Практична психология

Защо ти е трудно да се концентрираш?

ation - 2024-01-10T210430.787

Защо ти е трудно да се концентрираш?

Какво правехте, преди тази статия да привлече вниманието Ви? Най-вероятно сте имали проблеми с концентрацията върху друг проект.

Още преди COVID-19, балансирането на работата, семейството и социалния живот превърна концентрацията в предизвикателство. Заради сегашната обстановка това може да изглежда направо невъзможно.

Не позволявайте на малко лоши новини да разбият фокуса Ви. Сега ще научите за няколко причини, поради които може да имате проблеми със съсредоточаването, всяка със собствено решение :

Първата причина е, че се подлагате на дигитални разсейвания

Направете си малък експеримент. Издърпайте историята на браузъра си, натиснете Ctrl + H и вижте къде сте били цял ден. Страшно, нали?

Влезнахте и излезнахте  от имейла. Прескочихте от социалните медии към снимки и клипчета с котки, които бутат чаши от масата. О, и вижте онези половин дузина сайтове за търговия на дребно, които преобърнахте в търсене на нов чифт обувки.

Това е Вашият смартфон. На всеки няколко секунди получавате ново известие от Twitter, Instagram или Тикток. Всеки път очите Ви се стрелят от екрана на компютъра към телефона Ви. Не бихте искали да пропуснете нещо, нали?

Ето го и решението: Планирайте деня си! Без значение, че още сме в условията на  пандемия или последиците от нея, Вие можете да съставите дневен график, който да Ви помогне, когато имате проблеми с фокусирането. Макар че може да Ви отнеме известно време, докато свикнете с гъвкавостта на новия си график, съвсем скоро ще забележите напредък. Чудите се какъв? Просто нещата ще започнат да стават все по-лесни за вършене.

Планирайте времето за:

  • Четене и отговаряне на работни имейли
  • Работа върху проекти
  • Четене на книги
  • Домакинските задължения
  • Помощ на децата с домашните

и всичко останало, от което се нуждаете.

Оставете кратки интервали между тях като буферни времена, в случай, че нещо премине през предвиденото време. Всеки трябва да се отпусне с добро разсейване от време на време. Ключът е да контролирате кога да го правите, вместо да оставяте то да контролира Вас.

Отдавайте се на мечти и спомени

Спомняте ли си малкото кафене, където съпругът Ви  предложи брак преди 15 години? А игрището, където за пръв път вкарахте гол и Вашият отбор спечели мача?

Всеки човек се губи в блянове и спомени понякога. Умът Ви се скита към бъдещето или миналото, защото тези места са по-приятни от електронната таблица, която се мъчите да попълните. Това ви кара да имате проблеми с концентрирането върху сегашния момент.

Независимо от това, имате краен срок за спазване, така че се чудите как да се върнете обратно бързо и ефективно?

Решението: Останете в настоящето!

Да мечтаете не е непременно нещо лошо. Въображението може да осигури искра на творчески гений или визуализация на това, което искате в живота. Просто трябва да го направите, когато има смисъл, а не когато трябва да се фокусирате върху работата.

Останете в сегашния момент, като поддържате ежедневния си списък със задачи на бюрото си. Когато умът Ви започне да се носи из облаците, обърнете внимание на това това, което е точно пред Вас. Заземете се, като се съсредоточите върху нещо истинско, като дишането си, преди отново да насочите вниманието си към разглежданата задача.

Като имате казаното тук предвид, отделете време да оставите ума си да витае в небесата от време на време. Позволете си лукса да мечтаете, когато не Ви отдръпва от нещо, което трябва да свършите.

Друг сериозен проблем е  главоболието

Почти всеки човек е имал главоболие в даден момент от живота си. Има и по-тежко състояние, наречено мигрена.

Главоболието и мигрената са причинени от широк кръг от проблеми, включително стрес, липса на сън, диета, преумора на очите и лекарства. Сложете глобална пандемия отгоре и не е чудно, че главата Ви стяга.

Решението: Приспособете се!

Ако имате мигрена, то ще са Ви необходими хапчета, защото иначе нищо няма да помогне и шансовете да се фокусирате са много малки при това състояние.

Ако главоболието Ви не е силно, опитайте подход без лекарства. Някои хора намират облекчение просто от пиенето на вода, прилагането на студен компрес или вдишването на етерични масла.

Имате състезателни мисли, които Ви напрягат

Кога ще завърша този проект? Колко ще изкарам на изпита? Имам нужда от тази позиция. Какво да направя за ядене тази вечер?

