Успех

Какво научаваме, щом се провалим?

ation - 2024-01-11T170333.727

Какво научаваме, щом се провалим?

За това се пишат песни, книги, вдъхновяващи цитати и дори се правят филми, но те винаги наблягат на провала в минало време, сякаш е добре да  го обсъждаме едва след като сме го надминали, осмислили и сме се завърнали силни отново. Когато чувствате, че сте претърпели неуспех в живота, може да бъде трудно да идентифицирате романтичните, поетични или значими послания, които сме предназначени да научим, най-вече защото сме твърде ядосани или с разбито сърце, за да ги търсим.

Чувството на разочарование в живота отнема много енергия и приема много форми. Единствената гаранция е, че всъщност ще се провалим. Ще го правим многократно и когато неуспехите се усложнят, може да се почувстваме сякаш земята се руши под краката ни.

Ето няколко вида неуспех пред които всеки се изправя рано или късно :

 • Уволнение
 • Изпадане в несъстоятелност или изпитване на финансови затруднения
 • Отказано ви е повишение
 • Пренебрегвани сте от любим човек
 • Нарушаване на диетата
 • Преминаване през развод, в някои случаи повече от веднъж
 • Неуспех при изпълнение на най-обикновенна цел или само списък с ежедневни задачи(наистина може да се почувствате гадно ако се провалите да купите мляко)
 • Двойка на тест по математика
 • Нещо, на което сте отделили супер много време и усилия и накрая се оказва, че е било безсмислено

Неуспехът може да се почувства като:

 • Разочарование
 • Дефлация 
 • Пустота

От друга страна, провалът също може да се почувства като:

 • растеж
 • промяна
 • напредък

И така, какви точно са уроците, които се случват между тях, които ни помагат да преминем от дълбините на отчаянието до това да бъдем окуражени от мъдростта? В тази  статия ви предстои да научите точно това!

Щом сте се провалили, значи сте се опитали да свършите нещо

Ако сте се сблъскали с неуспех, то сигурно е, че трябва да сте се опитали да успеете в нещо, за да изпаднете в това положение. Страхът от провал е толкова дълбок, че много хора избират да не се опитват, само за да избегнат възможността да се изложат в очите на другите.

В проучване на приложението Linkagoal страхът от провал измъчва 31% от 1083 възрастни хора участвали в него – по-голям процент от тези, които се страхуват от паяци (30%), от това да са сами вкъщи (9%) или дори от паранормалното (15%).

Ако сте се почувствали като слабак защото не сте се увенчали с успех, това означава, че сте имали смелостта да се изправите пред нещо трудно. Не забравяйте, че същата смелост не е изчезнала само защото нещата не са се получили по начина, по който се надявахте. Отпразнувайте готовността си да опитате и помнете, че това е същият дух, който ще Ви подхранва, докато вървите напред и опитвате отново и отново докато крайния резултат е друг.

Друго важно нещо което придобиваме е смирение

Ако отдадем твърде много внимание на нашите неуспехи, ще ги заклеймим като предсказатели за нашата некометентност. Може дори да стигнем до там, че щом се провалим в нещо в живота, да го приемем сякаш никога повече няма да успеем в тази област. Ние катастрофираме провала си, разширяваме обхвата му и превръщаме един момент във времето в самоизпълняващо се пророчество, което ни е съдено да повтаряме отново и отново

Но истината е, че не трябва. Когато признаем провала си точно такъв, какъвто е – нито повече, нито по-малко – ние му позволяваме да ни смири. Приемаме го и назоваваме случилото се, разказваме за неговото въздействие и го използваме като напомняне, че всеки може да сгреши. По този начин се зареждаме със смелост, която крещи ,,Дори да се проваля, аз пак ще опитам и ще съм още по-подготвен!’’

Свикваме да  се питаме ,,Ами какво ако..’’

Стореното сторено. Преживяването на нашия момент на провал не помага на никого. „Щеше да е“, „бих могъл да“ и „би трябвало“ се втурва в съзнанието ни, тъй като разглеждаме всички начини, по които нещата биха могли да се развият другояче, макар и само в мислите ни. Но истината е, че времето, което прекарваме на това място на ненужно преиграване, би могло да бъде по-добре прекарано в работа, за да поемем 100% отговорност върху частите над които имаме контрол, за да в бъдеще сме по-подготвени.

