Личностно Развитие Успех

10 цели за личностно развитие, водещи до успех и щастие

ation (26)

10 цели за личностно развитие, водещи до успех и щастие

Успехът е като неуловим мираж, който преследваме цял живот. Всеки път, когато се приближим до него, той избледнява в далечния хоризонт. След многобройни напразни опити започваме да се чудим дали някога ще го достигнем. Това обаче може да се превъзмогне, ако решим да си поставяме цели за личностно развитие.

 Авторът и мотивационен говорител Джим Рон неведнъж казва: „Успехът не е нищо повече от няколко прости дисциплини, практикувани всеки ден.“ Следването на някои от тези 10 прости цели за личностно развитие, които ще изброим, може да Ви помогне да сте на прав път към личния успех.

1. Бъдете ангажирани с растежа, ученето и усъвършенстването

 Независимо дали искате да създадете идеална връзка, да изградите успешен бизнес или да овладеете ново умение, ще трябва да сте отворени за учене и разширяване на знанията си, за да продължите напредъка си. 

Точно както тялото Ви се нуждае от здравословна диета, така и умът Ви се нуждае от пълноценна информационна диета. За да се развиете като личност, храненето на ума Ви с нови идеи и информация е от съществено значение. Всеки ден отделяйте между 15 до 30 минути минимум за четене на материали, които разширяват и подобряват вашите знания. 

Не четете само, за да се забавлявате; четете, за да останете информирани. Консумирайте съдържание, което е подходящо за практическо приложение и е пряко свързано с вашите цели и стремежи. Вашият материал за четене може да включва книги, списания, вестници и онлайн публикации. Можете също така да слушате подкасти и аудио книги, ако предпочитате да учите в движение.

 2. Практикувайте поставяне на цели 

Не можете да постигнете успех без да знаете своята дестинация. Наличието на визия къде искате да отидете улеснява създаването на пътна карта и разработването на план за целенасочени действия. Ако планът за визия за цял живот не изглежда осъществим, раздробете го на 10-годишен, 5-годишен или 1-годишен план – в зависимост от това каква времева рамка Ви е удобна. 

Въз основа на своята визия създайте дългосрочни и краткосрочни цели. Уверете се, че това са значими цели, които Ви вдъхновяват да мислите мащабно и ви държат мотивирани през по-трудните периоди.

3. Изградете реалистични стратегии 

За да превърнете целите в реалност, трябва да сте стратегически насочени към разпределението на своите ресурси като време, пари, усилия и връзки. Вашата стратегия трябва да включва цялостна предварителна оценка на това кое е наистина съществено за реализиране на вашите цели.

 Очертайте план въз основа на Вашата оценка, както и стратегия за изпълнение. Получаването на реалистичен преглед на това, което е необходимо за постигане на Вашите цели, ще даде яснота относно необходимите усилия. Без да имате тази оценка, можете лесно да подцените колко работа и ресурси ще са необходими и  да се провалите. 

4. Бъдете гъвкави и търпеливи 

Въпреки че е важно да останете фокусирани върху личния си растеж и напредък, Вие също ще трябва да се подготвите за непредвидени промени. Винаги имайте предвид крайната цел, но бъдете гъвкави относно това как и кога ще стигнете до нея.

 Трябва да намалите очакванията си относно това как ще изглежда Вашият път, защото ще има много препятствия и изненади. Когато имате гъвкава перспектива, Вие се освобождавате от безпокойството, тревогата и разочарованието, които обикновено следват всеки път, когато живота хвърли крива топка. Най-добрите практики, които помагат да се действа фокусирано включват внимание, техники за дълбоко дишане, оставане в настоящия момент и чувство за хумор.

 5. Направете Вашето физическо благополучие приоритет

 Тяло Ви е превозното средство на вашият живот, така че здравето е една от най-важните цели за личностно развитие, които можете да си поставите. Ще бъде невъзможно да постигнете пълния си потенциал, ако сте постоянно нездравословни или хронично болни.