Звучи ли Ви познато? Състезателните мисли са често срещани, особено сред заетите хора, но те не водят до поддържане на мозъка Ви в правия път и съсредоточеност и често Ви карат да имате проблеми с концентрацията.

Решението: Медитирайте и бъдете внимателни!

Ако сте като повечето хора, умът Ви се губи в мисли поне половината от времето през деня, което причинява проблеми с това да се фокусирате. Медитацията е чудесен начин да изчистите бъркотията и да се съсредоточите върху настоящето.

Добрата новина е, че да медитирате е нещо лесно. Просто седнете някъде удобно, събуйте обувките си и настройте таймер за десет минути. След това просто се съсредоточете върху дишането си. Не се опитвайте да го контролирате, просто забележете вдишванията и издишванията си и оставете мислите да минават, без да им влияете, нито пък те на Вас.

Това е само един начин за медитиране. Ако той не е за Вас или Ви омръзва, интернет е пълен с различни варианти. Експериментирайте смело и ще намерите точната за Вас и ще държите тези състезателни мисли на разстояние.

Припомнянето на нерешени въпроси и аргументи

Животът е разхвърлян и ако сте като повечето хора, един от най-големите убийци на концентрация са неразрешените спорове.

Може би сте се скарали с партньора си снощи. Може би и двамата сте си легнали ядосани и това Ви притеснява цяла сутрин. Или може би Ви е писнало от колега, който винаги говори по-силно, отколкото е необходимо, защото иска всички да чуят за новата му кола.

Гневът и досадата Ви няма да разрешат тези проблеми, но ще Ви отвлекат от работата.

Решението: Погрижете се за проблема!

Вместо да оставяте спора да продължи в съзнанието Ви по-късно, опитайте се да го разрешите на момента. Придържайте се към добрия тон,запазете спокойствие, изслушайте човека отсреща и доведете разногласията до някаква резолюция.

Ако колега направи нещо, което  Ви дразни достатъчно, за да попречи на способността Ви да се концентрирате, дръпнете го настрани и им обяснете какво мислите по въпроса. Бъдете рационални – не ядосани – и се опитайте да разберете какво може да мотивира техните действия. В противен случай нищо няма да се промени, включително фактът, че имате проблеми с това да сте фокусирани.

И последно – Вие най-вероятно страдате от липса на сън

Лошият сън не е само здравословен проблем. Освен това пречи на способността Ви да се концентрирате по време на часовете, когато сте будни. Има медицински причини за този тип проблем, като диабет, сънна апнея, дихателни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и неврологични разстройства. За тези трябва да потърсите медицинска помощ и лечение.

За повечето хора, лошият сън е резултат от борба със стреса и безпокойствтоо относно финансите, децата, родителите или може би тази смяна на работата, която сте обмисляли. Имате много неща в ума си и това Ви кара да имате проблеми с заспиването. 

Решението: Изградете си навика за здравословен сън!

Загубата на само 16 минути сън може да Ви изхвърли от играта на следващия ден. Заспиването невинаги може да бъде толкова лесно, колкото смяната на матрака или възглавницата , но по-големият виновник най-често се оказва вашата рутина. Ето как може да я вкарате в ред:

  • Лягайте  и ставайте по едно и също време всеки ден, включително през почивните дни.
  • Контролирайте излагането си на светлина през нощта, включително от смартфони и компютърни екрани. Използвайте това време, за да се изправите срещу тези тежки неща в ума си, като съставите списък с опасения или актуализирате списъка си със задачи.
  • Избягвайте преяждането. Големите ястия в близост до съня могат да Ви накарат да се почувствате подути и да Ви е неудобно да заспите.
  • Избягвайте да пиете алкохол или кофеин. И двете вещества прекъсват естествения Ви цикъл на сън.
  • Когато лежите, изключете светлините и затворете очи. Поемете дълбоко въздух и се пренесете в страната на сънищата.

Заключение:

Концентрацията изисква много енергия, мотивация и отдаденост. Ето защо повечето хора имат проблеми с нея. Когато има всякакви звуци, светлини и хора, които се състезават за Вашето внимание, тази комбинация може да бъде разрушителна.

Направете всичко възможно, за да премахнете разсейването, да изчистите ума си и да се грижите за себе си. Вече разбрахте как да започнете.

Източници:

8 Reasons You Have Trouble Concentrating (and Their Solutions)

What Makes You Unable to Concentrate?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0