Личностно Развитие

4 причини да четем всяка сутрин

ation - 2024-01-20T170504.408

4 причини да четем всяка сутрин

Ако има един навик, който споделят почти всички високоефективни и успели хора, това е четенето на книги. Много книги. Невероятно е, че за по-малко от 20 лева може да вземете книга, и само за няколко часа да научите неща, които автора е учил с години. Но за съжаление, повечето хора не намират време да четат редовно.

 И аз бях от един тези хора. Исках да прочета повече книги, но просто не можах да намеря времето, енергията или волята за ежедневно четене. Но това се промени веднага щом приложих няколко навика в сутрешната рутина. След като повечето хора искат да четат по-често, в тази статия ще обясним как.

Ключът към четенето на повече книги е да четете само по 15–30 минути сутринта. Чрез създаването на солидна сутрешна рутина, вие отделяте период от време за вас, в който можете да работите върху себе си и върху вашите цели. Това е невероятно полезен навик, тъй като става все по-трудно да се работи върху самоусъвършенстване по-късно през деня.

Когато сте работили цял ден, има висок шанс да сте твърде уморени, за да четете. Волята ви е изчерпана и способността ви да се съсредоточите е намалена, така че чисто биологически става много трудно за човек да седне и да започне да чете. Може би все още не сте напазарували, или трябва да приготвите вечеря. Като цяло, за повечето хора е много по-трудно да четат книга в по-късната част на деня.

Знаете ли, че ако четете само по 15 минути всяка сутрин, можете да прочетете около 20 книги годишно? Това е силата на постоянството. Не е нужно да четете в продължение на часове (макар и да можете), стига да сте в последователни в четенето.

А защо точно сутрин? Ще обясним няколко от причините в тази статия.

Причина №1 – Най-мотивирани сме сутрин.

Голяма полза от четенето сутрин е, че започвате деня си по-запалени. Сутринта е най-свежото време за мозъка и е частта от деня, в която сме най-малко разсеяни и най-мотивирани.

Също така, ако започнете деня си на продуктивна и фокусирана вълна, е по-лесно да продължите да сте продуктивни цял ден. Когато прочетете нещо интересно или полезно, веднага ума ви се мотивира и започва търси начин да го приложи, за да ни улесни задачите. Когато започнете с четенето рано сутрин, мозъка вече е впрегнат в аналитичен режим и е готов да се справи с проблемите на деня по нови и креативни начини.

Причина №2: Четенето е много по-добре от гледането на телевизия сутрин

Когато имате навика да гледате телевизия или Netflix сутрин, както повечето хора, е добре да заместите този навик с четене на книга. Четенето развива ума ни, докато телевизията просто ни разсейва.

Забавлението си има време и място в деня, но то не е сутринта. Не трябва гледането на филми да е навик, който правим автоматично. Вместо това, опитайте се да превърнете гледането на любимия си сериал в награда, която си давате след продуктивен ден пълен с значима работа. Така ще се насладите на почивката двойно повече, и няма да се чувствате виновни за това, че го правите.

Причина №3: Получаваме нови идеи и знания, които да използваме през деня си

Готиното нещо за книгите е как можем за няколко часа да научим от тях неща, които са отнели на автора години да научи. Освен че е ефективно за научаване на нови факти, можем да придобием нови гледни точки и идеи, които потенциално да ни променят живота. Дори да не е свързано директно с материала, креативното ни мислене се стимулира от четенето и започва да ни дава гениални идеи. Представете си колко нови пробиви потенциално можете да постигнете ако четете всяка сутрин, дори само за 15 минути.

И наистина силно нещо, което забелязах е, че когато чета сутринта и придобия нова идея, обикновено я прилагам още на същия ден. Това може да доведе до разрастване в бизнеса ви, финансите, здравето и връзките.

Обаче, когато четем по-късно през деня, идеите остават за някой друг ден, защото вече сме изтощени и имаме други неща наум. Тези идеи си остават като записки и рядко биват прилагани, защото често на следващия ден вече няма ясен спомен от тях.

Трагедията тук е, че техния потенциал остава неизползван. Силата на знанието не е в самото знание а в това дали го прилагаме. Както гласи цитатът на Тони Робинс: „Знанието НЕ Е сила. Знанието е само потенциална сила. Действието е сила“

Един метод, за да получите най-голяма полза от книгите е следния: маркирайте най-важните идеи и проблясъци докато четете. След като сте прочели книгата, сумаризирайте тези части в един файл или папка, и дръжте тези важни уроци под ръка. След това създайте списък с 5-10 действия, които искате да приложите на база на тези знания в рамките на следващия месец.

Причина№4 – Четенето е ключа към засилването на вашето личностно развитие

Мога да кажа със увереност, че една от най-големите причини зад успехите, придобити от мен и от много други хора, е било четенето на правилните книги. Книгите пробуждат и стимулират нашето любопитство и са антидот за ограничаващите мисли.

Четенето, по мое мнение, е ключът към самоусъвършенстването. Смея да кажа дори, че съм научил 10 пъти повече от четене на книги, от колкото от официални образователни институции.

Затова силно ви препоръчвам да четете поне 15 минути всяка сутрин. Гарантирам, че ще ускорите своя личен растеж много по-бързо от всякога. Някои книги могат да ни отворят очите за неща, които дори не сме предполагали. Като четете повече, ще бъдете по-добре подготвени да се отличите в бизнеса и живота. Ще можете да получите предимство пред конкуренцията си, ще бъде по-добри от миналото си аз, което в крайна сметка е целта на личностното развитие. Това е силата на четенето.

Как да четем, когато „нямаме време“

Първо, мисля, че повечето хора имат много повече време, отколкото осъзнават. Често намирането на време е въпрос на приориети – тоест ние решаваме как да прекарваме времето си. Някои от най-натоварените хора в света като Бил Гейтс и Уорън Бъфет имат същите 24 часа в ден като нас, и успяват да прочетат над 50 книги годишно.

Но ако наистина не разполагате с много време сутрин, препоръчвам ви да слушате аудиокниги или статии по време на ежедневното си пътуване до работа – както правите сега!

Като цяло четенето е основен навик, който е помогнал на милиони хора да създадът пълноценен живот. И като четете сутрин, вие наистина увеличавате ползите от този мощен навик. Ще започнете деня си вдъхновени и мотивирани, ще получите ценни нови идеи и проблясъци, които можете да реализирате веднага, и ще ускорите своя личен растеж много повече, отколкото ако прекарате времето в разсейващи дейности.

Така че сте призовани към действие – утре прекарайте поне 15 минути от сутринта в четене на книга!

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0