Описание
Дюлите са диетичен продукт с ниско съдържание на мазнини и калории. Те са служили като лекарство в древни времена. Лечители като Хипократ приготвяли отвари от тях срещу стомашно-чревни заболявания и такива за подобряване на храносмилателния тракт (заради изключително високото си съдържание на фибри и биоактивните съединения танини и пектин). Дюлите имат стипчив вкус и може да се консумират сурови, варени или сушени. В тях има големи количества витамин С и цинк, които са ключови за работата на имунната система. Откъм витамини, дюлите са богати на витамините А, B, C и РР. Най-важните минерали в тях са калий, желязо и магнезий. Пектинът в дюлите е от съществено значение за намаляването на холестерола. Този плод е чудесен за отслабване, поради голямото съдържание на фибри. Сокът от дюля има благоприятен ефект върху сърцето като понижава кръвното налягане и спомага за нормализирането на сърцебиенето. Дюлите са полезни при бъбречни заболявания и анемия.