Практична психология

 10 урока от ежедневния график на Бенджамин Франклин, които ще удвоят Вашата производителност

ation (25)

 10 урока от ежедневния график на Бенджамин Франклин, които ще удвоят Вашата производителност

Бенджамин Франклин е най-добре запомнен като един от бащите-основатели на Съединените щати, но той е постигнал много повече през живота си. През 84-те години на живота на Франклин той изобретява гръмоотвода, прави значителни открития във физиката и изследванията на населението, пише бестселъри, композира музика и свири на цигулка, арфа и китара на високо ниво, основава много граждански организации, включително университета на Пенсилвания и много повече.

 Как Франклин е постигнал много повече от съвременниците си, като се има предвид, че в деня на всеки човек има 24 часа, за да свърши нещата? Отговорът на този въпрос се крие в ежедневния график на Франклин. Ето как работи, включително 10 урока, които ще удвоят Вашата производителност тази седмица.

 Създайте списък със ценности, по които да живеете 

Преди да постави писалката на хартия и да създаде дневния си график, Франклин създава списък с добродетели, по които да живее. Той ги посочва като своите 13 правила: списък с ценности, предназначени да помогнат да ръководи ежедневния му график.

 Ето списъка с 13-те добродетели на Бенджамин Франклин: 

1. Умереност: Не се хранете до преяждане и не пийте до извисение. 

2. Мълчание: Не говорете друго освен това, което може да е от полза за другите или за Вас самите. Избягвайте дребен разговор. 

3. Ред: Нека всички Ваши неща имат местата си. Нека всяка част от Вашия бизнес има своето време. 

4. Решение: Решете, за да изпълните това, което трябва. Извършвайте успешно това, което сте решили. 

5. Пестеливост: Не създавайте никакви  излишни разходи, освен тези, с които да правите добро на другите или себе си: т.е. нищо не губите. 

6. Продуктивност: Не губете време. Бъдете винаги заети в нещо полезно. Прекъснете всички ненужни действия. 

7. Искреност: Не използвайте  измами. Мислете невинно и справедливо; и ако говорите, говорете прямо. 

8. Справедливост: Не наранявайте и не мамете никого. Не пропускайте ползите от Вашите задължения.

9. Умереност: Избягвайте крайностите. Не се възмущавайте от наранявания, освен толкова, колкото си мислите, че заслужават. 

10. Чистота: Не понасяйте нечистотия по тялото, дрехите или домът си. 

11. Целомъдрие: Рядко използвайте плътта, освен за здраве или потомство; Не пропадайте до тъпота, слабост или нараняване на собствения си или чужд мир или репутация. 

12. Спокойствие: Не бъдете обезпокоявани от дреболии или при инциденти, които са често срещани или неизбежни. 

13. Смирение: Подражавайте на Исус и Сократ. 

Франклин подрежда всяка добродетел по важност и вместо да се справи с всички наведнъж, той споделя : „ще ги изпълня една по една: и когато съм господар на едната, тогава ще продължа към другата и така нататък, докато не мина през тринадесетте. “ 

Всеки ден Франклин се опитвал да проследява напредъка си по една добродетел, в малка книжка – в която имаше отделна страница за всяка от добродетелите – и вечер той оставял знак до нея, ако допусне грешка. В края на всяка седмица Франклин преглеждал броя на грешките, извършени срещу добродетелта, и продължавал към изграждането на навика на следващата добродетел, само ако няма допуснати грешки.

 Създавайки списък с житейски ценности, Франклин поставя солидна основа за изграждане на ежедневен график, който се променя в съответствие с тях и насочва времето и енергията си в правилната посока. 

Ежедневният график на Бенджамин Франклин 

„Може да се забавите, но времето няма.“ – казва Бенджамин Франклин

 В автобиографията на Бенджамин Франклин той описва простия си дневен график за върхова производителност. 

Ето 10-те най-важни урока за производителност от ежедневния график на Франклин: 

1. Нека бъде просто

 Първото нещо, което трябва да се отбележи за ежедневния график на Франклин, е неговата простота. За всеки ден са предвидени само шест времеви блока и един от тези блокове включва сън – очевидна необходимост. Няма огромен списък със задачи, които трябва да се свършат. Графика е прост и безмилостно фокусиран върху същественото и високо ефективното.

 Лесно е да се подцени силата на простотата, въпреки че това е скритата движеща сила зад върховата производителност. 

2. Лягайте си и се събуждайте по едно и също време всеки ден

 Една от най-популярните мантри на Франклин беше „рано да си легне и рано да стане, прави човека здрав, заможен и мъдър“ и според този график той определено го изпълнява. Всеки ден Франклин се събуждаше рано в 5 сутринта и си лягаше рано в 22 часа, за общо 7 часа сън всяка вечер. Важно е обаче да се отбележи, че най-важното е не времето, когато си лягате или се събуждате, а последователността на Вашия график на съня. Като си лягате и се събуждате по едно и също време всеки ден, ще тренирате мозъка си да заспива по-бързо и ще подобрите качеството на съня си. 

