Здраве

Всичко за масажите

Shiatsu Hand Massage. Therapist Massaging the Heart Meridian.

Всичко за масажите

Лятото е време за почивка, релакс и възможност да се разнообразим от тежкото всекидневие, а какъв по-добър начин да постигнем тези резултати, ако не е с един масаж? В тази статия ще можете да разберете повече за видовете, ползите и ефектите им и да изберете най-подходящия за вас. 

Видове масажи

Има много техники за терапия, които имат различни ефекти върху тялото. Някои се използват за отпускане на напрежението в тялото, други се използват за намаляването на стрес. Но кои са най-популярните масажи и как да разберем кой вид е най-подходящ за нас и как ни помагат?

Шестте най-предпочитани са:

 • Шведски – също наричан класически, е най-разпространеният вид, който може да се направи на цялото тяло или само на някои части (например да облекчи болките в гърба и шията). Той е подходящ за хора, които искат нещо леко, което да ги успокои и отпусне.
 • с вулканични камъни – колкото и неприятен да звучи, този вид има много благотворни ефекти. Топлината на камъните подпомагат за физическата и психическата релаксация, подобряват кръвния поток и облекчават мускулните болки, зареждайки тялото с позитивна лечебна енергия.
 • Дълбокотъканен – по време на него се достига до различни точки, системи и органи по тялото. Той облекчава дискомфорта, зарежда и подобрява стойката. Може да се комбинира с други техники, спрямо нуждите на клиента. Процедурата е по-тежка спрямо останалите видове.
 • Тайландски – комбинира древна тайландска техника с ароматерапия, за да отпусне напрежението в тялото, освободи токсините, намали стреса и тонизира тялото. Помага за физическата издръжливост и разтегливост, той зарежда и раздвижва. Използват се техники на натискания, разтягания и компресии, които раздвижват клиента по време на сесията.
 • Ароматерапевтичен – перфектен за хора, които имат нужда да се освободят от емоционални тревоги и да се отпуснат. Главна роля играят етеричните масла, които се втриват в кожата и се впръскват във въздуха. Различните етерични масла помагат за различни неща, като най-срещани са лавандулата и ментата, които помагат за борбата с депресията, стреса и възпаленията.
 • Спортен – подходящ, както за спортисти, така и за хора, които имат активно ежедневие. Използва се за предотвратяването на травми. За него ще говорим повече в следващите абзаци;

Ползи и ефекти от масажите

Различните терапии имат различни ефекти върху хората. Процедурата има много благоприятни ефекти, както върху физическото, така и върху психическото състояние. Непосредствено след сесия, първото нещо, което забелязваме е усещането за дълбока релаксация и спокойствие. Това се дължи на освободените ендорфини (мозъчните химикали, които създават усещане за благополучие). Освен това, нивата на стресовите хормони се понижават, което е добре за психическото ни здраве и имунната система. Физическите ефекти са многобройни, като някои от тях са:

 • подобрена циркулация;
 • стимулиране на лимфната система;
 • повишена подвижност и гъвкавост на ставите;
 • намалено напрежение на мускулите;
 • подобрено възстановяване при наранявания на меките тъкани;
 • изхвърляне на токсините от тялото;

Важно е, преди всяко посещение да се проучат различните ползи, техники и резултати на дадена терапия, за да се уверите, че сте взели правилен избор. Отделните масажи влияят различно на всеки един човек.

Кои масажи помагат за възстановяване?

След агресивна тренировка или високо физическо натоварване е желателно да се отиде на масаж, тъй като се намалява риска от нараняване. Включването му в рутината ни след тренировка подпомага, както за отпускането и намаляването на болка, така и допринася за максимални резултати на и извън терена. 

В зависимост от зоната ви на дискомфорт, трябва да изберете процедура, подходяща за третирането и. Най-често срещаните оплаквания за нараняване след тренировка са:

 • болки в кръста;
 • навяхване на китката;
 • болки в ставите;
 • мускулно стягане и напрежение;
 • луксация (изкълчване);

Изтощителна сесия във фитнеса или след състезание може да ви накарат да изпитате симптоми като подуване, мускулни болки, болки в гърба, загуба на подвижност или гъвкавост в ръката, бедрата, китката, краката и ходилата. Това е знак, че сте се наранили и е добре да вземете мерки, за да се възстановите възможно най-бързо и благополучно. Най-добрите видове масажи в такъв случай са спортният, лечебен/медицински, дълбоктъканен и релаксиращият. Един от изброените със сигурност ще помогне за облекчаване на болката и мускулното напрежение и ще осигури нужната рехабилитация за ума и тялото ви.

