Здраве

Ехинацея и нейните ползи

Echinacea dried on paper in strainer with flowers

Ехинацея и нейните ползи

Ехинацеята е билка произхождаща от Северна Америка и е една от най-популярните лечебни билки по света. Индианците са я използвали с течение на векове заради лечебните и свойства срещу някои болести.

Днес е известна като билково лекарство за настинка или грип. Но освен това се ползва и против болка, възпаление, главоболие и други симптоми (напр. екстракт/таблетки/капки). В година белязана от глобална пандемия, нямаше как да не обърнем внимание на тази билка. Тази статия разглежда всичко за нея, включително ползите, дозата и страничните ѝ ефекти, позовавайки се на най-новите научни доказателства и изследвания по темата. 

Какво представлява ехинацеята?

Ехинацея е името на група цветя от семейството на маргаритките. И горната част, и корените на растението се използват в таблетки, екстракти и чайове.

Растенията съдържат сложен микс от активни вещества. Някои от тези вещества може да имат антимикробни и антивирусни свойства, докато други подсилват имунната система по други начини.

Като много други растения, тя съдържа феноли. Фенолите контролират действието на широк спектър ензими и клетъчни рецептори. Те защитават растенията от инфекции и радиация, и може да имат антиоксидантни свойства.

Сред активните съставки, съдържащи се в нея са фенолна киселина, алкамиди, полиацетилени и кофеинова киселина. 

За какво помага ехинацея?

Проучванията показват, че е възможно да предоставя няколко впечатляващи ползи за здравето. Най-известна е с това, че стимулира имунната система и предотвратява настинки. 

Освен това, някои проучвания свързват тази билка и нейните вещества с други ползи за здравето, като намаляване на възпалението и нивата на кръвна захар.

Няколко изследвания са намерили доказателства, че растението (напр. екстракт/таблетки/капки) може да помогне на имунната система да се бори с инфекции и вируси, което помага за по-бързо оздравяване. Това е една от причините много хора да се обръщат към нея при настинка.

Всъщност, анализ на 14 проучвания открива, че приемът на тази билка може да намали риска от настинки с над 50% и да намали продължителността им с ден и половина.

Въпреки това, много от проучванията на тази тема не са заключителни и някои от тях не показват никакви ползи против настинки. 

Накратко, въпреки че тя може да засили имунната система, не е сигурно дали това ще предотврати настинки.

Може да намали кръвната захар

Високото кръвно налягане може да повиши риска от сериозни здравословни проблеми. Това включва диабет, сърдечни заболявания и други хронични състояния. В лабораторни изследвания е открито, че билката може да помогне за намаляване на кръвната захар. 

В едно от тях, изследователите забелязали, че екстракт от растението потиска ензимите, които храносмилат въглехидратите. Това води до понижаване на количеството захар, което влиза в кръвта след хранене. Въпреки това, задълбочените изследвания върху хора все още са малко.

Може да намали чувствата за безпокойство

Хроничната тревога и безпокойство е често срещан проблем, който засяга почти един на всеки пет възрастни. В последните години, ехинацеята (напр. екстракт/таблетки/капки) излезе като потенциален лек за симптомите на безпокойството.

Изследвания откриха, че растението съдържа вещества, които могат да намалят чувствата на безпокойство и тревога. Веществата включват алкамиди, кофеинова киселина и розмаринова киселина. В едно изследване с мишки, повечето резултати били успешни в намаляването на безпокойството и същевременно не присъствали депресивните странични ефекти на други стандартни лекове.

Друго изследване открива, че екстракт от билката бързо намалява тревогата в хората и мишките. Въпреки досегашния успех, нужен е по-голям брой изследвания, преди да се потвърдят със сигурност ползите от растението що се отнася до безпокойството и тревогата.

Противовъзпалителни свойства

Възпалението е естествен метод за самозащита на тялото ни. Понякога то може да излезе извън контрол и да трае по-дълго отколкото е нужно. Това може да повиши риска от хронични болести и други здравословни проблеми. Няколко изследвания са показали, че ехинацеята може да намали прекомерното възпаление.

В едно 30-дневно изследване, учените изследвали възрастни с артрит и открили, че приемането на добавка съдържаща екстракт от билката значително намалява възпалението, подуването и хроничната болка. Интересното е, че тази група хора не реагира добре на традиционните нестероидни лекарства против възпаление и същевременно се влияе добре от билката.

Ехинацеята може да третира проблеми с кожата

В едно изследване, учените открили, че противовъзпалителните и антибактериални свойства на тази билка (екстракт/таблетки) могат да потиснат разпространението на акне. В друго изследване, учените изследвали 10 млади човека и открили няколко ползи за здравето на кожата от продукти с екстракт от билката.

