Практична психология

Как да започнем да медитираме?

ation - 2024-01-08T142946.650

Как да започнем да медитираме?

В тази статия ще се запознаете с медитацията и ще разберете как да направите първите си стъпки в нея. Ако никога досега не сте медитирали, не се притеснявайте. Тази практика е лично изживяване. Вие извличате от нея това, което работи за Вас, вашето здраве и вашите намерения.

Най-вероятно сте чували, че медитацията се предписва като лекарство срещу стрес, тревожност, депресия или други проблеми, свързани със здравето. Виждаме, че тази практика се разпространява от йога зали в офиси, корпорации, както и дори във военни и полицейски отдели.

Това се превърна в практическа модалност, обслужваща хора от всички възрасти, произход и нива на умения. Затова не трябва да се тревожите, ако сте начинаещ.

Сега ще чуете някои основни стъпки за започване на вашата медитативна практика. Но преди да се научите да го правите, първо трябва да знаете какво е медитация.

Какво е медитация?

Това е практика върху вниманието. Учи ви как да седнете с мислите, които минават през ума ви, или с чувствата или усещанията на тялото, които може да усетите, докато сте в седнало положение. Медитацията позволява на тези преживявания да съществуват, без да имат влияние над нас.

Тя не е свързана със спиране на потока на нашия мислещ ум, което е невъзможно. По-скоро става въпрос за признание, че мислим, чувстваме и сме човешки същества, които имат избора и силата на това как да реагират на тези мисли и чувства. Всичко това се случва чрез тази практика.

Също така е свързана с неподвижност. Светът ни бомбардира с информация всеки ден. Медитацията идва подобно на супер герой от филмите и целта му е да ни спаси от тези външни шумове, за да можем да си дадем умствена почивка. Тази почивка ни позволява да освежим перспективата си, като тренираме ума си в осъзнаване. 

Доказано е също, че медитацията намалява стреса, дава контрол над тревожността, помага при загуба на памет и задържане на информация, както и подобрява вашия сън, взаимоотношения и общия възглед към живота. 

А сега е време за обещаните  стъпки за това как да започнете.

Първата стъпка е да изберете своето пространство

Преди да можете да се научите да медитирате, ще искате да намерите специално място за тази процедура. Хората жадуваме за комфорт и пространство, в което да се чувстваме като у дома си.

Вашето пространство за медитация не е по-различно и ще служи като дом за духовна практика. То може да бъде навсякъде във вашето жилище, офис или някъде, където се чувствате спокойно и ви е приятно да прекарате част от времето си. Не е нужно това пространство да бъде супер изискано и да харчите много пари за декорирането му. Просто изберете своето кътче на мира, където знаете, че няма да ви безпокоят.

 Втората стъпка е да намерите къде да седнете 

Това е може би най-важната стъпка във вашата практика. Намирането на подходящото място за за сядане е от първостепенно значение.

Сигурно се чудите защо?

Причината е много проста и очевидна. Ако ви е физически неудобно, докато сте седнали, ще мразите да медитирате. Вашето тяло ще изпитва болка и няма да можете да се съсредоточите върху нещо или да намерите каквато и да е форма на релакс.

Имайки това предвид, ето няколко идеи как да намерите подходящото за Вас удобство:

Ако искате да седнете на пода, на възглавници или постелка за йога, седнете с кръстосани крака или с единия глезен пред другия. Ако забележите, че коленете Ви са по-високи от бедрата, ще искате да се издигнете на нещо по-високо, като подложка или няколко допълнителни възглавници.

Това е важно, защото след като коленете Ви са по-високи от бедрата, в крайна сметка гърбът Ви започва да се закръгля, докато седите. Това закръгляване е доста неудобно, тъй като се опитвате да поддържате изправен гръбначен стълб по време на практиката си. Така че повдигнете се по-високо, за да могат коленете Ви да се спуснат надолу, позволявайки на гръбначния Ви стълб да остане изправен, без много усилия от Ваша страна.

