Начин на мислене

Как да преодолеем мързела в 7 стъпки

ation - 2024-01-06T203350.628

Как да преодолеем мързела в 7 стъпки

Отделянето на малко време за почивка от натоварената Ви рутина не само е нормално, а жизненоважно. Но ако сте имали период в който често си вземате твърде много почивни дни и не можете да постигнете нищо, най-вероятно сте страдали от мързел.

 Но защо хората се поддават на мързел, дори когато знаят, че имат какво да правят и къде да отидат? Това чувство може да се дължи на страх от неуспех, огромен списък със задачи, който ни въздейства демотивиращо, или липса на страст към Вашата работа.

Каквато и да е причината, време е да разучим най-добрите начини за преодоляване на мързела. Всичко, от което се нуждаете, е малко умствена стимулация, за да се заредите и да се чувствате вдъхновени за изпълнение на задачите си.

Ако се борите за успех ежедневно, ето няколко прости съвета за преодоляване на мързела и увеличаване на производителността.

1. Поставете реалистични цели

Вярно е, че една от ключовите причини хората да мързелуват, е защото не намират нещо достатъчно предизвикателно, което да ги изкара от съня.

 Но от друга страна, поставянето на непрактични и нереалистични цели може да Ви претовари и дори да Ви изпрати в спирала от демотивация, бездействие и вина. Следователно Вашите цели трябва да бъдат едновременно постижими и стимулиращи. Дългият списък със задачи може да бъде смазващ, може да причини сензорно претоварване и в крайна сметка да ни накара да игнорираме всички задачи от списъка.

Но не му позволявайте да Ви надвие. Вместо това си задайте следните въпроси:

Какво искам да постигна в края на проекта? Това ли обичам да правя? Защо е необходимо постигането на тази задача? Разделете вашите ежедневни, седмични, месечни цели на постижими задачи, така че да можете да ги изпълнявате стъпка по стъпка.

2. Създайте план за действие

 Специфичността и посоката могат да Ви помогнат да реализирате целите си по-бързо, дори ако по пътя има препятствия. Джеймс Клиър подчертава това „Намерението за внедряване“ в книгата си „Атомни навици“.

 Той казва, че ако сте конкретни по отношение на задачите си, това изчиства замъглените представи, свързани с тях. Това означава да направите конкретен план за това кога, къде и как ще изпълните конкретна задача. Твърде много хора се опитват да постигнат целите си, без да определят тези съществени подробности. Например може да си помислите: „Искам да започна да се храня по-здравословно“ или „Ще довърша книгата си този месец“, обаче рядко човек говори за точните стъпки, които ще предприеме, за да постигне тези цели.

 За начало – посочете какво ще ядете и по кое време. Искате ли да включите зеленчуци по време на обяд? Или искате първо да ограничите въглехидратите от закуската си? По същия начин разберете как ще отделите време за прочитане на тази книга и знайте точно колко страници ще трябва да прочетете наведнъж.

След като имате намерението за внедряване, не е нужно да чакате „точното време“. Когато настъпи моментът, вече имате предварително определен план, който да следвате.

3. Намерете партньор за отчетност

Експертът по продуктивност Лора Вандеркам препоръчва да се намери партньор за отчетност, който да Ви държи отговорен за неизпълнените задачи. Уверете се, че Вашият партньор има опит в постигането на целите си и знае как да Ви изкара от изтощителните чувства, причинени от демотивацията и мързела.

 Когато имате отговорност към някой друг човек, ще работите по-бързо и по-ефективно. Може да се заинтересувате и от това да направите добро впечатление на Вашия партньор по отчетност, като по този начин също така ще повишите качеството на работата си. Научете как да намерите партньор за отчетност, който да Ви помогне да постигнете целта си.

 4. Избягвайте бъркотията и разсейването

Една от най-големите пречки пред мотивацията е средата, в която се намирате. Това означава, че заобикалящата Ви среда трябва да е без разсейвания, шум и бъркотия. Можете да направите Вашето пространство удобно за работа, като направите следното:

Персонализиране на вашето работно пространство

Представете си, че сте седнали на бюро с месечен календар, списък със задачи и цветни химикалки, всички добре поддържани в декоративни държачи, и купчината Ви файлове подредена правилно в ъгъла.

Сложете и няколко снимки, мотивационен цитат или каквото и да е друго нещо, което предизвиква Вашето творчество за работа.

