Здраве

Евкалипт: Всичко, което трябва да знаем

Top view of eucalyptus branch on a black background

Евкалипт: Всичко, което трябва да знаем

В ежедневието си често се натъкваме на продукти, които съдържат евкалипт, като дъвки, кремове, етерични масла, маски за лице, бонбони за гърло. Сами виждаме разнообразното приложение на това растение, но нека научим повече защо е толкова полезно за нас.                                                             

Какво представлява евкалиптът? 

Евкалиптовото дърво е вид вечнозелено растение от семейство Миртови, което може да достигне височина до 100м и расте с по 1м годишно. Има тънки и продълговати зелени ароматни листа, от които се извличат етерични масла, намиращи своето приложение в много сфери като в медицината, парфюмерията и индустриите за производство на продукти за грижа за кожата. Друг интересен факт за растението е, че има способността да се освобождава само от кората си, a формата и размерът на листата зависи от възрастта му. Някой от полезните съставки в евкалипта са: 

 • Евкалиптол;
 • Танини;
 • Флавоноиди;
 • Терпени;
 • Фенолни киселини;
 • Летливи масла;

В кои региони на света може да бъде открит?

Неговата родина е Австралия, но съществуват около 500 различни вида, разпространени из тропичните и субтропичните области и в други краища на света като Нова Гвинея, Италия и Калифорния, САЩ. Среща се и в други държави, където дървото е внесено и приспособено в специално създадени условия. Дори и у нас може да видите евкалиптово дърво в ботаническите ни градини “Hortus Australis” и “Маргарита”.  

Кога е най-добре да се бере?

Идеалната температура за отглеждането му е от 18 до 22 градуса при постоянен източник на слънчева светлина. Самото дърво се засява на пролет и са му нужни години за да порасне и за да може да се оберат цветовете, листата или, за да се отреже и да се използва за дървесина. Най-рано на третата година ще може да берете от него, а до 7 дървото ще е напълно готово. 

 Кои части на билката са най-полезни за консумация?

Най-полезната част са листата, които съдържат етерични масла и имат антибактериални и антимикробни качества, затова австралийските аборигени ги използват за лекуване на рани и против инфекции от дълбока древност. Евкалиптовата дървесина е също много ценена, заради нейната здравина – използва се за изграждане на кораби, производство на траверси и хартия. Най-разпространените форми на употреба са:

 • под формата на чай;
 • като бонбони за облекчаване на гърлото или за освежаване на дъха;
 • паста за зъби, която помага при проблеми с венците;
 • кремове и продукти за тяло;
 • лекарства за облекчаване на дихателните пътища;
 • мехлеми за рани;

Кои са полезните ефекти на евкалипта?

Служи като лекарство против дизентерия и салмонела, още лекува и малария, затова печели името си “дървото на живота”. Проучвания показват, че облекчава и дихателните пътища, затова може да се приема и като средство против бронхит и астма. Растението има и дентални ползи като убива бактериите в устната кухина и освежава дъха. Извлеченото етерично масло се използва от спортисти като облекчаващо средство при мускулни болки, използва се още от физиотерапевти при успокояващи масажи и процедури за кожата. Още приятния му аромат успокоява нервната система и проучвания сочат, че ароматерапия с евкалипт помагат при борбата с депресивни състояния. При директен прием на няколко капки от маслото се наблюдава и понижаване на нивата на кръвната захар и подобряване на дейността на сърцето. И последно само няколко капки ще са ви нужни и за да си направите собствен дезинфектант, разредете с вода и го ползвайте за почистване на дома.

Вреди

Както виждате евкалипта има много ползи, но бъдете и внимателни, защото в големи количества е токсичен. По-малко от 3,5 мл от неговото масло могат сериозно да навредят на здравето, затова не го прилагайте върху малки бебета и деца, защото може да доведе до гърлени или бронхиални спазми, които наподобяват астматични пристъпи. Не бива да се употребява и от хора, страдащи от чернодробни заболявания, възпаления на жлъчните пътища или стомашно-чревния тракт.

Заключение

Евкалипта е вече до голяма степен разпространен дори и в страни, в които не расте. Неговите полезни качества и високо-достъпност го правят примамлив и за потребителите. Може да се възползвате от полезните му свойства като го приемате под различна форма, но трябва да внимавате да не прекалявате с консумацията му. 

Източници

Евкалипт – Уикипедия (wikipedia.org)

С какво е полезен евкалиптът – Здравословно – Усмивката на Edna жена – Edna.bg

Евкалипт | Gotvach.bg

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0