3. Прекарвайте спокойно време сами

 Малко след като се събуди, Франклин си взема душ и след това според неговите думи „се обръща към Мощната доброта“. С други думи, той би прекарал известно време в молитва или медитация. Този ежедневен навик на уединение дава на Франклин така необходимите яснота и фокус, за да планира деня и да проследи плановете си. 

4. Задайте своето намерение и план за деня 

Всяка сутрин, преди да отиде на работа, Франклин трябва да определи намерението си за деня с важен въпрос: Каква полза да направя този ден? След това той ще избере добродетел, върху която да се съсредоточи, и ще започне да „измисля дневния бизнес и да взема решението на деня“, т.е. да планира деня си. Определянето на намерение и създаването на план за действие всяка сутрин гарантира, че ще останете съсредоточени върху най-важната си задача и ще избегнете лесното разсейване от битови случки и другите хора през деня. 

5. Отделете време за учене 

В ежедневния график на Франклин той отделя малко време, за да „преследва настоящото изследване“, което означава, че ще отдели време за независим личен проект, отделен от работата. Най-вероятно това би било време, прекарано в четене на книги или статии. Като алтернатива можете да прекарате това време в изучаване на език, свирене на инструмент или извършвайки  хобитата си. 

6. Създайте времеви периоди за дълбока и лека работа 

За да планира деня си, Франклин създава времеви периоди, за да управлява ефективно времето си и да предпазва деня си от неочаквани прекъсвания. По-конкретно, Франклин отделя два четиричасови блока – от 8:00 до 12:00 и от 14:00 до 18:00 – за дълбока работа и непрекъснат фокус върху най-важните си задачи. По същия начин Франклин отпусна двучасов блок – от 12:00 до 14:00 – за обяд и лека работа, т.е. преглед на финансите си. Чрез създаването на времеви блокове по този начин, Франклин извършвал най-важните си задачи за деня, когато имал най-много енергия за това. 

7. Върнете нещата в ред след работа 

След дълъг уморителен работен ден е лесно да се отдалечите от работното си пространство и да оставите нещата безредно, само за да се върнете обратно на следващата сутрин, за да го почистите, преди да се върнете на работа. Това губи ценно време, сила на волята и енергия, които биха могли да бъдат изразходвани веднага за работа по важни задачи. За да избегне този проблем, Франклин се погрижи да почисти работното си място и да подреди нещата, преди да напусне офиса всеки ден. Това гарантира, че Франклин има достатъчно сила на волята всяка сутрин, за да се справи с досадните задачи в дългия предстоящ ден. 

8. Планирайте периоди на почивка

След работа всеки ден Франклин почистваше работното си място, вечеряше и остатъка от вечерта прекарваше релаксиращо: слушаше музика и разпускаше с приятелите си. Почивката не е загуба на време. Това е мощен инструмент за продуктивност за възстановяване на енергията на мозъка и тялото, като подготовка за предизвикателствата на следващия ден.

 9. Размислете над деня си вечер 

Непосредствено преди лягане Франклин размишлявайки за деня си, си задава важен въпрос: Какво добро направих днес? След като отбелязва какво е минало добре и кое не е минало толкова добре през деня, Франклин опитва да промени и подобри ежедневния си график. По същия начин, вечерното оценяване на вашата ежедневна производителност ще ви помогне да разкриете губещите време дейности, които изразходват вашата енергия, и да подобрите ежедневния си график.

10. Не се стремете към съвършенство 

В книгата „Ежедневни ритуали: Как работят артистите“ Къри обяснява, че самият Франклин се бори да се придържа към ежедневния си график: „Той не беше винаги склонен да поддържа документите и другите си вещи организирани, и намери усилията толкова досадни, че почти се отказа.”

Освен това, изискванията на печатницата му означаваха, че той не винаги можеше да спазва точния си дневен график. “ Най-важното е не перфекционизмът, а усъвършенстването. 

Както подчертава Франклин: „Бях изненадан да открия че съм по-пълен с грешки, отколкото си бях представял; но имах удоволствието да видя как намаляват. “ Празнувайте малките си печалби и избягвайте да се наказвате, когато не успеете да изпълните плановете си, защото в края на краищата усилията наистина са важни. Липсата на план е като да планираме за провал. 

Ежедневният график на Бенджамин Франклин е прост, високоефективен шаблон за подобряване на вашата производителност. Въпреки че е създаден преди повече от 300 години, той съдържа вечни принципи, които ще ви помогнат да избегнете разсейването на съвременния свят и да останете фокусирани върху най-важните си задачи.

 Променете и експериментирайте с ежедневния си график за да намерите кое работи най-добре за вас, но не забравяйте думите на Бенджамин Франклин, че най-важното е не съдържанието на плана, а решението да се направи план: „Ако не успеете да планирате, планирайте да се провалите!“

ИЗТОЧНИЦИ

Биография на Бен Франклин

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0