Личностно Развитие

Как да сте по-малко пасивни и повече смели

ation - 2024-01-18T142651.747

Как да сте по-малко пасивни и повече смели

Замисляли ли сте се какво Ви държи в състояние на пасивност всеки ден? Вие знаете точно какви действия трябва да предприемете, но никога нямате енергия, мотивация или сила на волята, за да го направите. Знаете, че трябва да престанете да живеете по този начин и да се раздвижите, но как се чудите как е възможно това да се случи?

Добрата новина е, че не сте сами. Да бъде неактивен е нещо, с което всеки човек се сблъсква в даден момент и в това няма нищо лошо. Проблемът идва, когато въпросното състояние се превърне в начин на живот и вече трудно може да си представите нещо, различно от него. Тази статия ще Ви помогне да осветите малко затруднението си, като не просто проучите методите за това как да спрете да бъдете пасивни, но също така и по-фините и много важни подробности за причините, поради които се появява пасивното поведение, както и важно разграничение между положителните и отрицателните му форми.

Какво причинява пасивното поведение?

Когато начинът на живот изобщо не е активен,то хората обикновено се чувстват заседнали или на работа, или в живота си като цяло. Това се случва, когато Вашата житейска ситуация е нещастна, но единственото, което „активно” правите по този въпрос, е да се оплаквате. Това, разбира се, не променя абсолютно нищо. Този тип поведение  може да накара всеки да се чувства заседнал, безнадежден и нещастен независимо дали осъзнава, че това е причината или не.

Пасивното поведение може да възникне от редица различни източници, но има три основни начина, които са най-очевидни. Нека обърнем малко повече внимание на тях.

Липса на мотивация

Може би най-честата и най-очевидна причина за въпросното поведение е простият факт, че сте лишени от мотивация. В конвенционалния смисъл мотивацията поражда действие. Когато се чувствате мотивирани, отивате и правите нещата, които сте си поставили за цел. Когато не се чувствате мотивирани, Вие седите на едно място и не действате.

Може да се събудите една сутрин и да сте нетърпеливи да направите хубава, дълга, удовлетворителна тренировка, и с този внезапен прилив на енергия да се отправите към фитнеса. Обаче на следващата сутрин или през следващите няколко последователни сутрини може изобщо да не се чувствате мотивирани. В резултат на това тренировката губи своя чар и естествено я пропускате.

Да не си мотивиран и не винаги да правиш това, което си замислил, е нещо съвсем нормално за всеки човек. Повярвайте ми, дори най-успешните хора имат дни, в които ги мързи и не им се прави нищо, въпреки, че едва ли биха си признали. Време е обаче да се запознаете с един мит, а именно, че мотивацията идва преди действието. Тайната на успешните и на пръв поглед „винаги мотивирани“ хора е, че те знаят, че това е мит. Те също така знаят, че доста често именно действието води до мотивация.

Не ми вярвате? Ако се замислите ще установите, че най-вероятно Ви се е случвало неведнъж. Измъчили сте се да тренирате и след това изведнъж сте се почувствали готови да отидете на работа. Принуждавате се да започнете да пишете доклад и тогава изведнъж писането става лесно. Насилвате се да се срещнете с приятели само за едно питие и в крайна сметка си прекарвате страхотно и Ви се иска пак да се видите с тях. Със сигурност имате и много други примери, описващи действие и след това мотивация.

Мотивацията понякога води до действие, но това са редки случаи. Когато обаче действието е първо, то контролът е във Ваши ръце. Може да изглежда неинтуитивно, но винаги, когато се чувствате демотивирани и пасивни, просто направете нещо. Това е всичко. И обикновено ще откриете, че нещата започват да се случват от само себе си.

Липса на цели

Друга причина която седи зад пасивното поведение е липсата на значими цели, към които да се стремите всеки ден. Ако животът Ви се състои от ставане и лягане, извършване на едни и същи скучни задачи всеки ден и ядене на едни и същи неща, не само може бързо да започне да се чувствате мудни, но може и да започнете да губите жизнената си енергия. 

Когато единствената Ви цел е да преминете през поредния гаден ден или да стигнете до уикенда възможно най-бързо, то Вие губите огромна част от живота си в нещастие. Откриването и преследването на значими цели във Вашия живот може коренно да заличи всички тези проблеми.

В идеалния случай, тъй като прекарвате голяма част от живота си на работа, ще е желателно да започнете, като си поставите някои значими цели именно в тази област. Можете да се стремите към създаване на нещо невероятно и ценно за Вашите клиенти или да разработите стратегия, която да вдигне акциите на компанията ви. Има редица начини за създаване на смислени цели на работното място. Ако наистина не можете да намерите нещо такова, то винаги можете да се нагърбите с мисията да станете най-добрият работник във фирмата.

За щастие обаче животът не се състои само от работа. Смислените цели могат да бъдат разпределени във всички области и интереси на живота. Може да се заемете със създаването на местен футболен отбор във Вашия квартал. Може да станете доброволец за благотворителна организация, която Ви е на сърце.

Смислените цели почти винаги включват други хора и тази доброта, щедрост и добронамереност не само расте в другите и Вашата общност, но расте и в самите Вас. Нарастването на тези качества във Вашия живот неизбежно Ви държи далеч от всякакво пасивното поведение.

Заблудата ,,Не съм готов’’

Много хора стават пасивни, защото си мислят, че не са подготвени да правят нещата, които искат да правят. Тук става въпрос и за страха от провал. Вместо да отидете и да се изложите предпочитате да си останете вкъщи. Действително не се изложихте, но все пак нещо Ви гложди отвътре, нали?

 Имам един въпрос към Вас. Как се научихте да карате колело? Когато за първи път сте се качили и сте тръгнали, то най-вероятно сте се сгромолясали на земята. Всички сме били така. Но сте се качили пак, отново сте падали и така сте се научили нали? Ами ако вместо да се качите и карате бяхте гледали часове наред клипчета в ютуб как се кара колело? Щяхте ли да се научите? Едва ли.

 Решението е да бъдете по-смели и да не чакате да станете готови, преди да опитате, защото това ще води само до още пасивност. Хвърлете се смело напред и дори да се провалите, опитайте пак. Много скоро ще успеете и ще се радвате, че сте направили първата крачка, а не сте прекарали времето си, мързелувайки на дивана.

Как да преминете към ,,Първата крачка’’

След като си поставите цели, било то в работен или личен аспект, е добре да започнете с най-лесната задача.

Най-важното за момента е да дадете начало на някакво действие. Когато приключите с първото изпитание, то ще Ви насърчи да продължите със следващите елементи. Голям списък, пълен с трудности, създава усещане за страх. Ако смятате, че можете бързо да завършите възможно най-много елементи от списъка, завършете ги, дори те са много лесни или изобщо да не са важни. От там ще добиете увереност и няма да усетите как ще започнете да покорявате върхове, за които не сте се престрашавали и да мислите преди това. Надявам се, че тази статия е успяла да хвърли малко повече светлина върху това какво означава да бъдете пасивни, откъде идва, как поддържа живота Ви в застой и какво да направите по въпроса.

Както вече знаете, гледането на видеа за каране на колело не Ви учи как да карате колело. Още по-лошото в случая е, че това е бездействие, прикрито като действие, защото дълбоко в себе си знаете, че просто трябва да го направите.

  Научихте всичко, което се отнася за темата, а сега е време да вземете нещата в свои ръце и да се захванете с изграждането на една по-смела и активна версия на себе си!

How to Stop Being Passive and Start Getting What You Want

14 Tips That Will Help You to Start Doing What You Really Need to Do

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0