Бизнес

Как да мислим като Илън Мъск в 3 стъпки?

ation - 2024-01-18T144849.424

Как да мислим като Илън Мъск в 3 стъпки?

През 2020, Илън Мъск е на 49 години и е направил иновации, които са смятани за невъзможни преди той да се захване с тях. Мъск е изградил три революционни многомилиардни компании в напълно различни области – Paypal (в сферата на финансовите услуги), Tesla Motors (която напълно революционализира автомобилната индустрия) и SpaceX (която планира да изпрати човек на Марс до 2024г.).

Този списък дори не включва Solar City, енергийната компания, основана от негови братовчеди, която той наскоро придоби за $2.6 милиарда.

На пръв поглед е лесно да човек да свърже бързия успех на Мъск със способността му да решава нерешими проблеми, креативността на ниво гений и невероятната му работна етика.

Самият Мъск многократно е казвал, че преди е работил приблизително по 100 часа на седмица в продължение на повече от 15 години и наскоро ги е намалим само до 85 часа. Слуховете също така твърдят, че той дори не прави обедни почивки, а вместо това прави мултитаскинг докато се храни, среща се с хора и отговаря на имейли.

Без съмнение работната етика играе важна роля за отключването на вашия вътрешен творчески гений и за превръщането ви в най-добрия в това, което правите. Не съществува успешен човек, който да не набляга на това колко важна е здравата работа. Но има и нещо повече от това. 

Има изключително трудолюбиви хора, които все още имат малък напредък в живота и са далеч от успехите на хора като Илън Мъск.

Какво тогава е това липсващо звено за новаторско творчество и ускорен успех?

Подобно на Мъск, някои от най-блестящите умове на всички времена – Аристотел, Евклид, Томас Едисон, Фейнман и Никола Тесла – използвали тази липсваща връзка за ускорено учене, решаване на трудни проблеми и създаване на велики постижения през целия си живот.

Тази липсваща връзка няма много общо с това колко усърдно работят. Всичко е свързано с това как мислят.

Нека поговорим за това как можете бързо да използвате този гениален метод за решаване на проблеми.

Мислене основано на първите принципи

По време на интервю с куратора на TED, Крис Андерсън, Мъск разкрива тази липсваща връзка, която той определя като фундаментална за креативността и успеха си.

По време на интервюто, Мъск споделя:

“ Е, мисля, че има само една добра рамка за мислене – физиката. Това са съжденията основани на принципи. Това, което имам предвид, е да се стремим да сведем нещата до техните фундаментални истини и след това да започнем да построяваме нашите разсъждения върху основите. Този начин на мислене е обратният на това да разсъждаваме по аналогия.” 

През по-голямата част от живота си, повечето хора преминават през решенията в живота си чрез разсъждения по аналогия, което означава копиране на това, което другите хора правят с леки вариации.

Казано по прост начин, мисленето основано на фундаменталните принципи представлява практиката да подлагате под активно съмнение всяко предположение, което смятате, че ‘знаете’ за даден проблем или ситуация – и след това да създадете нови знания и решения от нулата, без да се уповаваме на това, което другите хора са правили преди вас. 

От друга страна, разсъжденията по аналогия са свързани с изграждането на знания и решаването на проблеми въз основа на предварителни предположения, убеждения и широко разпространени „добри практики“, одобрени от повечето хора.

Начинът на мислене на Илън Мъск, основан на фундаменталните принципи ще ви помогне да развиете уникален мироглед за иновации и решаване на трудни проблеми по начин, който никой друг дори не може да разбере.

Ето как можете бързо да приложите това в 3 прости стъпки, препоръчани от самия Илън Мъск.

Стъпка №1:  Идентифицирайте и дефинирайте вашите текущи предположения и предразсъдъци 

Ето няколко примера от ежедневието в бизнеса и здравето. Адаптирайте следните изречения според вашата житейска ситуация.

„Разрастването на бизнеса ми ще струва много пари и не мога да си го позволя“

„Трябва да се боря и да гладувам, за да стана успешен музикант.“

„Просто не мога да намеря достатъчно време за тренировка и да постигна целите си за отслабване.“

Когато се сблъскате с подобни проблеми или предизвикателства, просто запишете настоящите си предположения и предразсъдъци за тях.

Можете да паузирате този запис и да ги запишете сега.

Стъпка №2: Разбийте проблема на основните му принципи (т.н. съставни части)

Илън Мъск казва: “Важно е да разглеждаме знанието като дърво. Уверете се, че разбирате основните принципи, т.е. ствола и големите клони, преди да влезете в листата. Листата са детайлите и ако ствола и големите клони липсват, листата няма на какво да се закачат. 

Тези фундаментални принципи са най-основните истини или елементите на каквото и да било.

Най-добрият начин да разкриете тези истини е да зададете качествените въпроси, които ще ви разкрият тези гениални скъпоценни камъни.

