Здраве

Всичко за нервната система

Neurons and nervous system

Всичко за нервната система

Нервната система играе централна роля в почти всички процеси в тялото както на хората, така и на животните. Именно затова е важно да я познаваме максимално добре.

Структура на нервната система

Човекът като гръбначно животно притежава най-сложно устроената нервна система – тръбестата.

Тя се разделя на две основни части: централна и периферна. Централната нервна система се състои от главен и гръбначен мозък. Останалите нерви са част от периферната.

Основна работна частица на нервната система е невронът. Представлява клетка с малко тяло, в което има клетъчното ядро, дълъг израстък (аксон), по който се предава информацията от неврона на друг неврон и множество малки израстъци (дендрити), по които се приема информация от другите неврони.

Функции на нервната система

Заедно с ендокринната, нервната система отговаря за всички процеси в човешкото тяло. Основните функции са:

 •   Да поддържа постоянна вътрешна среда на организма – хомеостаза
 •   Извършване на рефлексите
 •  Осъществяване на волеви движения
 •   Провеждане на процесите памет и обучение – невропластика

Заболявания на нервната система

Пренебрегването на психическото и физическото ни състояние може да доведе до редица обратими и необратими заболявания, ако не обърнем внимание на време, като:

 •     Епилепсия – хронично заболяване, при което анормална мозъчна дейност предизвиква непровокирани, повтарящи се гърчове/припадъци или необичайно поведение, мускулни спазми и дори загуба на съзнание;
 •     Паркинсон – дегенеративно неврологични заболяване, протичащо със симптоми на мускулна ригидност, тремор и забавеност на движенията;
 •      Множествена склероза – увреждане на миелиновите обвивки на невроните на главния и гръбначния мозък;
 •       Алцхаймер – характеризира се с дегенерация на нервни клетки и води до прогресивно влошаване на когнитивните възможности;
 •      Дискова херния – образува се, когато мековатата, компресираща се възглавница (диск), разположена между прешлените, се разкъса и вътрешната подобна на желе материя „изтече“.

Изследвания за нарушения в нервната система

Като методи за откриване на нарушенията на нервната система най-често се използват образните изследвания – компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и ПЕТ скенер. Рентгенография се използва при нужда от информация за състоянието на черепа и гръбначния стълб. Понякога се използват и изследвания като електрофизиологичните – електроенцефалография и електромиография. При опасения за инфекции на ЦНС се прилагат и микробиологично и биохимично изследване на гръбначномозъчната течност (ликвор).

Възможни лечения при нарушения в нервната система

Безпокойството често става причина за развитие на различни по тежест заболявания, вариращи от респираторни инфекции (в резултат от понижения имунитет) до затлъстяване, метаболитен синдром, неоплазми. Хроничният стрес и тревожността зараждат почти всички познати на човечеството заболявания.

Своевременните мерки за успокояване на тази система и справяне с ежедневните провокатори намаляват риска от последици в дългосрочен план. Различни варианти за справяне с нарушения са:

 •   Лекарства – за успокояване при напрежение и стрес – този тип хапчета се използват само под контрола и предписанието на медицинско лице, тъй като много от тях крият риск от пристрастяване и нежелани ефекти. Използват се от представители от групата на анксиолитиците (за справяне с напрежението и чувството за тревожност, подобряване психичния комфорт и съня), антипсихотици (при различни психози) и антидепресанти (за различни форми на депресия, вследствие на хроничен стрес).
 •  Минерали – магнезият е един от есенциалните минерали, който участва в изпълнението на различни функции в организма и отговаря за правилното функциониране на нервната, храносмилателната, сърдечно-съдовата и опорно-двигателната система. Отличава се с множество полезни качества като подобряване на съня, участие в процеси, поддържащи доброто ни настроение и намаляването на стреса и по-бързо възстановяване на мускулите.
 •  Витамини

Приемът на различни витамини е още един начин, с който може да подпомогнем на организма си за пълноценното му функциониране. И по-точно:

 • Витамин С – помага при преумора, стрес, безпокойство, защото притежава антиоксидантен ефект и намалява нивата на свободните радикали в организма, синтезира хормона на щастието серотонин и повишава устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания;
 • Витамини от група В – първите субстанции, които се използват за справяне с депресия, стрес и тревожност. Оказват благоприятно влияние за нормалното функциониране на мозъка, сърцето, кожата, косата и ноктите, както и черния дроб.
 • Лечебни растения и билкови лекарства

Природата ни е осигурила хиляди лечебни растения и билки, борещи се със симптомите при стрес, безпокойство и напрежение. Едни от най-често използваните са следните:

 • пасифлора: намалява безпокойство;
 • валериана: релаксира и успокоява, притежава антиоксидантни  свойства;
 • лавандула: има противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект;
 • ашваганда: познато като индийски женшен, предпазва от вредни влияния и спомага депресивни състояния;
 • лайка: отличава се с успокояващ, анксиолитичен, антиоксидантен и противовъзпалителен ефект
 • Общи мерки за справяне с напрежение и безпокойство:

Ежедневието ни е затрупано постоянно с различни форми на стрес. Няколко лесни и основни начина, които може всеки един от нас да изпробва, когато усети натрупано напрежение в себе си са:

 • медитирайте – тази практика става все по-популярна, а именно поради своята доказана ефективност по отношение на балансирането и успокояването на ума;
 • спете достатъчно – това помага на организма да се рестартира и да се подготви пълноценно за следващия ден;
 • спортувайте – редовната физическа активност, съобразена със здравословното състояние на всеки, работи като естествен антидепресант, активирайки процеси, водещи до подобряване на настроението и намаляване нивата на стреса;  

Влияят ли някои храни на нервната система?

Пълноценната диета има основна роля за правилното функциониране, както на нервната система, така и на целия организъм. Важно е да намалим всякакви пържени и мазни храни, бързи въглехидрати като захарни и тестени произведения, газирани напитки и подсладители. Бързите храни, в които се откриват повече консерванти и оцветители, отколкото природни източници, също трябва да бъдат изключени от менюто ни. Вместо това храни, на които може да наблегнем са:

1. Сьомга – тя съдържа хранителни вещества, които насърчават здравето на мозъка, включително витамин D и омега-3 мастните киселини. Тези мастни киселини намаляват възпалението и да предотвратяват дисфункция на мозъчните клетки, която е често срещана при хора с тревожност. Това подпомага да се справяме с промените без да предизвикваме допълнителни симптоми на тревожност.

2. Черен шоколад – съдържа флавоноиди, като епикатехин и катехин, които са растителни съединения, които действат като антиоксиданти. Някои изследвания показват, че флавоноидите, открити в черния шоколад, могат да помогнат на мозъчната функция. По-специално, флавоноидите могат да увеличат притока на кръв към мозъка и да подобрят клетъчните сигнални пътища.

3. Кисело мляко – пробиотичните храни като киселото мляко могат да насърчат психичното здраве и мозъчната функция чрез намаляване на възпалението и увеличаване на производството на невротрансмитери, повишаващи настроението, като серотонин.

4. Бадеми – намаляват симптомите на депресия и тревожност и притежават свойства за повишаване на настроението.

5. Боровинки –  те са с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти, като флавоноиди, които са изследвани за способността им да подобряват здравето на мозъка и да облекчават безпокойството.

Източници

Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес

Foods That Help Ease Anxiety

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0