Витамини и Минерали

Мултивитамини

Multivitamins and minerals. Vitamin C

Мултивитамини

Какво са мултивитамините?

Мултивитамините са хранителни добавки, които съдържат много и различни витамини и минерали, но също и други съставки. Каква всъщност е ролята им? Огромна част от обществото не успява да си набавя необходимите вещества единствено от храната, която приема. Решението на този проблем са именно мултивитамините.

Какви са ползите от приема им?

 • Повишават имунитета ви
 • Поддържат правилното функциониране на нервите и органите ви
 • Възпроизвеждат, поддържат, регулират телесните процеси
 • Подобряват паметта при по-възрастни
 • Забавят прогресията на някои заболявания, които причиняват слепота
 • Намаляват нивата на депресия
 • Подхранват косата и кожата
 • Намаляват стреса и безпокойството
 • Заздравяват мускулите
Capsules with fish oil and green leaves on green background

Има ли разлика между мултивитамини за мъже и жени?

Повечето съдържат същите витамини и минерали в еднакви дози. Една от разликите, които може да се установи между тях, е дозата желязо. Препоръчително е жените да приемат два пъти повече желязо от мъжете всеки ден, ако са в пременопауза, тъй като те губят желязо по време на менструация. 

Друга такава разлика е, че предназначената доза за витамин C е малко по-висока за мъжете, отколкото за жените и че мъжете се нуждаят от по-висока доза цинк в сравнение с жените. 

Sports Multivitamins. Athlete Man Holding Blank Jar And Supplement Capsule Pill

Колко вида съществуват?

Могат да се разделят на следните категории:

Начин на прием

 • На капсули
 • На прах
 • На таблетки
 • В течна форма

Вид витамини

 • Комбинирани
 • Разтворими

Каква всъшност е разликата между комбинираните витамини и мултивитамините? 

Комбинираните витамини са комплекс от витамини и минерали, а мултивитамините са множество от витамини, минерали и микроелементи.

Разтворимост

 • Мастноразтворими
 • Водоразтворими 

Както можете да се досетите и от името мастноразтворимите са тези, които се свързват с мазнини в стомаха и после се съхраняват в тялото, за да бъдат използвани по-късно. По-малко вероятно е да изпитате недостиг на този тип, но е възможно поради прекомерна консумация да се натрупат в тялото до токсични нива.

Водоразтворимите могат да бъдат усвоени директно от организма. Ако ги приемате в прекалено голямо количество, тялото ще изхвърля част от тях. Разтворимите във вода витамини трябва да бъдат приемани по-често, защото тялото толерира по-високи дози.

Alternative medicine herbal organic capsule with vitamin E omega 3 fish oil

Какъв е препоръчителният дневен прием?

Повечето трябва да се приемат по един или два пъти на ден, но все пак преди употребата им прочетете листовката! Освен препоръчителна дневна доза, съществува и позволена горна граница. Този лимит в някои случаи може да е доста далеч от препоръчителната доза. Някои добавки имат горна граница, която се доближава до препоръчителната и високият им прием може да бъде опасен.

Трябва ли да се спазва хранителен режим при приема им?

Приемат се, както по горе споменахме, именно когато човек не успява да си набави веществата от които се нуждае. Това означава, че при приема им не е нужно да се спазва определен хранителен режим. Препоръчително е обаче приемането им с храна, защото повишава способността на тялото ви да абсорбира много от витамините и също така намалява риска от гадене и стомашно разстройство. Нека не забравяме, че трябва да се стараем да приемаме микро и макронутриентите, нужни на тялото ни от храна, но когато не успяваме различни суплементи могат да ни помогнат много.

orange juice

Заключение

Мултивитамините могат да подобрят значително здравето на повечето хора, но за други е противоречиво и дори могат да навредят. Ако имате хранителен дефицит, най-добре е да добавите това конкретно хранително вещество, именно защото мултивитамините съдържат много хранителни вещества, повечето от които може да не са ви необходими. 

Не ги приемайте, за да компенсирате лоша диета. Балансираният начин на хранене е много по-вероятно да осигури добро здраве в дългосрочен план. Препоръчително е преди да започнете да приемате да се консултирате с личен лекар. 

“Хапчетата не са пряк път към по-доброто здраве и не са превенция на хронични заболявания” – Лорънс Джон Апел

Източници

What’s the Difference Between Men’s and Women’s Daily Supplements?

Do Multivitamins Work? The Surprising Truth

The different types of multivitamins – stack

0