Екстрактът и обаче има кратък срок на годност и затова е трудно да се използва в комерсиални продукти за кожа.

Може да намали риска от рак

Ракът като болест произлиза от неконтролируем растеж на клетките. 

Някои изследвания показват, че екстрактът/таблетки от ехинацея може да потисне растежа на ракови клетки и дори да ги убие. Едно от тях показва, че екстрактът/таблетките от лилава ехинацея и цикорна киселина може да предизвика умиране на ракови клетки.

Друго изследване показа, че същият екстракт/таблетки убива ракови клетки в панкреаса и дебелото черво, като стимулира процес на контролирана клетъчна смърт. Смята се, че това е вследствие на имуностимулиращите ефекти на ехинацеята. 

Как да си набавим ехинацея?

Тя може да се консумира като хранителна добавка, таблетки, екстракт, чай и други. 

Хранителната добавка (екстракт/таблетки) може да се намери онлайн или в аптека, и е популярен и безопасен избор.

Повечето добавки и капсули/таблетки съдържат един или два типа корен от ехинацея и често са комбинирани с други съставки като витамин C. 

Чая от билката пък е сред най-популярните лекове за настинка. Той съдържа до 1000мг корен на доза.

Освен че засилва имунната система и предотвратява настинки, топлият билков чай помага за облекчаването на симптомите на настинка, като течащ нос и сухо гърло.

Независимо кой продукт изберете, добре е да се започне с ниска доза и да се консултирате с лекар или друг специалист (особено ако страдате от специфично здравословно заболяване).

Какъв е оптималния дневен прием?

Няма официална препоръка, защото продуктите с ехинацея (напр. екстракт/таблетки/капки) са много разнообразни, но проучваните безопасни дози са между 450-4000 мг на ден, до 4 месеца продължителен прием.

За предотвратяване на настинка може се взима течен екстракт три пъти дневно или общо около 2400мг. на ден. За лекуване на вече появила се настинка, количеството се вдига до 4000мг на ден.

Въпреки това е по-добре да се следват инструкциите за дозировка на специфичния продукт. Също така, добавката е предвидена за краткосрочно ползване, защото не са проучени ефектите за периоди над 4 месеца.

Какви странични ефекти може да има?

Продуктите с ехинацея (напр. екстракт/таблетки/капки) изглеждат безопасни и добре-приемани от организма при краткосрочно използване.

Има някои случаи, в които хора са усетили странични ефекти от сорта на:

• Обриви

• Сърбеж

• Подувания

• Болки в корема

• Гадене

Тези странични ефекти обаче са по-често срещани при хората с алергии към други цветя, като например маргаритки, хризантеми и други. 

След като билката стимулира имунната система, хората с автоимунно заболяване, или хората взимащи лекарства за потискане на имунната система трябва да я избягват или да се консултират с лекар първо.

Въпреки че тя е напълно безопасна за краткосрочно ползване, може да не е безопасна за хора с определени здравословни състояния. Също така при хората със склонност към алергии е вероятно да има странични ефекти. И въпреки, че е тествана за безопасност при бременни и деца, все пак не се препоръчва освен ако не го препоръча здравен специалист.

Заключение

Демонстрирано е, че ехинацеята подобрява имунитета и намаля кръвната захар, безпокойството и възпалението. Даже може да има противоракови свойства. Въпреки това, броят на клиничните изследвания е все още ограничен и е рано да се каже колко големи са ползите от нея.

Смятана е за безопасна добавка (напр. екстракт/таблетки/капки) за всекидневна употреба. Дозировките зависят от формата под която се приема.

Въпреки че най-често ехинацеята се използва за лекуване на настинка, резултатите са смесени. В много случаи, тя се използва за подсилване имунната система и често предотвратява и съкращава настинките.

В крайна сметка, няма много билки като нея, с толкова разнообразни имуностимулиращи ефекти. Затова може да си струва да се изпробва, независимо под каква форма (напр. екстракт/таблетки/капки). 

ИЗТОЧНИЦИ

Antioxidant, Antidiabetic, and Antihypertensive Properties of Echinacea purpurea

Immunomodulation with echinacea

Phenolic Compounds in Echinacea

Тhe psychotropic side effects of an echinacea preparation

The effect of Echinacea preparations in three laboratory tests of anxiety

The effect and safety of Echinacea

Cytotoxic effects of Echinacea root hexanic extracts on human cancer cell lines

0