Практична психология

Защо трябва да спрем да избягваме скуката?

ation - 2024-01-05T174934.315

Защо трябва да спрем да избягваме скуката?

Запитайте се следното: Кога за последно ви е било скучно? И нямам  предвид само за 30 секунди, а за период от поне 15 минути.

За мнозина от нас, отговорът е свързан със смартфона. В днешно време, единствените периоди, в които човек изпитва скука, са когато е разделен от неговия телефон.

Безкрайната струя от забавление и информация, достъпна по всяко време в джоба ни, запълва почти всички скучни периоди от всекидневието. Това може да звучи като добро нещо, но не е точно така. Когато се занимаваме постоянно, няма място за скука. А в скуката има стойност. Голяма стойност.

Днешно време хората не могат дори да чакат на опашка, без да проверят телефона си. Това важи и за яденето на вечеря, чакането на автобус и ходенето до тоалетната. Всеки момент, в който сме подложени на ниска стимулация, се запълва с повече забавление и информация. Дали ще е от социалните медии, новини, съобщения или друго, повечето от нас са жертви на този ефект.

Хората ни е страх от скуката, или по-точно казано, липсата на стимул. Опитваме се да я избегнем на всяка цена. Moже би е забавно да преглеждаме какво ново има в Инстаграм, когато няма какво да правим, но постоянното разсейване всъщност ограничава успеха ни, чистотата на ума, и щастието.

Вместо това може да бъде по-добре да приемем скуката. Може да не звучи като най-приятния съвет, но в тази статия ще изброим някои от ползите на скуката.

Скуката помага за измислянето на гениални идеи

В скучните моменти се раждат едни от най-добрите ни идеи. Когато мозъкът ни не е окупиран от крайно стимулиращи дейности, той има пространството да генерира и представя ценни, живото-променящи идеи.

Вашата идея за един милион може да е скрита в скуката. Но повечето хора са толкова извън досега на скуката, че оставят постоянната стимулация да избута тихите моменти за размисъл от тяхното ежедневие. Без съмнение това намалява качеството на живот, защото качеството на идеите ни определя нашия успех и професионално развитие. За да дадете повече пространство на мозъка си да работи върху идеи, е хубаво да отделяте периоди от време, състоящи се от „нищо“, в които седите и мислите. Това със сигурност може да доскучае. Често предпочитаме да играем някоя игра, или да гледаме филм, но почти винаги новите идеи за статии, продукти или бизнес подобрения идват в такива периоди. Тази възможност е много по-ценна от плиткото и краткотрайно забавление на технологиите.

В миналото съм се пробвал да запълня всеки един момент или с повече забавление под формата на социални медии и игри, или повече информация под формата на аудио книги. Това не ми остави място за рефлексия и дълбоко мислене, които са от изключителна важност за всеки човек.

Погледнете в миналото си. Колко от най-добрите Ви идеи са дошли от период на скука. Ядене на обяд, без да гледате телефона. Тихо пътуване в автобус. Кратък период  за рефлексия след затварянето на книга. Човешкият мозък се нуждае от тези моменти. В тях той подсъзнателно обработва всички данни и преживявания от деня, и като математически алгоритъм ни предава резултатната идея. Това е една от причините да са толкова важни тихите периоди.

Допаминовата награда, която получаваме от разсейването с плитки дейности, е безсмислена. Въпреки че временно ни вдига, в дългосрочен план не ни прави по-щастливи. Тя е просто проява на мозъка да търси най-краткия път до „наградата“. В сравнение с това, периодите на правене на „нищо“ могат даже да се нарекат продуктивни.

Скуката подпомага щастието и яснотата на ума.

Освен че помага за създаването на по-качествени идеи, периодите от скука също така са полезни за нашето щастие, и за по-бистър ум.

Изследване, проведено от Университета на Гьотеборг в Швеция, измерва ефектите на ползването на смартфон при млади хора в течение на една година. Проучването показа, че по-високата употреба на смартфони е директно свързана с повишени чувства за депресия както при мъжете, така и при жените – това е притеснително.

Постоянният поток данни от нашите устройства е натоварваща работа за нашия мозък. Когато запълваме всяка празна минута със стимули, умовете ни нямат време да почиват, да обработят видяното, и да свързват идеи. Неслучайно стресът е все по-често срещан. Мозъците ни все по-рядко имат време, за да отпочинат. Това е като психическия еквивалент на това да тренираме часове наред всеки ден, и никога да не му даваме достатъчно време да се възстанови. Въпреки че не правим това с тялото си, много хора правят това с мозъка си.        

Освен това, когато постоянно се отдалечаваме от истинския свят, изпитваме по-голямо затруднение в това да бъдем в настоящето, да се наслаждаваме на ежедневието и да се свързваме с другите хора. Това, както можете да си представите, не води до щастие или здрава психика.

Днес стават все популярни така наречените режими на „допаминов фастинг“. Идеята е подобна на постенето и периодичното гладуване, само че приложена върху ума. Целта е да се ограничат всички разсейващи и забавляващи дейности и устройства до абсолютният минимум за определен период от време. Идеята е да може мозъка да си възвърне чувствителността към допамин – хормонът на щастието. Това е един начин да се справи човек със претоварването на ума, причинено от прекомерно ползване на устройства.

 

Подобрено учене и обработване на данни

Мозъкът Ви се нуждае от празни моменти, за да обработва концепции, идеи и нова информация по ефективен начин, за да може да се запазят в дългосрочната памет. Това пространство е нужно не само за ученето, но и за всички видове информация.

Например по време на и веднага след ученето за тест, хората често се ангажират със стимулиращи дейности като разглеждането на социални медии, проверяването на новини, или отговарянето на съобщения. Вследствие на това, важната информация няма да се премести ефективно от краткосрочната в дългосрочната им памет. С други думи, това пречи на ученето и запомнянето.

Този феномен също обяснява защо на все повече хора им е трудно да си спомнят техен скорошен разговор или нещо, което са прочели току-що. След като вече са излели нова информация в мозъка си чрез това да гледат филм или да проверят пощата си, старата информация няма достатъчно време да се процесира.

Затова, след като сте приели нова ценна информация или сте научили нова концепция, дайте пространство на ума си, в което той може да я обработи качествено. Тук влиза в действие ползата от приемането на скуката.

Свършване на работа

Една от най-изненадващите ползи от приемането на скуката е, че много бързо ще се справите със всекидневните домакински задачи. В миналото, постоянно отлагах малките задачи до последния момент. Миенето на чинии, почистването, или изхвърлянето на боклука ме гледаха с очакване дни наред – това не беше особено приятно.

Когато няма с какво да се разсейваме, нищо не ни пречи веднага да свършим всекидневните малки дейности, които иначе ни затрупват, ако ги забравим.

Сега приложете наученото

Следващия път, когато чакате на опашка, не вадете телефона. Вместо това, дайте време отдих на ума си. Завържете разговор с някого или се замислете за нещо любопитно.

 Като цяло, позволете си по-често да изпитвате скука в живота. И не, това не значи, че вече не може да се забавлявате. Не значи да спрете да гледате филми или сериали. Определено тези дейности си имат време и място. Важното е да приемете и да се възползвате от моментите на нисък стимул.

ИЗТОЧНИЦИ

Mobile phone use and stress

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0