 Бюрото Ви не трябва да бъде място за изхвърляне на проби или отпадъци. Освободете място за файлове и хартии във Вашите чекмеджета или други кутии за съхранение. Заради всички тези допълнителни неща на бюрото Ви през цялото време, ще има много по-голям шанс да продължите да се разсейвате.

5. Включете движение с висок интензитет във вашата рутина

Има все повече доказателства, които показват, че упражненията са обещаващо решение за преодоляване на мързела и повишаване на мотивацията. Особено анаеробните упражненията карат кръвта да се раздвижва в тялото Ви, което Ви прави енергични и мотивирани да започнете деня.

Тичането и вдигането на тежести може да не са всеки, но не се притеснявайте, защото всички силно интензивни и умерени упражнения  – като йога – понякога са всичко, от което се нуждаете, за да се почувствате така, сякаш можете да грабнете деня и да преминете през списъка със задачи.

Други примери за забавни и полезни физически дейности могат да бъдат: Поход с приятели, танци, кикбокс и други бойни спортове.

В крайна сметка, най-важното е да включите някаква форма на спорт или упражнения в рутината си, така че е по-добре да правите нещо, което вече обичате!

6. Признайте положените си усилията

Една от основните причини хората да са демотивирани е, че са прекалено строги към себе си. Признайте, че сте човек и че не можете да постигнете всичко наведнъж.

Започнете с изпълняването на малки задачи и хвалете себе си за всяко малко усилие, което полагате. Отрицателният вътрешен разговор и подценяването на способностите  могат да Ви отклонят от пътя – трябва да сте в на своя страна, дори ако никой друг все още не е там.

Вместо да казвате неща като: „Знам, че няма да мога да направя това“, кажете си: „Това ще бъде интересно предизвикателство; Ще дам всичко от себе си. ” Тези прости напомняния са елементарен но ефективен начин да останем мотивирани всеки ден.

 7. Направете досадните задачи забавни

Понякога малките, рутинни задачи изглеждат толкова дълги и мъчителни, защото са умствено уморителни и еднообразни. Може да е трудно да съберете мотивацията да започнете нещо, но е още по-трудно да продължите нещо, което Ви отегчава.

 Ето как да се справите с досадните задачи:

Наградете себе си

Когато имате какво да очаквате с нетърпение, става по-лесно да преодолеете мързела и да изпълнявате дребните задачи от вашия списък. Мотивирайте се с външни награди като спа-ден, след като изпълните сравнително трудна задача, или си вземете скъпа вечеря.

Намерете партньор

Вземете приятел, колега или брат или сестра, които да Ви нахъсат и да Ви създадат компания, докато правите онова досадно, скучно нещо, което е във Вашия списък от векове. Да имате приятел или партньор, който да Ви помага, със сигурност улеснява приключването на нещата. Понякога общуването е по-добро от самотата, особено ако знаете, че ще го отлагате, ако останете сами.

 Например, задължения като почистване на стаята или миене на чинии никога няма да бъдат забавни, но ако имате някой, който да Ви придружава, има шанс да ги направите по-ефективно и по-бързо.

Разделете ги!

 „За да постигнете целта си, разделете я на по-малки задачи.“ – Джеймс Клиър,

 Разбиването на задачите Ви на по-малки може да Ви накара да се чувствате по-малко потиснати. Например, ако целта Ви е да четете 50 страници всеки ден, кажете си, че ще прочетете няколко страници всеки път, когато изпиете чаша чай. По този начин можете да прочетете няколко страници всеки път и преди да се усетите, ще постигнете целта си за четене!

 Заключение

 Самокритиката и негативни мисли и емоции са сигурен начин да гарантирате, че никога няма да спрете да отлагате или да преодолеете мързела. Вместо това – бъдете свой собствен мотиватор.

 Не се нуждаете от тотална промяна на живота, за да се преборите с чувствата на демотивация. Лесно се прави. Всичко, от което се нуждаете, са малки промени и трикове в ежедневието си – позитивно мислене и увереност, за да знаете, че имате необходимото, за да постигнете целта си!

Просто не забравяйте да си поставите постижими цели и да планирате, според силните си страни. Също така знайте, че е добре да помолите за помощ от близки, ако е необходимо. Вашите колеги, съученици, семейство и приятели няма да имат нищо против да Ви насърчават и мотивират.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0