 Много заболявания, разстройства на настроението и липса на енергия са пряк резултат от нездравословен начин на живот. Науката доказа, че нашият интелектуален капацитет и емоционалното благосъстояние са силно свързани с нашето физическо благосъстояние . Уверете се, че спазвате основните принципи на здравословния начин на живот, като консумация на здравословни и подхранващи храни, получаване на достатъчно сън и активен начин на живот, който Ви поддържа в добра форма.

6. Дишайте 

В нашия забързан и високо-оборотен свят е от съществено значение да отделим време през дните си, за да направим пауза и да си поемем дъх.  Повечето от нас не осъзнават, че когато сме стресирани, имаме силна тенденция да задържаме дъха си и да имаме плитко дишане. Като насочваме внимание към дишането си, ние не само поемаме повече въздух, който отпуска ума ни, но фокусираме вниманието си към живота тук и сега. Има няколко начина, които могат да ни помогнат да фокусираме дишането си, като те включват медитативни практики и йога. 

7. Отделете момент, за да се отпуснете и възстановите

 Ако мислите Ви стават твърде напрягащи, може би е най-добре да се отдръпнете и да отделите време за почивка и да влезете в по-спокойно състояние. Освен привличането на повече внимание към дъха Ви, можете да се отдадете на релаксиращи дейности като медитация, йога, разтягане, разходки сред природата, слушане на успокояваща музика, градинарство, или нещо друго, което намалява пулса ви. 

Когато се чувствате така, избягвайте да ходите в шумни и претъпкани среди или да консумирате стимуланти като кофеин. 

8. Изградете надеждна система за подкрепа

 Успехът не е пътуване с един човек, така че това е друга от ключовите цели за личностно развитие. Ще Ви е необходима помощта на доверен екип от съветници, ментори, приятели и квалифицирани специалисти, които да Ви улеснят. Потърсете приятели и партньори, които Ви подкрепят и насърчават във Вашите начинания. 

Можете да намерите тези хора навсякъде, но има по-голям шанс да ги срещнете в определени видове групи и организации, които обикновено привличат хора със силни ценностни системи и съзнание, които целят да се подобрят. Те могат да включват доброволчески групи, фитнеси, спортни клубове, курсове, семинари, и духовни или религиозни организации. 

9. Практикувайте благодарност и простота 

Понякога може да не ни харесва случващото се в настоящия ни живот и ще е изкушаващо да се откажем. Можем да предотвратим това, като развиваме лично отношение на благодарност и простота. 

Написано е толкова много за силата на благодарността и как тя може незабавно да повиши личните ни успехи. Самият акт на оценяване на простите неща, които обикновено приемаме за даденост, може моментално да измести нашата перспектива за живота и да ни издигне в процеса. 

Топла чаша горещо какао през зимния ден или Вашият лоялен домашен любимец, който винаги е до вас, особено след тежки дни, или Вашето здраво тяло, което Ви позволява да останете активни, са пример за прости, но дълбоко благословени реалности, които можем да оценим. 

10. Приемете непознатото 

Повечето от нас изпитват инстинктивен дискомфорт към непознатото. Неудобно ни е поради несигурните резултати и не знаем какво ни предстои. Но опитите да получите прозрения и яснота за неизвестното бъдеще е рецепта за душевна мъка.

 Както казва духовният водач Дийпак Чопра: „Тези, които търсят сигурност във Външния свят, я преследват цял ​​живот. Когато се освободите от привързаността си към илюзията за сигурност, която всъщност е привързаност към познатото, Вие стъпвате в полето на всички възможности. Тук ще намерите истинско щастие, изобилие и удовлетворение.“ 

Когато се отпуснем и се доверим на това, което не можем да видим, ние отваряме вратата към изобилие. Според проучване, направено от медицински сестри, които прекарват време с умиращи пациенти, най-честото съжаление за умиращите е, че не са имали смелостта да живеят живот, верен на себе си, а не на това, което другите очакват от тях . 

Като заключение, надявам се това Ви вдъхнови да хванете и насочите живота си в посоката, която ще ви донесе радостта, която търсите. Това е Вашият живот и само Вие можете да го направите възможно най-готин!

ИЗТОЧНИЦИ

The Mental Health Benefits of Exercise 

5 Steps to Detaching for a Happier Life 

The 5 Things People Regret Most On Their Deathbed

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0