Ако искате да седнете на стол, не се колебайте да го направите. В медитацията няма правило дали да сте на пода или другаде. Отново комфортът е от ключово значение. Просто се уверете, че краката Ви се допират до земята, така че да не висят, докато седите.

И накрая, ако искате да седнете на пода, но чувствате нужда от допълнителна опора, седнете до стената. По този начин гърбът Ви все още ще бъде поддържан.

Третата стъпка е да се концентрирате върху  дъха си

След като се настаните удобно и седнете, отпуснете ръцете си където пожелаете  било то в скута или на коленете и затворете очи.

Много важна част от това да медитирате е да е умението да контролирате дишането си. Докато седите, отдайте се на следното упражнение:

Поемете въздух в носа, изпълвайки корема и белите дробове,а след това издишайте сякаш пускате въздуха да си тръгне от корема и белите дробове.

Повторете това няколко пъти и  ще усетите как тялото Ви започва да се отпуска.

Едно по едно ще усетите освобождаване в лопатките, ръцете, краката  и най-накрая  стъпалата. 

Нека коремът да е мек, докато дишате: не е нужно да го дърпате или да „свивате сърцевината“ по никакъв начин

Забележете дали можете леко да наклоните брадичката, така че задната част на врата да е по-дълга; това ще предотврати схващането в тази област, докато поддържате това дълго изправяне на гръбначния стълб

И накрая най-трудното е да отпуснете мускулите на лицето си, а именно челюстта, очите и веждите си.

Когато тялото започне да се отпуска, продължете да дишате по същия начин. След това може да добавите малка визуализация, за да стимулирате ума си. Визуализирайте дишането, идващо през носа, в гърлото, надолу в белите дробове и корема, и след това си представете как се връща обратно по същия начин.

Може дори да му придадете цвят, например  бял или сребърен, ако това ще ви помогне, но най-важното е да си представяте как влиза в тялото Ви и го напуска. След това започнете да усещате как се чувства дишането: хладно ли е, когато влиза в носа Ви? Какво е усещането, когато навлезе в белите дробове? Тогава топло ли е?

Как реагира тялото Ви на дъха: успокояващо ли е или нервно? Можете ли да вдишате и издишате напълно, или дъхът се задържа някъде?

Нито един от отговорите не е верен или грешен. Те просто са начина, по който ще изградите осъзнаване на тялото и дъха си.

Четвъртата стъпка е да успокоите ума 

Най-голямото предизвикателство в медитацията е да държите ума зает, докато тялото е отпуснато.

Мислете за ума си като за малко дете: той се разсейва от лъскави предмети и случайни неща. Вашата работа като практикуващ е да вземете метафорично това малко дете за ръка и да го насочите обратно към центъра си. В този случай този център е Вашият дъх. Това е вашата котва.

Не се обезсърчавайте, ако това не се получи от първия път. Това е нормална част от процеса. Смята се, че имаме някъде между шейсет и осемдесет хиляди мисли на ден

Не можем просто да ги изключим. Така че, ако все пак се разсейвате, забележете, че сте се отдалечили и след това се върнете към този дъх. В края на краищата това идване и изчезване на осъзнаването е форма на медитация сама по себе си.

Друг начин да разсеете ума е да му дадете нещо осезаемо за извършване. В медитацията един от най-лесните инструменти за това е чрез броене.

Докато вдишвате, бройте до четири, докато издишвате бройте още четири пъти. След като това време стане твърде кратко, увеличете го до шест,осем или дори десет. Вие сами ще усетите кои числа са Ви от полза.

Това просто упражнение дава на ума Ви логична задача. Да, вероятно все пак ще получите случайни мисли, които ще привлекат вниманието Ви, но както споменахме, това е част от процеса. Забележете кога се разсейвате и се върнете към дъха си и броенето.

Заключение : След като прочетохте тази  статия знаете повече за това как и защо да медитирате. Остава само да започнете и да се наслаждавате на процеса.

Източници: Learn to Meditate in 7 Steps (The Beginner’s Guide)

Inner Peace Meditation How To Meditate

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0