Практична психология

Как да подобрим комуникацията си като интроверт 

ation (28)

Как да подобрим комуникацията си като интроверт 

(Киану Рийвс)

Киану Рийвс е актьор с дългогодишна кариера и много успехи зад гърба си, но през последните няколко години той се превърна и в интернет сензация. Обикновено холивудските звезди са изключително екстровертни. Те притежават каризма, която излиза от тях по шумен и очевиден начин, но това, което е удивително за Киану, освен че изглежда с 20 години по-млад отколкото е, е че той е изключително популярен въпреки по-затворената си и интровертна природа. В тази статия ще го използваме за пример, за да видим какво го прави толкова харизматичен, и ще разберем как да подобрим комуникацията си, ако сме интроверт.

1. Поведението на Киану Рийвс

Първо, той често пренасочва похвалите към останалите. Когато получава награди, той прекарва доста време, изказвайки благодарност към хората, с които е работил по даденият филм или проект. Това може да се забележи и по време на интервютата с него. Тук трябва да изясним, че няма понятие като твърде скромен човек, но понякога ниското самочувствие може да бъде замаскирано като скромност и това не позволява на човек да може да се наслади и да се гордее с постигнатото. Ако просто сте човек, който не обича да е на първа линия, когато става дума за засипване с комплименти, няма нужда да се опитвате да ги избегнете или да се затворите. Вместо това, дайте едно искрено “Благодаря” и след това насочете комплиментите към останалите. По този начин Вие не снижавате себе си, а издигате другите.

Киану е известен и с изключително спокойното си Зен присъствие и начин на говорене. Като много интроверти, той също говори с тих, успокояващ тон. Този начин на комуникация обаче понякога ще създаде проблеми, ако се опитвате да привлечете вниманието на група с високо ниво на енергия. Добрата новина  е, че можете да го използвате във Ваша полза, без да променяте стила си. Това се постига като съдържанието на това, което говорите, е в голямо несъответствие с тона Ви и е добра техника за комедиен ефект. Например, можете да изкажете драматична финална фраза на напрегната история със спокоен и почти монотонен тон.

Това само по себе си няма да доведе до харизматичен ефект. Моменти на изразен ентусиазъм биват често изключително полезни в това да се привлече и задържи вниманието на публиката, когато идват от  по-интровертен човек. 

Третото нещо, с което Киану е известен, са неговите изразителни жестове с ръце. Той обича да си играе с големи, малки, бързи и бавни жестикулации. Нещо интересно е, че преди да започне да разказва история, той обикновено си потърква ръцете, което привлича вниманието, защото кара публиката да усети, че историята ще бъде интересна. Важно е и да споменем, че не всичко, което той прави е идеално, когато говорим за говорене пред публика. Например, в много интервюта се наблюдава как докато Киану разказва нещо, понякога преминават дълги моменти, без той да поглежда интервюиращия в очите, а вместо това той гледа леко надолу и надясно. Дълги периоди без очен контакт могат да разрушат връзката, която се създава по време на разговор, така че това не бива да се прави нарочно. 

2.Начините, по които представяме света в главите си

На въпроса защо Киану го прави може да си отговорим като се запознаем накратко с НЛП, а именно Невролингвистично програмиране. Според НЛП съществуват три главни начина, по който ние представяме света в главите си. Първият е визуален – чрез звук, а вторият е кинестетичен и хората предпочитат да използват един определен през повечето време. Ако човек използва визуалния начин, е възможно той да говори по-бързо (все пак си представя картини), да комуникира, описвайки изображения и да използва изрази като “виждам какво имаш предвид”. Когато човек използва втория начин, той си представя и мисли чрез звуци и думи, така че е по-вероятно да изпадне в продължителни обяснения и разговори и да е по-чувствителен към шумни и дразнещи звуци. Когато Кинау говори, обаче той представя третият, по-рядък тип – Кинестетика. Той изпитва изторията по начина, по който той я е чувствал, вместо как е изглеждала или как е звучала така да се каже. Фактът, че той жестикулира много и говори една идея по-бавно също са признаци на кинестетичния тип. 

След като знаем това нека се върнем към това защо Киану понякога гледа надолу и надясно, разказвайки история. Според НЛП посоката към която се насочват очите докато човек мисли е индикация за това в какъв кой тип от 3те изброени по-горе се намира той. Както можете да се досетите надолу и надясно най-често се асоциира с Кинестетичния тип. Една от причините за харизматичността на Киану е, че той приема природата си и прави нещата, които обича. Например, въпреки, че е холивудска звезда води доста спокоен и дори леко затворен начин на живот, обича да кара мотоциклети и дори притежава такъв магазин и т.н. Нещо важно, което трябва да отбележим тук е, че човек с високо ниво на комуникативни умения може да забележи начинът на комуникация на отсрещния човек чрез НЛП и други методи и да нагоди себе си според предпочитания метод на другия човек. Например, ако човек е високо кинестетичен, можете да създадете добра връзка с него като извършвате дейност заедно, а не като просто си говорите.

3. Личността на Киану Рийвс

Сега стигаме до най-важното нещо, което прави Киану а именно неговата личност. Според много изказвания от негови колеги и приятели, той е изключително щедър човек. Има много истории за това колко големи подаръци е правил за другите хора, което може да не е изненадващо, тъй като той разполага с много пари, но това което със сигурност го откроява от много други хора, е колко е щедър с времето си. По време на интеракциите с феновете му изглежда сякаш той изобщо не бърза, отделя им абсолютното си внимание и време. Американската актриса Октавия Спенсър разказва как той бил единственият човек, който спрял на пътя, за да и помогне, когато колата и се повредила на пътя , дори без да знае коя е тя. Има видео кадри за това как той си говори с бездомни, как забавлява пътници на полет, който бил отменен, как пътува с метрото и отстъпва място на други хора и т.н. Освен щедрост, тези примери показват и състрадание.

За да се достигне такова ниво на развита личност, въпреки напрежението, постоянното внимание от други хора и като цяло животът на холивудска звезда,  е нужно човек да приоритизира. Всеки трябва да си избере кои са важните неща в живота за него и да следва принципите си. Нека сега се върнем към комуникацията и да кажем, че всеки притежава различни дадености за това по какъв начин му е по-удобно и приятно да комуникира. Ако желаем да разберем по-добре останалите, първо е нужно да разберем добре себе си. Комуникацията е умение, което може да се развива с години и човек да достигне високи върхове, независимо от къде започва.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0