Успех

Успехът на Илън Мъск: Кратка история

ation - 2024-01-18T145253.941

Успехът на Илън Мъск: Кратка история

Изглежда, че няма нищо, което Илон Мъск не може да направи.

Като главен изпълнителен директор на SpaceX и Tesla, основател на The Boring Company и съосновател на OpenAI и Neuralink, Мъск е навсякъде и тласка всякакви футуристични технологии. Той каза, че няма да бъде щастлив, докато не избягаме от Земята и не колонизираме Марс.

От космическите ракети, до електрическите автомобили, слънчевите батерии и милиардите, които е направил по пътя си, Мъск е Тони Старк в реалния живот – ето защо той послужи като вдъхновение за филма на Marvel от 2008 г. „Железният човек“.

Но за Мъск не винаги е било плавно плаване. Ето как той премина от тормозено дете в училище до малък предприемач и в крайна сметка главен изпълнителен директор на две големи компании, които сякаш са направо извън научната фантастика – и как той почти се провали по пътя.

Роден в Южна Африка, и с разведени родители, той открива компютрите на 10 годишна възраст и сам се научава да програмира. На 12 годишна възраст той продава първата си компютърна игра за 500$ на компютърно списание. 


Заради интровертният му характер и интерес в книгите Мъск е бил често тормозен в училищните си дни, докато не преминал през период на бърз растеж и тренировки по борба и карате. След завършване семейството му се преместило в Канада, където прекарал 2 години учейки в университет в Онтарио. В крайна сметка той получава канадско гражданство, след което се мести в Пенсилвания и завършва в Университета на Пенсилвания с 2 впечатляващи бакалавара – бизнес и физика.

Скоро след това Мъск се мести в Калифорния за да учи в докторантска програма по енергийна физика в престижният университет Станфърд. В голям повратен момент, той решава да прекъсне програмата си едва 2 дена след като започва за да основе първата си компания Зип2, занимаваща се с онлайн търсения и даваща на медийни фирми и локални бизнеси интернет присъствие. 

Нейното основаване в началото на Интернет бума я направи огромен успех, и след време фирмата бе купена за 341,000,000$ в кеш, от които 22 милиона взима Илън Мъск, който дотогава бе живял в офиса си в релативна бедност.

Това рязко забогатяване, което за много други хора би значело спокойно пенсиониране, бе просто проблясък към предстоящото му бъдеще на подобни успехи.

С парите от продажбата, Мъск и брат му основават нова фирма за онлайн банкиране под името “Х.com”, която година по-късно се слива с компанията на Питър Тиъл. Двамата превръщат фирмата в световно известният бранд PayPal – първата масово използвана платформа за онлайн плащане. 

В края на 2000-та година, Илън Мъск влиза в конфликт с останалите основатели на фирмата, което в крайна сметка води до уволнението му като изпълнителен директор докато е на ваканция. “Това е проблема с ваканциите” той сподели години по-късно. Въпреки този несполучлив обрат, в 2002-ра PayPal бе закупен от eBay, и Мъск получи компенсация за своя дял от размера на 165 милиона долара.

Дори преди тази грандиозна продажба, Мъск споделял диви мечти и планове да прати мишки и растения до марс. Същата година, със 100 милиона от продажбата на PayPal, той основава компанията, която днес е известна като SpaceX, с целта да намали цената на космическите полети десетократно. SpaceX продължава да се развива до днес, като дългосрочната им цел в момента е да направи колонизирането на Марс възможно и даже комерсиално. 


Ранните 2000-ни са също периода в който Мъск навлиза в Тесла, инвестира огромно количество пари във фирмата и започва да действа като командващо лице в създаването на първата им успешна кола – Тесла Роудстър в 2006-та, и накрая става главен изпълнителен директор. В този период той също така инвестира в фирма за соларни панели.


2008-ма година е годината която Илън Мъск нарича “най-трудната година от живота ми”. По време на световната икономическа криза, и поради трудности с новата му ракета, Мъск бе доведен до почти пълен фалит между трите си фирми. През този период той сподели че е теглил лични заеми само за да може да си плаща сметките.

Късметът му се усмихва в края на годината около Коледа, когато НАСА му предлага контракт за 1,500,000,000$ да доставя запаси до Международната Космическа Станция с неговите уникални, многократно използваеми ракети на SpaceX. 


От тогава до днес, SpaceX  са извършили над 15 подобни полета за НАСА, и също така разработили няколко нови ракети с които целят да изпратят човек на Марс до 2024-та.

Тесла с нейните нови модели електрически коли със самоуправляваща технология са привлекли рекордно висок брой инвеститори, които доведоха Тесла и Илън Мъск до рекорден растеж.

Неговата прочутост достигна до най-високите нива когато в 2017-та бе назначен като съветник в кабинета на настоящият президент на САЩ – Доналд Тръмп. В този период Илън Мъск работи с Белия Дом във сферата на енергетиката. След различие в мнението между него и Президента Тръмп, Мъск взе решението да напусне позицията си за да фокусира върху бизнесите си. 


В последната година Илън Мъск се превърна в контроверзна личност поради своя ексцентричен стил на комуникация с феновете му, и поради решението му да отвори за работа фабриките на Тесла, въпреки забраните наложени от неговият щат с цел карантина. Неговите коментари, сравняващи наложените мерки с тоталитаризъм, може да показват че Мъск има намерение да играе по-голяма роля в бъдещите политически дискусии в САЩ.

Днес той е 7мият най-богат човек на света с над 82 милиарда долара, и хора от цял свят са изумени от неговият настандартен гений и златен допир.
През последното десетилетие, освен главните му и най-успешни фирми, той основава и инвестира в много различни проекти и фирми разработващи технологии от бъдещето.
Сред тях са фирми свързани с разработката на изкуственият интелект, подземни магистрали, чипове свързани с нервната система, сателитен интернет за цялата земя и други. 

Илън Мъск почти собственоръчно води едни от най-амбициозните технологични проекти за бъдещите 10-20 години, и е определено цели технологията да бъде комерсиализирана и докарана до пазара на средния човек възможно най-скоро. Само бъдещето ще покаже до какви нови развития ще се стигне във вечно разширяващият се технологичен сектор, но едно е сигурно – Илън Мъск ще играе централна роля в тях и си струва за всеки умен инвеститор и любопитен минувач да следи неговия поглед. 

Investopedia: Elon Musk’s portfolio

Biography of business figure Elon Musk

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0