Здраве

Йохимбин: забраненият афродизиак

bodybuilder making workout training. lifting the wheigts. concept about gym, sport and people

Йохимбин: забраненият афродизиак

В светлината на нарастващия интерес към алтернативни и натурални методи за подобряване на здравето, външния вид и благосъстоянието, йохимбинът изпъква като интригуващ биологичен състав, със своите разнообразни приложения и потенциални ползи. Споменавайки ползите – те са наистина много. От подпомагане на борбата с еректилната дисфункция до възможности за подобряване на физическата производителност и контрол върху апетита, този биологичен състав се издига като потенциален инструмент в стремежа към по-здравословен начин на живот. Защо обаче той е забранен в ЕС, и има ли странични ефекти от употребата му?

Какво представлява йохимбинът?

Йохимбинът е активна съставка, извлечена от кората на растението Pausinystalia yohimbe, което вирее основно в Западна Африка. Често е използван за лечение на еректилна дисфункция, подпомагане на загуба на тегло, подобряване на издръжливостта при натоварване, ангина (болка в гърдите, причинена от недостатъчен приток на кръв към сърцето), високо кръвно налягане и диабетна невропатия. Този биологично активен алкалоид е известен със своите разнообразни фармакологични свойства и дългогодишно използване в традиционната медицина. Наложил се и като хранителна добавка и все още се изследва за потенциалните си приложения в областта на здравето. Може да се намери под формата на капсули или таблетки и се продава под името „екстракт от кора на йохимбе“ или просто „йохимбин“.

Как действа йохимбинът?

Основният начин на действие в тялото е чрез блокиране на алфа-2 адренергични рецептори. Тези рецептори играят важна роля в инхибирането на ерекцията. Следователно се смята, че медикаментът помага за облекчаване на еректилната дисфункция, като блокира рецепторите, отговорни за предотвратяване на ерекцията. Той може също да насърчи освобождаването на азотен оксид, което може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвния поток към половите органи. Няма стандартни указания за дозиране на добавките с йохимбе. Някои източници препоръчват приемане на не повече от еквивалента на 30 мг йохимбин на ден или около 10 мг три пъти дневно. Други проучвания препоръчват дозата да е в зависимост от теглото ни, а именно 15 мг на ден за 65 килограмов възрастен. Способността на медикамента да блокира алфа-2 адренергичните рецептори, разположени в мастните клетки, на теория може да доведе до повишена загуба на мазнини и загуба на тегло. Няколко контролирани проучвания са оценили това и са открили смесени резултати.

Едно проучване изследва ефектите на активната съставка при 20 жени със затлъстяване, които са консумирали диета с 1000 калории в продължение на три седмици. Жените, приемащи активната съставка, са загубили значително повече тегло от тези, приемащи плацебо – 7,8 паунда (3,6 кг) срещу 4,9 паунда (2,2 кг). Активната съставка също е изследвана при футболисти и е установено, че намалява телесните мазнини с 1,8 процентни пункта в продължение на три седмици. Не са открити значителни промени в плацебо групата. От друга страна, две допълнителни контролирани проучвания заключили, че йохимбинът няма значителен ефект върху загубата на тегло или загубата на мазнини. В крайна сметка, са необходими повече изследвания, преди екстракта от дървото „йохимбе“ да бъде препоръчан за широко използване като добавка за отслабване.

Какви са основните ползи и недостатъци от употребата му?

Както вече споменахме, приемането на хранителната добавка носи доста плюсове като:

  • подобряване на сексуалната функция – използва за подпомагане на еректилната дисфункция и подобряване на сексуалния стимул, като насърчава притока на кръв към половите органи;
  • регулиране на апетита – много изследвания показват, че той може да намали апетита и помогне за контролиране на консумацията на храна, което може да бъде полезно при стремежа към отслабване;
  • подобряване на физическата производителност – хранителната добавка се използва от много спортисти като средство за повишаване на енергийните нива и физическата издръжливост;

Важно е да се отбележи, че въпреки тези потенциални ползи, йохимбинът също така носи рискове и нежелани ефекти като:

  • стомашно-чревен дистрес;
  • повишен сърдечен ритъм;
  • тревожност и високо кръвно налягане;

По-рядко срещани странични ефекти са:

  • инфаркт;
  • гърч;
  • остро бъбречно увреждане;

Защо е забранен на пазара в ЕС?

Основните проблеми с него като хранителна добавка са неточното етикетиране на продукта, което води до потенциално сериозните странични ефекти. Поради тази причина добавките съдържащи активната съставка са забранени в много страни, включително Австралия, Канада и целия Европейски съюз. Освен това, употребата на йохимбин перорално (приеман през устата) от деца, кърмачки, бременни жени и хора употребяващи антидепресанти е забранена.

Проблеми с неточно етикетиране

Тъй като хранителните добавки не са строго регулирани от Федералната администрация по лекарствата (FDA), няма гаранция, че продуктът, който получавате, е точно това, което е на етикета. Изследователи от Харвардското медицинско училище са изследвали 49 различни добавки с йохимбе и са открили, че 78% от тях не са посочили ясно какво количество от активната съставка има в продукта. Нещо повече, добавките които етикетирали съдържанието му, били неточни. Действителните количества йохимбин варирали от 28% до 147% от това, което е посочено на етикета.

Заключение

С общ поглед към този интересен биологичен състав, можем да заключим, че йохимбинът е основната активна съставка в добавките с йохимбе и има доказателства, че може ефективно да подобри еректилната дисфункция. Въпреки това, изследванията върху загубата на тегло и форма на тялото изглежда още дават смесени резултати. Той може да бъде мощен инструмент който е полезен на здравето ни, или точно обратното ако се приема в неправилни количества. Важно е да се подчертае, че приемът на йохимбин и други добавки трябва да бъде осъществен с отговорност и информираност. Поради тези причини може да е най-безопасно да избягвате напълно тази добавка или поне да се уверите, че купувате продукт от реномирана компания. Винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, преди приема.

Източници

Yohimbe: Benefits, Uses and Side Effects

Yohimbe – Uses, Side Effects, and More

Yohimbe

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0