Ето бърз пример от Илън Мъск по време на интервю с Кевин Роуз:

Някой би могъл да каже: „Батериите са наистина скъпи и точно такива ще бъдат винаги … В исторически план струва 600 долара за киловатчас. В бъдеще няма да бъде много по-добре от това… „

Тогава е добре да си зададете следните въпроси: „Какви са основните съставки на батериите? Каква е пазарната стойност на тези материали? „

Батериите имат кобалт, никел, алуминий, въглерод, някои полимери за отделяне и уплътнителна кутия. Разбийте проблема още повече на материална основа и се запитайте: „Ако купя това на Софийската метална борса, колко би струвало всяко от тези неща?“

Тогава ще имате отговора –  150 лева за киловатчас. Всичко става толкова ясно, че просто трябва да измислите хитър начин да се сдобиете с тези материали и да ги комбинирате във формата на акумулаторна клетка и можете да имате батерии, които са много, много по-евтини, отколкото някой осъзнава.

Това беше класическо мислене основано на фундаменталните принципи в действие. Подложихме под активно съмнение това, което другите ни казват и раздробихме проблема до съставните му части. 

Вместо да следва социално възприетите убеждения, че батериите са скъпи, Мъск оспорва тези вярвания, като задава мощни въпроси, които разкриват основните истини или елементи и създава гениални иновативни решения буквално от нулата.

Стъпка №3: Създайте нови решения от нулата


Както казва Мортимър Адлер “Човекът, който казва, че знае какво мисли, но не може да го изрази, обикновено не знае какво мисли.”

След като сте идентифицирали и разделили своите проблеми или предположения на най-основните им истини, можете да започнете да създавате нови прозорливи решения от нулата. 

Да се върнем на примерите ни от по-рано, за да илюстрираме как работи това.

Предположение: „Разрастването на бизнеса ми ще струва много пари и не мога да си го позволя“

Запитайте се: Какво ми е необходимо, за да развия печеливш бизнес? Трябва да продавам продукти или услуги на повече клиенти, да увелича честотата на покупката на сегашните ми клиенти или да уголемя своя марж.

Каква цена ми трябва, за да привлека нови клиенти? Вероятно ще се нуждая от промоция, за да привлека новите си клиенти, а след това те сами ще се убедят в качеството и ще станат лоялни.

Какви канали мога да използвам, за да достигна до нови клиенти с минимален бюджет? Предполагам, че бих могъл да си партнирам с други бизнеси, които обслужват същите клиенти и да си разделим печалбите 50:50. Вместо да рекламирам на билборди както досега, мога просто да пусна реклама в социалните мрежи и да направя серия от видеа в интернет с безплатно съдържание, което ще ме позиционира като експерт в моята област. 

Това беше. Вече имате план за действие, който е базиран на фундаменталните истини, които само вие можете да свържете в кохерентна структура. Нека видим и останалите примери. 

Предположение: „Трябва да се боря и да гладувам, за да стана успешен музикант.“

Запитайте се: Какво всъщност ми е необходимо, за да изградя кариера около музиката и да живея добре живота на музикант? Ще ми трябва разумно голяма аудитория, която ще оцени и купи моите музикални произведения.

Какво ми е необходимо, за да достигна до по-голяма аудитория? Вероятно трябва да направя добър маркетинг в нетрадиционен канал, за да пробия.

Къде мога да направя безплатен маркетинг? Мога да започна да пускам музиката си безплатно в Интернет и да предлагам на известни блогъри да я използват за техните видеа безплатно, стига да ми отдават кредит в края на видеото. 

Нека разгледаме и последния пример.

Предположение: „Просто не мога да намеря достатъчно време за тренировка и да постигна целите си за отслабване.“

Какво наистина ми трябва, за да постигна целта си и да отслабна? Трябва да тренирам повече, за предпочитане 5 дни в седмицата по час всеки път. 

Все пак бих ли могъл да отслабна, упражнявайки се по-рядко. Ако да, как? Възможно е да опитам 15-минутни тренировки, 3 дни в седмицата. Това могат да бъдат бързи тренировки за цяло тяло с висока интензивност, които ще правя веднага след като стана от сън. За да компенсирам по редките тренировки, ще пропускам вафлата, която ям всеки следобед на работа заедно с кафето, а ще ми спести доста калории. 

Обикновено, когато сме изправени пред сложни проблеми, ние по подразбиране мислим като всички останали. Мисленето на базата на фундаменталните първи принципи е мощен начин, който ще ви помогне да се измъкнете от т.н. манталитет на стадото. Всеки може да мисли нестандартно и да въвежда напълно нови решения на познати проблеми. 

Целта е да идентифицирате вашите текущи предположения и предразсъдъци, да ги разбиете на основните им истини и да създадете решения от нулата. Можете да разкриете тези гениални решения на сложни проблеми и да направите уникален принос във всяка област на живота стига да задавате качествените въпроси, за които говорихме в тази аудио статия. 

Източници

Elon Musk, TED 

How to Think and Solve Difficult Problems Like a Genius

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0