Практична психология

Как да спрете да бъдете пристрастени към социалните мрежи?

ation - 2024-01-11T174358.931

Как да спрете да бъдете пристрастени към социалните мрежи?

В днешно време, ако не сте в социалните мрежи, имате чувството, че не живеете истински в 21-ви век.Те обхващат всичко, от бизнеса до личните и професионални взаимоотношения. Изкушават ни да влезнем и да разглеждаме страница след страница постоянно.

Въпреки че все още се предлагат платформи, където можете да се свързвате с приятели и семейство, тя е нараснала експоненциално до онлайн версия на лентата от Вегас: реклами, видеоклипове и връзки, които ни канят да насочим вниманието си към следващата най-нова и най-добра тенденция или продукт. Според скорошна статия на Forbes наличието на мощна стратегия за социални медии е от решаващо значение както за бизнеса, така и за потребителите.  Хората взимат огромно количество решения за покупка въз основа на съдържание, предоставено им чрез каналите в интернет.

По същия начин те също са склонни да „следват стадото“, когато става въпрос за нови тенденции, идеи, мода и което е най-интересно, дори политика. Докато положителната страна на социалните медии е, че сега имаме по-голяма свобода на изразяване, сянката все още е също толкова присъстваща: лесно можем да загубим чувството си за индивидуалност.  Това е хлъзгав наклон – и такъв, който често отнема много време и последствия, за да се осъзнаем и променим. Ето защо терминът „пристрастяване към социалните мрежи“ се е утвърдил в здравната индустрия като една от причините за проблемите с психичното здраве.

Какво представлява и как влияе на здравето

Начинът, по който използваме интернет се промени драстично от зората на уебсайтове като Facebook. Първоначално платформата беше лесен начин за свързване с приятели и семейство и се фокусираше главно върху публикуване на снимки или актуализации на състоянията. С течение на времето обаче, с появата на по-ориентирана към снимките платформа в лицето на Instagram започна цялото вманиачаване върху снимки, профили, харесвания и последвания.

Разгледайте някои от най-популярните профили в Instagram днес. Вероятно ще видите модел с множество перфектни снимки и форми, последвани от милиони потребители. Това се превърна в „цел на платформата“ и поддържа идеята, че красивите снимки се равняват на щастлив потребител. Знаем, че това просто не е така, но този манталитет и желанието да се създаде перфектен живот онлайн, който всички да видят, подхранва депресията, безпокойството и ниското самочувствие.

По същия начин това ни кара да загубим чувството си за автентичност и реалност, защото проблемите в „реалния свят“ не се оправят с красиви публикации в нета. Вместо това се крием зад красотата, която само прикрива нашата тъга, мъка или самота. Тъй като сме внимателно създали нашия онлайн свят, ние излязохме от истинския такъв. Пристрастяването към социалните мрежи е тази практика на ескапизъм. 

И така, как да върнете юздите на живота си и да ограничите времето си онлайн (и да спрете пристрастяването към дадените платформи)?  Сега ще разберете за  няколко начина как да успеете да преодолеете всичко това.

Първото, което трябва да направите, е да помислите защо бихте искали да бъдете в социалните мрежи

Всичко, което правим в живота, е свързано с въпроса: защо искате да направите нещо? Какво ще Ви донесе? Същото важи и за сърфирането в интернет. Може да е глупаво да задавате този въпрос, когато мислите за акаунт във Facebook или Instagram, но ако искате да контролирате истински времето, което прекарвате в тях , задаването на този въпрос може наистина е необходимо, за да си отворите очите.

Искате ли просто да поддържате връзка с приятели или идеята при Вас е да популяризирате бизнеса си? Стигането до същността на това защо сте онлайн ще Ви помогне да маркирате ефективно времето си пред екрана и да премахнете всичко останало.

Също така бъдете внимателни към това кого следвате и какво публикувате и споделяте

Вниманието е Вашата най-голяма валута. 

