Здраве

Кверцетин и неговите ползи

Quercetin-Quercetin-alternate

Кверцетин и неговите ползи

Позволете ни да ви запознаем с кверцетина. В последните месеци, веществото нашумява все повече, а забелязваме, че рядко се среща материал в Интернет, който го разглежда обективно, използвайки научни доказателства и препратки към проучвания. Точно това ще направим в тази статия.

Той е натурален пигмент, който присъства в голям брой плодове, зеленчуци и зърнени култури. Той е един от най-преобладаващите антиоксиданти в диетата ни и играе важна роля в помагането на тялото ни да се бори с вредните свободни радикали, които са свързани с хронични болести.

Освен това, свойствата му на антиоксидант помагат за намаляване на риска от възпаление, алергични симптоми и високо кръвно налягане.

В тази статия ще говорим за ползите, както и за страничните му ефекти и препоръчителния му дневен прием.

Какво представлява кверцетинът

Това е вещество, което натурално присъства в голям брой храни включително ябълки, берита, лук, чай и вино. Химикалът също така се намира и в някои билки като гинко билоба. Освен това, той е достъпен под формата на хранителна добавка.

Действа основно като антиоксидант, и неутрализира свободните радикали – химически остатъци, които вредят на клетъчните ни мембрани и увреждат ДНК. Той също така притежава свойства на противовъзпаляващо средство.

Натуралните пигменти присъстват в плодовете, зеленчуците, зърната, чая и виното.

Свързани са с няколко ползи за здравето, включващи намален риск от сърдечни болести, рак, и психични заболявания. Ползите им за здравето се дължат на антиоксидантното действие на кверцетина.

Антиоксидантите са химични съединения, които се свързват с вредните свободни радикали и ги неутрализират. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да навредят на клетките ни когато нивата им станат твърде високи. 

Кверцитинът е най-често срещаният естествен пигмент в нашата диета. Средностатистическият човек консумира приблизително от 10 до 100мг от него всеки ден през различни хранителни източници.

Хората често го приемат под формата на добавка поради няколко причини, включително:

  • Да повишат имунитета си;
  • Против възпаление;
  • Против алергии;
  • Да поддържат общо здраве.

За какво помага кверцетина?

Според някои източници, помага срещу възпаление, сърдечни болести, настинки и алергии. Резултатите от изследванията са смесени, но е важно да отбележим какво показват те:

Намаляване на възпалителните процеси

Изследванията показват, че високите нива на свободни радикали активират гените ни отговарящи за повишаване на възпалението.

Въпреки че, в малки количества, възпалителното действие е нужно за работата на имунната ни система, хронични възпаления са свързани с множество здравословни проблеми, включително ракови заболявания, както и болести на сърцето и на бъбреците.

Облекчаване на алергии

Смята се, че той предотвратява създаването на хистамин – възпалително вещество, което води до алергични симптоми като кихане и сърбеж. 

Въпреки, че лабораторни експерименти намекват, че той има този ефект върху алергични реакции като ринит, повечето от тях са били върху животни. Учените очакват допълнителни изследвания върху хора, за да се потвърди този ефект.

Високо кръвно налягане

Анализ от 2016-та открива, че той значително намалява кръвното налягане, особено при диабетици, на които е било дадено поне 500 милиграма на ден. Все още не е изяснено с точност коя е оптималната доза за постигане на най-много полза.

Атлетична издръжливост

Въпреки твърденията, че екстрактът увеличава издръжливостта ни по време на спортуване, анализ на 11 изследвания стига до резултата, че това не е нищо повече от плацебо ефект. Всичките изследвания обаче показали малко по-голяма активация на кислорода при хората взимащи добавката, дори и с минимален ефект.

Друго изследване обаче открива по-впечатляваща връзка. То анализира 60 млади мъже, които спортували от поне 3 години. Те видели подобрение в мускулната маса, нивото на вода в тялото, и нивата на енергия след взимането на добавката.

Намаля риска от рак

В едно изследване, проведено върху животни, било открито, че той убива и спира растежа на ракови клетки на простатата. Други подобни изследвания забелязали подобен ефект и на другите типове ракови клетки. 

Също така приемът на добавката е свързан с по-нисък риск от развитие на раково заболяване.

Въпреки че тези открития са впечатляващи, предстои да се тества дали е ефективно и при хората. 

