Глутамин
септември 20, 2022 2024-07-30 20:34Глутамин
Глутамин
Какво представлява аминокиселината глутамин?
Глутаминът е най-разпространената аминокиселина с много функции в човешкото тялото . Той е градивен елемент от протеини и критична част от имунната система, произвеждащ се в мускулите. Има специална роля за здравето на червата и е необходим за производството на други аминокиселини и глюкоза. Вашето тяло естествено го произвежда.
Колко форми на глутамин има?
Подобно на повечето аминокиселини, той съществува в две различни форми: L и D. Те са доста сходни, но имат разлика в молекулярното си подреждане.
L-глутамин:
- Най-разпространената аминокиселина в кръвта и другите телесни течности
- Формата, намираща се в храните и добавките
- Използва се за производството на протеини
- Може да се произвежда естествено в тялото Ви
D-глутамин:
- Неесенциална аминокиселина, присъстваща изобилно в тялото
- Участва в много метаболитни процеси
- Синтезира се от глутаминова киселина и амоняк
- Основният носител на азот в тялото и важен източник на енергия за много клетки
Сред спортистите е популярен най-вече като хранителна добавка за растеж и възстановяване на мускулите. На пазара можем да го намерим като самостоятелен продукт – аминокиселина, която се предлага под формата на прах или таблетки. Много производители добавят глутамин и като съставка към произвежданите от тях протеинови напитки.
Какви са ползите от прием на глутамин?
Той е необходим за здравето на човека, тъй като има множество позитивни ефекти:
- Подпомага здравето, правилното функциониране на червата и имунната система
- Част е от химични реакции и се използва при производството на аминокиселини и глюкоза
- Поддържа оптимално азотно ниво в организма
- Намалява болката в мускулите
- Подобрява секрецията на някои хормони
- Хидратира мускулните клетки
- Увеличава значително кръвната захар, а впоследствие и нивата на инсулин, поради пряката конверсия на глутамин в глюкоза. (Има потенциал на гориво при спортуващите, но може да не е препоръчително за хора с висока кръвна захар)
- Намалява апетита за сладко
- Предотвратява неврологични заболявания, включително дегенеративни като Алцхаймер и Паркинсон и се ползва в лечението на епилептични припадъци
- Увеличава запасите от гликоген
- Поддържа баланса на pH в тялото
- Подпомага поддържането на мускулна маса
- Помага при клетъчна и системна детоксикация
Препоръчителен прием на глутамин
Тъй като тази аминокиселина се произвежда естествено в тялото ни, както и се намира в много храни, няма притеснение, че е вреден в нормални количества.
Има определени препоръчителни граници за дневния прием, които са съобразени главно с теглото Ви.
- 4.7–6.8 гр. за хора с тегло до 70 кг.
- 6.3–9.1 г. за хора с тегло между 70-90 кг.
- 7.9–11.3 г. за хора с тегло от 90-100 кг. и нагоре
Това са примерни дози, но в практиката при интензивно физическо натоварване, с цел подобряване на спортните резултати, обикновено се приемат количества от 15-20 гр. дневно, разделени на 2-3 дози. В някои случаи на тежки заболявания и травми с лекарско предписание и с цел лечение може да се стигне и до прием на 30-40 гр. дневно.
Най-подходящото време за прием на аминокиселината е непосредствено преди или веднага след тренировка, както и вечер преди сън. Добре е да я приемате заедно с малка порция храна, или да я разбъркате в протеиновата си напитка. Не бива да забравяте да я приемате дори и дните, в които не тренирате, защото само така можете ефективно да подпомогнете метаболизма и възстановяването на мускулите си.
Кои храни са богати на глутамин?
Голямо количество от аминокиселината можем да намерим в хранителните продукти с високо съдържание на белтъчини. Най-големи количества от аминокиселината се намират в месото и животинските продукти поради високото им съдържание на протеини, както и в диетичните продукти и суроватката.
Ето някои от храните, богати на тази аминокиселина, които може да добавите към вашата диета:
- Мляко
- Месо
- Яйца
- Морски дарове
- Червено зеле
- Ядки
- Магданоз
- Аспержи
- Бобови растения (нахут, грах, леща и боб)
Заключение
Тази важна аминокиселина има много функции в нашия живот. Въпреки това, по време на заболяване или нараняване, тялото може да не е в състояние да произведе достатъчно от него. Глутаминовите добавки могат да помогнат за подобряване на имунната функция и запазване на протеиновите запаси в тялото.
Източник е на енергия за чревните и имунните клетки. Той също така помага да се поддържа бариерата между червата и останалата част от тялото ви и подпомага правилния растеж на чревните клетки.
Източници
Glutamine: Benefits, Uses and Side Effects – Healthline
L-Glutamine for IBS: Benefits, Research, and Side Effects – Healthline
Health Benefits of Glutamine – WebMD