 Какво представлява спортният масаж?

Спортният масаж представлява вид рехабилитация, в който се използват различни движения и техники, за да се помогне на тялото на спортиста да постигне максимална физическа издръжливост и най-добра кондиция, с намален шанс от нараняване или болка и по-бързо възстановяване. Прави се преди или след състезание, след тренировка във фитнеса или след тежко физическо натоварване. Сесията е специално съобразена с индивидуалните нужди на клиента. 

Той наподобява медицинския, като съществената разлика между двата са обектите. При лечебния, фокусът е над заболяването на човека, а при спортния – върху мускулите и бързото възстановяване. 

Спортният има много благотворни ефекти, както за спортистите, така и за хората, които извършват тежка физическа работа. Някои от тях са:

 • Повишена гъвкавост;
 • Намалено мускулно напрежение;
 • Отпускане на нервите;
 • Намалени мускулни спазми;
 • По-добър сън;
 • Намален шанс от нараняване;
 • Намалено нужно време за възстановяване между тренировките;

Ако усещате дискомфорт и целта ви е освобождаване от възпалени и мускули след тренировка, обща релаксация и освобождение на напрежението в тялото, този вид може да е перфектният за вас. 

Медицински масаж

Терапията с медицински масаж е предназначена за третиране на заболявания, диагностицирани от лекар. Процедурата е различна за всеки, в зависимост от нуждите и проблемите на пациента. Случаи, които изискват такова лечение са:

 • мускулно-скелетни проблеми;
 • терапия за изграждане на сила и гъвкавост;
 • спортни травми*, наранявания при автомобилна катастрофа, отоци;
 • допълнение към психотерапевтичните програми.

(*за предотвратяване на сериозни спортни травми е препоръчителен спортния масаж. Те помагат да се понижи нуждата от лечение с медицински).

Важно е да се отбележи, че медицинският не е обикновен тип процедура, която можем да получим в някой спа център. В спа центъра вашият масажист е ограничен по отношение на техниките, които могат да се използват, за да третират заболяванията ви. Те не разполагат с лекари и не са квалифицирани да правят такъв тип терапия. За медицинския, трябва да посетите лечебен център или болница, препоръчани от специалист. 

Техники за индивидуален масаж

След като сте се запознали с повечето видове масажи, ефектите и ползите им и разликите между тях, може би се чудите – има ли възможност да получите същите резултати, в комфорта на собствения си дом, без да има нужда от посещение при масажист? Отговорът е да! Има много техники, който може да практикувате, докато гледате телевизия или когато усещате, че сте напрегнати или нещо ви боли, като използвате само пръстите си.

 • Болки в главата: поставете палците си високо върху скулите, като държите главата си близо до ушите. Приложете натиск с върховете на пръстите си, като правите кръгови движения през слепоочията и челото, докато пръстите ви се срещнат в средата на челото. Повторете, в продължение на 2-3 минути.
 • Болки във врата: изправете врата и гърба. Намерете болезнените зони на врата си (възли). Натиснете силно с пръсти. Внимателно движете пръстите си с кръгови движения. Повторете в обратна посока. Продължете така около 3-5 минути. 
 • Болки в кръста: застанете изправени с гръб към стена. Поставете топка за тенис или ролер устройство, между вас и стената. Движете тялото си нагоре и надолу и от едната към другата страна, масажирайки зоната, която ви тревожи. След, като намерите точките на “задействане”, задръжте натиска върху тези точки за 10-30 секунди, преди да пуснете. 

Това са само някои от мнозината техники за разтриване вкъщи. За да подобрите резултатите си може да включите и йога в рутината си или да си вземете топъл душ (за отпускане на мускулите и по-дълбока релаксация). Освен това, може да инвестирате в масажор. 

Дали технически или в спа, масажът е един прекрасен начин да се разпуснете и успокоите, да се почувствате по-добре и да се фокусирате върху благополучието на физическото ви състояние. Запишете си час възможно най-скоро, няма да съжалявате! 

Източници

Traditional thai massage for your health 

Massage 

Sports massage 

How massage can improve your post-workout recovery routine

What is medical massage therapy?

How to ease stress and pain with self-massage techniques

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0