Кверцетинът намаля риска от мозъчни заболявания

Изследвания показват, че антиоксидантните му свойства може да помагат в защитата от дегенериращи мозъчни болести като синдрома на Алцхаймер. В едно изследване, изследователите инжектирали мишки с веществото, а после забелязали обрат в началните показатели на болестта, както и подобрена умствена дейност.

Въпреки позитивните ефекти за предотвратяването на Алцхаймер, кверцетинът не оказал голям ефект върху животните в късен стадий на болестта.

Кафето е популярна напитка също свързана с намаляване на риска от Алцхаймер. Изследванията показват, че кверцетинът, а не кофеина, е съставката отговорна за позитивните ефекти на кафето.

Други потенциални ползи от приема на кверцетин

Още няколко потенциални ползи от приема му са:

  • Може да забави стареенето. Изследвания показват, че кверцетина може да излекува или да убие застарели клетки, и да намали показателите за стареене. Въпреки това, нужни са повече тестове върху хора, за да се потвърди по-категорично.
  • Също може да помогне за контролиране на кръвната захар. Проучвания върху хора и животни подсказват, че веществото може да намали нивата на кръвна захар и да ни защити от диабет.

Намалено кръвно налягане

Според изследване от Американската сърдечна асоциация, вземането на добавката може да е ефективен начин за понижаване на кръвно налягане.

Други изследвания върху хора с наднормено тегло, показват че той може не само да понижи кръвното налягане, но и да намали нивата на вреден холестерол в кръвта.

Храни богати на кверцетин

Той присъства в голям брой растителни храни, като най-често е в обелката им.

Добри източници на веществото са:

  • Чушки – жълти и зелени
  • Лук – червен и бял
  • Аспержи 
  • Череши
  • Домати
  • Червени ябълки
  • Червено грозде
  • Броколи
  • Червено зеле
  • Всички видове берита 
  • Чай- зелен и черен

Количеството кверцетин в храната може да зависи от условията, в които е била отглеждана. 

Например, органичните домати може да съдържат до 80% повече от обикновените. Също така може да зависи и от сорта на доматите.

Хранителна Добавка

Кверцетин под формата на добавка може да се закупи онлайн или от здравословни магазини. Той се приема под формата на капсула или прах. 

Когато взимате хранителната добавка, може да е полезно да изберете продукт, който съдържа папаин и бромелаин. Тези растителни екстракти подобряват абсорбцията на кверцетин в червото.

Обикновено дозите са между 500-1000мг. на ден. Сам по себе си, се абсорбира трудно, и затова в добавките често присъства витамин Ц или ензими като бромелаин, които подобряват процеса.

Какъв е оптималния дневен прием?

Може да се приема безопасно месеци наред в дози до 1000 милиграма на ден.

По-дългосрочни изследвания, обаче, не са правени. Правилната дозировка може да зависи от фактори като възраст, пол, и здравословно състояние. Говорете с личен лекар за по-персонализиран съвет спрямо дозата.

Какви странични ефекти може да има?

Веществото е добре приемано от тялото в правилните количества. Някои хора споделят, че усещат гъделичкане в ръцете, главоболия или разстроен стомах след орален прием на веществото. Прекалено големи дози от над 1 грам на ден, могат да навредят и на бъбреците.

Голям брой хранителни добавки не са тествани напълно, и съставките се различават между отделните продукти. Затова е редно да се избягва ползването на хранителни добавки при деца и бременни. 

Въпреки това, след като кверцетинът се съдържа в много плодове и зеленчуци, той е безопасен за консумация. Като добавка изглежда, че има много малко или никакви странични ефекти.

Разбира се, за всеки със конкретно здравословно състояние е препоръчително да се консултира с лекар, защото самото здравословно състояние може да има негативни взаимодействия с конкретни хранителни добавки, лекарства и антибиотици.

Заключение

кверцетинът е натурален пигмент присъстващ в храната ни. 

Той има широк спектър от ползи за здравето, които хората могат да получат от ядене на разнообразие от плодове и зеленчуци. 

Въпреки, че са открити много потенциални ползи от кверцетина, много от резултатите на изследванията все още не са били тествани върху хора.

Той е безопасен за консумация, и може да се купи като хранителна добавка от онлайн магазини. За всеки който иска да суплементира диетата си с добавката е добре да потърси съвет от лекар първо.

ИЗТОЧНИЦИ

Quercetin, inflamation and immunity

Quercetin nutrition facts

Quercetin in prostate cancer

Quercetin and Alzheimers

Blood pressure and Quercetin

0