Описание
Какво представляват?
Освен славата си на "най-популярна" съставка за смутитата по света, боровинките имат и с какво още да се похвалят.
Могат да се консумират прясно набрани или включени в различни рецепти. Пресните боровинки са сочни и сладки.
В много магазини също се намират и замразени. Една купа (около 148 грама), съдържа 24% от препоръчителната дневна доза (ПДД) витамин C. Освен това, в същата купа се съдържат 36% от ПДД на Витамин К и 25% от ПДД на манган.
Те са богати и на фибри. Една купа съдържа 4 грама. Фибрите правят храносмилателната ви система щастлива.
Съдържат растително съединение, наречено антоцианин. То им дава както синия им цвят, така и много от ползите за здравето ни.
Смята се, че имат едно от най-високите нива на антиоксиданти от всички плодове и зеленчуци. Те могат да помогнат на здравето на сърцето, здравината на костите, здравето на кожата, кръвното налягане, лечението на диабет и превенцията на ракови заболявания.
Те буквално са “храна за мозъка”. Проучвания показват, че те могат да бъдат изключително полезни за поддържането на мозъчната функция и паметта.
Изследване, проведено в Университета на Синсинати, показва, че по-възрастните хора, които са приемали боровинков сок, имат по-добри резултати при тестовете за памет, отколкото тези, които са приемали плацебо.
Какви витамини и минерали съдържат?
Плодовете съдържат високи нива на витамин С, който има редица ползи, включително поддържане на имунната ви система здрава. В действителност една порция боровинки съдържа приблизително 25% от дневната нужда от витамин C.
Изследвания доказват, че те съдържат вещества, които значително подобряват остротата на зрението. Ето защо в съвременните условия на многочасов труд пред компютърните монитори специалистите горещо препоръчват редовното похапване на вкусния дребен плод.
Плодовете на черната боровинка съдържат още захар, органични киселини (лимонена, ябълчена, янтарна и др.), дъбилни вещества, пектин, гликозиди и багрилни вещества.
Освен това в горските плодове се съдържа значително количество манган и желязо. Поради тази причина те имат изключително благотворно влияние върху кръвообразуването.
Установено е още, че пресните боровинки, както и сокът от тях, имат противовъзпалително действие. Тяхната консумация действа успокояващо на организма. Природолечителите препоръчват боровинката и при чревни разстройства.
Интересни факти
Плодовете имат благотворен ефект и при балансиране на понижената киселинност на стомашния сок. Яденето им се препоръчва и при камъни в бъбреците, ревматизъм, анемия и кожни болести.
Те са предимно съставени от вода (85%), което ги прави нискокалорични и отличен избор за хората, които се опитват да намалят телесното си тегло.
Как да си избера боровинки в магазина?
Изберете такива, които изглеждат твърди и без влага, тъй като наличието на влага ще ги развали по-бързо. Съхранявайте ги в хладилника. Там могат да издържат до няколко дни.
4. Източници
https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries
https://food.ndtv.com/food-drinks/7-incredible-blueberry-benefits-from-being-a-powerful-antioxidant-to-regulating-blood-sugar-1290470
https://www.healthline.com/nutrition/blueberry-benefits-for-skin