Всичко, върху което кликнете или „харесате“, се превръща в нишка в гоблена на това, което Ви се появява в новинарските емисии в социалните мрежи. Искате да създадете онзи вид разпространение на информация, който работи за Вас, вашите нужди и Вашето време. Затова често импулсивно следваме хора, които може би не обхващат нещо съществено и просто ни разсейват.

Поставете си предизвикателство да почиствате тези контакти от време на време. Вместо да сте заляти с информация от профили, които не Ви носят никаква стойност, прекратете следенето на всеки, с когото не се свързвате. Това е много по-добре за Вашето психично здраве и Ви помага да се отървете от пристрастяването към постоянното седене пред екрана.

По същия начин, бъдете внимателни с това, което споделяте. Публикувате ли неща със семпло и безполезно съдържание? Точно както планирате да изчистите списъка си с контакти, някой, който Ви следва, може да мисли да направи същото с Вас. Нека приоритет е да споделяте и публикувате неща, които не само имат значение за вас, но и служат на другите.

Ограничете времето, което прекарвате онлайн

Ако имате списък с неща за правене, които трябва да свършите, но сте прекарали последните три часа в скролване и гледане на клипчета с котки, е време да изключите всичко от контакта и да се захванете за работа. Задайте таймер на телефона си, ако това е необходимо, за да разрешите зависимостта си от социалните медии.

След като започнете да се откъсвате лека полека от технологиите, ще забележите, че получавате много хубави неща в замяна! Това време винаги е съществувало, но Вие просто го използвате зле. Проблемът не е, че нямате достатъчно време, а че отделяте твърде много от него онлайн, вместо да сте продуктивни.

Ще ви е по-лесно, ако променете настройките за известия

Ако производителността Ви страда, защото постоянно се разсейвате от известията си, има начини да ги изключите в настройките на Вашия телефон. А ако искате да подходите още по-сериозно, винаги можете да изтриете приложенията от телефона и устройствата си и да решите да проверявате известията си в социалните медии на Вашия работен плот. По този начин можете да се върнете към завършване на работата си, без да се изправяте пред изкушението да проверявате съобщенията си.

Помнете, че не всичко трябва да се публикува и споделя

Често изпадаме в заблуда, че ако не споделим снимка от дадено преживяване, за да го видят всички, то не се е случило. Ако пробягате успешно маратон, за който сте се готвили половин година и изобщо не публикувате нищо, светът ще продължи ли да се върти? Разбира се.

Ние нямаме никакво социално задължение към нашите последователи да ги държим в течение на всяко едно събитие, което се случва в живота ни. Това са избори, които трябва да направим съзнателно и в съответствие с нашите желания.

Помислете за последния концерт (в света преди COVID), на който отидохте – публикувахте ли веднага клипове от концерта в социалните мрежи или щракнахте и качихте селфи на Вас и Вашите приятели?

Това са обичайни неща, за които дори не се замисляме, което ни води към последната голяма стъпка от прогреса който търсите, а именно:

Оставете телефона си и започнете да се наслаждавате на живота

Всъщност тази една много проста на пръв поглед крачка може наистина да Ви помогне да намалите своята зависимост от социалните мрежи! Скъпоценните моменти от живота Ви са един на милион – като да видите падаща звезда или да уловите усмивката на любимия си човек. Тези моменти са толкова крехки и никога през живота Ви не се случват по един и същ начин два пъти.

Не бягайте към телефона си, за да уловите този момент. Заснемете го с очите и със сърцето си. Нека се превърне в сладък спомен. Отърсете се от момента, в който сте толкова развълнувани да споделяте с други, и вместо това дайте приоритет на споделянето със себе си.

Заключение:

Ако зависимостта от социалните мрежи не бъде излекувана, може да ни доведе до депресия и липса на самоуважение и автентичност. Ако „следваме стадото“ в търсене на създаването на перфектен онлайн живот, ние се отдалечаваме от това да бъдем себе си. След като прочетохте тази статия, вече знаете как да се върнете към своето приключение в живота и да оставите телефона да си седи в джоба.

Източници:

How To Get Rid Of Your Social Media Addiction 

What Is Social Media Addiction?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0