Диети

Какво трябва да знаете за вегетарианството?

Какво трябва да знаете за вегетарианството

Какво трябва да знаете за вегетарианството?

В днешно време въздържанието от консумацията на месни продукти под всякаква форма се счита за популярен и здравословен начин на живот. Вегетарианството бива няколко вида, всеки от които разполага със своите ключови предимства и специфики. Научете повече за този начин на хранене и ползите от следването му, както и за какво трябва да внимавате.

Какво представлява вегетарианството?

Храните, които се изключват, биват нарочвани поради морални, емоционални, религиозни или здравословни причини.

  • полувегетарианство (флекситарианство) – не изключват напълно животинските храни, включително месото, но ги консумират в ограничени количества;
  • пескетарианство – не консумират месо, но включват в диетата си риба, яйца и млечни продукти;
  • лакто-ово вегетарианство – премахване на месото и рибата, но включват яйца и млечни продукти. Това е най-разпространената форма на вегетарианство;
  • ово-вегетарианство – консумират само яйца от животинските храни и изключват не само месото и рибата, но и млечните продукти;
  • лакто-вегетарианство – консумират млечни продукти, но изключват от диетата си месото, рибата и яйцата.

Има редица причини поради, които хората предпочитан този начин на живот. Някои предприемат тези мерки, защото ги е жал за животните и предпочитат да не консумират нищо, което е получено чрез смърт на тези животни.

Друга причина е хората, които вярват, че има вредни токсини в животинската храна и недоверието в методите на отглеждане на самите животни, но все пак ядат храна, произведена от животински продукти, като мляко или яйца. Или трета група хора, които  смятат, че каквито и животински продукти да са, те са вредни за човека. 

Каква е разликата между вегетарианство и веганство?

Вегетарианската диета често се бърка с веганството. Двата режима макар и с доста допирни точки и прилики, те се различават един от друг. Веганството е вид вегетарианство, най-строгия вид, който цели да изключи всякакъв вид животински продукти. Това включва месото, млечни продукти или яйца, заедно с желатин, мед и форми на витамин D.

Макар веганството да наподобява цялостно лишение, има хора, които си позволяват малки количества млечни продукти, риба, морски дарове или домашни птици. При вегетарианството се избягва главно месото на животните. 

Кои са ползите от спазването му?

Този вид режим има редица ползи. Представлява диета, която е богата на много зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести или други може да намали холестерола в кръвта, което ще предотврати редица сърдечно-съдови заболявания.

Но за да се класифицира като здравословна, диетата трябва да бъде богата на протеини, фибри, полезни мазнини и други. Както стана ясно по-горе,  добре оформената вегетарианска диета може да допринесе за намаляването от сърдечно-съдови заболявания. Освен това може да се регулира кръвното налягане и нормалното телесно тегло. Растителните храни са по-богати на витамини, което води до защита срещу увреждане на кръвоносните съдове, благодарение на антиоксидантните свойства.

Вегетарианците имат намален риск от диабет тип 2 (изразява се със затлъстяване и покачване на кръвната захар). Освен да намали риска от заболяването, то може да помогне със справянето му. Това е така, защото чрез тази диета организмът развива чувствителност към инсулина, поддържане на нормално телесно тегло и здравословни нива на кръвна захар, което е повлияно от ниските количества на проста захар. 

Научни доказателства са показали, че вегетарианството може да понижи шансовете за рак. И как точно е възможно това? Диетата с високо съдържание на фибри, каквото се цели и в повечето режими, може да подпомогне за предпазване от рак на дебелото черво. Фибрите обработват вредни вещества за човешкото тяло, които се синтезират върху стените на храносмилателния тракт. Храните,богати на фибри, са бобовите култури, пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци. Витамините, на които са богати ястията в тези диети, действат като антиоксидантни вещества. 

Някои хора преминават към този тип диета, защото смятат, че вреди много повече върху околната среда, отколкото върху човешкия организъм. Животновъдството генерира много емисии на парникови газове, което ускорява глобалното затопляне. Като на животновъдството се падат около 70% от световните емисии. Растителното производство е по-екологично настроено и не замърсява толкова колкото животинското. 

За какво трябва да внимавате, ако спазвате този начин на хранене?

В животинската храна се съдържа важни белтъци за човешкото тяло, без които то трудно функционира. И когато не се храним с месо, няма от къде да си набавим този белтък. Но хората, които спазват този режим, са намерили други начини, по които да си набавят тези вещества.

Има много противоречи мнения дали храната трябва да е “чиста” от всякакви токсини, или да е богата на белтъци. Това е така, защото ястията, които са най-богати на протеини, са именно тези, които са най-замърсени. Те са поставени пред икономически проблем, който се състои във факта, че изискват големи разходи за производство. Има случаи, в които спортисти, които също са вегетарианци, нямат възможността да си набавят нужния им белтък за тренировки, затова се връщат към храни, които са силно обработени.

Световната здравна организация смята, че усъвършенстваната вегетарианска диета може да подсигури всички нужди на човешкия организъм. Различните хора смятат за или против дали трябва да спазват по-строгия вид на диетата, но всеки човек си решава, коя най-много го устройва. 

Заключение

Вегетарианството има както своите минуси, така и плюсове. Да си вегетарианец не означава само да спазваш определен начин на хранене, но и начин на живот. Някои хора са възпрепятствани да ядат животински продукти по здравословни причини, екологични или съпричастност към животните. То не е само един вид, а се характеризира като разновидно, включващо различни видове животински продукти. 

Този вид хранителен режим е смятан за здравословен, ако той е балансиран и липсата на нужните за организма вещества са компенсирани. Понякога да си вегетарианец не е толкова лошо, ако знаеш как да си набавим нужните за човешкото тяло вещество. 

Източници

Информация 

разликата с веганството 

Ползи за спазване на хранителния режим

0