума си от всякакви мисли, да обръщате внимание само на дишането си или да намерите вдъхновение да се фокусирате е трудно за повечето хора в съвременния свят.

Йога нидра обаче не е типична медитация. Тя  винаги се ръководи, така че при нея няма интензивно мислене и паника, че не изпълнявате нещо както трябва. Една сесия може да продължи от пет минути до един час. Най-лесният начин да се приспособите към практикуването е да го направите част от ежедневната си рутина преди лягане. 

Поставете слушалките си, практикувайте в леглото си и след това заспете. Въпреки че това не е най-конвенционалният начин, той ще ви помогне да успокоите ума си преди лягане и ще благоприятства заспиването.

Йога Нидра Накратко

Нека обобщим накратко какво научихме в тази статия. 

Йога нидра е практика за релаксация и изчистване на ума, която винаги се ръководи. При нея преминаваме в състояние между будност и сън, при което умът е осъзнат, но тялото е неподвижно. Практиката може да се използва и като средство за лечение, тъй като помага на хората да се справят с набор от физически и психически неразположения. 

Въпреки че още много изследвания трябва да бъдат направени, все повече хора започват да я практикуват и дори много известни изследователи и невролози я препоръчват. 

Практиката е лесна за правене от всеки и няма как да сбъркате при нейното изпълнение. Ако търсите начин да спите по-скойно вечер и да се справите със стреса, то ние ви препоръчваме задължително да изпробвате, за да видите дали е за вас или не.

Не забравяйте, че най-важното нещо е да изглеждаме и да се чувстваме добре!

Източници:

What Is Yoga Nidra?

Use This FORMULA To Unlock The POWER Of Your Mind For SUCCESS! | Andrew Huberman & Lewis Howes

How ‘Yoga Nidra’ Works

5 Benefits of Yoga Nidra

Bedtime Yoga: How to Relax for a Good Night’s Sleep

The Impact of Yoga Nidra and Seated Meditation on the Mental Health of College Professors

0