Това е шансът ни да прекараме време в размисъл и да определим ключовите фактори с изключителна честност. Много от нас търсят възможността да се откажат, когато провалът боли твърде много. Вместо да признаем нещо, което бихме могли да променим, ние търсим външни източници, които да обвиняват или изкривяват паметта с оправдания.

Не всеки провал е под пълния ни контрол, но често има парчета, пред които можем да бъдем отговорни, да се поучим и да се представим по-добре в бъдеще. По-добре е „да се фокусирате единствено върху онези аспекти, които са под Ваш контрол. Чувството за контрол е буквално противоотрова за усещането на безпомощност и деморализация, което ще Ви мотивира да опитате отново, да намалите шансовете си за ново разочарование и да увеличите вероятността за успех. 

Ще свикнете да поемате отговорност

Всички ние искаме да избегнем поемането на вината. Това да се отчитаме пред себе си обаче е нещо важно. Искаме да се справим с грешките, които разпознаваме чрез саморефлексия и да се концентрираме върху това да ги избегнем в бъдеще.

Отговорността може да бъде споделена, ако става въпрос за колективен спорт например, но в повечето случаи Вие сте единствените замесени и да бъдете искрени със себе си е сила.

Свиквате да прилагате процесът на елиминиране

Помислете за последния път, когато сте се занимавали с въпрос с множество възможности за отгоноп на тест. Трябваше да използвате логика, за да прецените избора си до най-вероятните възможности и при липса на сигурен вероятно сте предприели лотариен начин на вземане на решение.

Животът ни предлага подобни възможности през цялото време и ние можем да почувстваме, че провалът ни помага да се приближаваме все по-близо до „верния отговор“. Всички начини, по които нещо не трябва да върви, ни приближават до това да знаем как трябва. Неуспехът в живота ни награждава по този начин. Когато можем да обработим изборите си продуктивно, да извлечем предоставената от тях информация и да продължим с прозрение, ние се доближаваме до резултатите, които се надяваме да получим следващия път.

 Разберете от какво сте направени

Провалът не е за хора със слаби сърца. Когато се провалиш, когато  наистина да се провалиш в живота, боли, и то много. Не е лесен подвиг да преминете през трудностите, които идват с неуспехите по пътя, които сте поели. И все пак има нещо, което си доказваме, когато решим да се върнем там и да опитаме отново.

Доверието, след като са разбили сърцето Ви, кандидатстването за повишение след отхвърляне преди това, качването на боксовия ринг, след като сте загубили с нокаут. Всичко това е метафорична стъпка, която предприемаме, за да „се върнем на коня“. Тя ни доказва, че сме по-устойчиви отколкото си представяме. И преди сме опитвали и не сме успели, така че можем да се пробваме па и да се изправим отново, ако пак паднем.

Когато се научим да се връщаме отново и отново на бойното поле, научаваме точно колко живот и енергия има в нас. 

Когато полагаме сериозни усилия  да опитаме отново, можем да овладеем изкуството да не успяваме ,докато се движим напред.

Малките деца, които се учат да ходят, падат стотици пъти на земята, но те не се отказват и примиряват с това да пълзят цял ​​живот. Те продължават да стоят изправени. Когато се докоснем до същия този детски комфорт с неуспеха, можем да подходим към живота по-леко и да отблъснем всички негативизми, които научаваме, докато растем. „Ако се проваля, хората ще ме осмят“, ако се опитам и всички ме видят, че се провалям, ще загубя уважението им. На кого му пука? Животът е труден. Правете това което знаете, че ще Ви направи щастливи и не се чудете кой какво ще мисли за Вас. Всички останали са заети със собствените си проблеми, можете да сте сигурни в това!

Заключение

 Неуспехът е най-добрият учител. Той дава ценни и болезнени уроци, но ни учи на смирение, себепознание и дори мъдрост. След прочитането на тази статия знаете, че освен да сте ядосани когато нещата не вървят, можете и да сте благодарни, защото крачка назад може да се окаже засилка за скок напред!

Източници: 10 Critical Lessons To Learn When You Feel Like a Failure

How to Learn From Your Failures: 4 Valuable Lessons

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0