ᐉ Киноа • калории | BAV.BG

Киноа

Киноа

Информация за 100 гр.

Калории

Калории = 368 kcal

Протеин

Протеин = 14 гр

Въглехидрат

Въглехидрат = 64 гр

Мазнини

Мазнини = 6 гр

Фибри

Фибри = 7 гр

Захари

Захари = 0 гр

Измерване

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

100 гр.

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

малка чаша

BAV.BG Изглеждай и се чувствай добре!

голяма чаша

Категория
Описание
Какво представлява киноата?

Киноата не е изключително богата на протеини, както погрешно се налага в пространството, но е много добър източник на витамин Е и В. 

Друг фактор е важен да се отбележи – тя е единствения природен продукт, в който са събрани всички незаменими аминокиселини – 8 на брой. 

Киноата съдържа елементите манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри. Едно от основните предимства на киноата е нейния нисък гликемичен индекс.

Какви витамини и минерали съдържа

✔️Фосфор: Подпомага здравето на костите, стимулира ефективното усвояване на витамините от група B, намалява симптомите на диария, констипация, нарушено храносмилане, подпомага изчистването на токсините и мускулното възстановяване. Намаленият прием увеличава риска от деменция и болест на Алцхаймер.
✔️Манган: Участва в метаболизма на макронутриентите, в синтеза на глюкоза, синтезирането на холестерол и уреа, както и в изграждането на протеиновата матрица, намираща се в костите, хрущялите и ставите.
✔️Фолиева киселина: Необходима е за нормалното развитие на тъканите и клетъчното делене. Необходимо е да се приема от бременните жени, защото фолиевата киселина изгражда плацентата и костния мозък на ембриона, помага за правилното развитие на мозъка, гръбначния стълб и образуването на ДНК.
✔️Желязо: Влиза в състава на хемоглобина и много други белтъчини, участва в окислително-редукционните процеси в организма, а недостигът му води до анемия. 
✔️Мед: Недостигът на мед в организма може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.
✔️Магнезий: Необходим е за енергийния метаболизъм, предаването на нервните импулси и е от съществено значение за нормалната функция на мускулите. 
✔️Цинк:  Бори се с оксидативния стрес, простуда и грип, ускорява зарастването на рани, подпомага борбата с акнето, необходим е за балансирането на повечето хормони и нивата на кръвната захар, грижи се за здравето на сърцето и черния дроб, подпомага и мускулния растеж.
✔️Фитилова киселина: 
✔️Кварцетин: Има противовъзпалителни и антидепресивни ефекти, помага в борбата с различни видове рак. 

Интересни факти

✔️та е известна със своето съдържание на протеин, но това, което я прави толкова впечатляваща е видът протеин, а не количеството му. Тя е една от малкото растителни храни, считана за пълноценен източник на протеин, предлагаща всички необходими аминокиселини в достатъчни количества.
✔️Не съдържа глутен. 
✔️Външният корпус на семената е покрит със сапонин, естествено органично съединение, което предпазва киноата от насекоми и птици. Сапонинът е горчиво, подобно на смола вещество, което образува сапунен разтвор във вода. Трябва да се отстрани преди готвене и ядене, или киноата може да има силен, горчив вкус, който някои хора намират за неприятен.

Източници

https://livewirenutrition.com.au/10-fun-facts-about-quinoa/ 
https://www.healthline.com/nutrition/foods/quinoa
Хранителна стойност
На 100 грама
  • Калории = 368 kcal;
  • Протеин = 14 гр;
  • Въглехидрат = 64 гр;
  • Фибри = 7 гр;
  • Захари = 0 гр;
  • Мазнини = 6 гр.
Други продукти от категория:
ДРУГИ