Здраве

Куркума

close-up-shot-of-turmeric-curcuma-in-the-spoon-2022-11-09-18-54-21-utc

Куркума

Жълтият цвят на много азиатски ястия, както и на различни смески от подправки, често е в резултат от куркумата. Известна още и като „индийски шафран“, тъй като по произход е от Индия, тя придава същия цвят като шафрана. И двете форми на растението – пресен корен и изсушено и смляно на прах, се използват в кулинарията и са достъпни през цялата година. Освен в цяла Азия, подправката се използва и в Близкия изток.

Какво представлява куркумата?

Известната подправка се добива от корена на растението куркума. То е от семейството на джинджифила и родината му е Югоизточна Азия и Индийския субконтинент. Пресен, коренът е продълговат и възлест. Изсушеният и смлян такъв се превръща в пудра, като цветът му варира от наситено жълто-оранжев до светложълт.

Прилага се като съставка в къритата, както и в сместа от подправки за къри. Често се използва за ароматизиране или оцветяване на горчица, масло и сирена. Подходящ е за вегетариански, вегански, безглутенови и палео режими на хранене. Не бъркайте подправката с явански корен или дървесна куркума. Тя също така не е свързана със зедоарията или златния тюлен, въпреки че понякога са наричани с едно и също име.

В кои региони се отглежда?

Родът Curcuma е класифициран в семейството Zingiberaceae. Той се състои от повече от 80 вида. Повечето от тях са родом от Югоизточна Азия, Южен Китай, Индийския субконтинент, Нова Гвинея и Северна Австралия. Освен в тези региони, някои видове са натурализирани в други топли части на света като тропическа Африка, Централна Америка, Флорида и различни острови в Тихия, Индийския и Атлантическия океан. Повечето видове растат добре в рохкава и песъчлива почва, в сенчести зони.

Какви условия са необходими, за да отглеждаме куркума?

Лесна е за отглеждане в контейнери и се адаптира добре към живот на закрито, въпреки че има полза от времето навън през топлите месеци. Тя расте най-добре при температури от около 20 градуса и не трябва да се излага на по-ниски от 10 градуса.

Пораства от коренище (месест корен), което е ядливата част на растението. Такива често могат да бъдат закупени чрез разсадник или в магазин за хранителни стоки. Опитайте органичен пазар, ако не можете да ги намерите в местния супермаркет. Изберете корен, който е твърд (не спаружен) и с няколко пъпки или „очи“. Нарежете го на 5-7-сантиметрови парчета, като се уверите, че всяко парче включва поне 2-3 пъпки.

Изберете саксия с диаметър най-малко 30 сантиметра. Напълнете я почти до върха с богата на хранителни вещества почва, която ще се дренира добре. Поставете корена хоризонтално на повърхността с очите нагоре. Покрийте с около 5 сантиметра почва. Поставете саксията на топло място (20-25 градуса). 

Сега идва най-трудната част – търпението. Ще отнеме от 3 до 8 седмици, за да се появят кълнове. През това време поливайте умерено. Почвата трябва да е влажна, но никога мокра, понеже твърде много влага може да доведе до изгниване на коренището. Когато растението поникне, преместете саксията на слънчево място близо до прозорец. Поддържайте почвата влажна. Растението е относително безгрижно, като достига до височина 90-120 сантиметра. Когато узрее, ще получите прекрасна изложба на тропическа зеленина и може би няколко цветчета.

След 8-10 месеца листата ще започнат да избледняват. Когато куркумата е пожълтяла и изсъхнала, е време за прибиране на реколтата. Просто изкопайте цялото растение, изчеткайте почвата от корените и отрежете стъблото. Запазете парче или две от коренищата за повторно засаждане. Изплакнете остатъка и го оставете да изсъхне. Цялото коренище може да се съхранява в хладилник до три месеца или да се нареже на парчета и да се съхранява във фризера до шест месеца.

Каква е нейната хранителна стойност?

Активната съставка в растението е куркуминът, който действа като противовъзпалително средство. Изследователите проучват потенциалната му роля в превенцията на рак и други заболявания. Куркумата е богата на витамин C, витамин B6 и други антиоксиданти, които намаляват риска от сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и диабет. В допълнение, тя е отличен източник на манган, желязо, калий, омега-3 мастни киселини, диетични фибри. Повечето добавки с куркума съветват потребителите да приемат между 400 и 500 милиграма три пъти дневно. Вашият лекар обаче може да предложи различна доза в зависимост от специфичните ви здравни нужди.

За лекуването на кои болести може да бъде полезна куркумата?

Изследванията, фокусирани върху здравните ефекти на куркумина – активната съставка в куркумата, показват, че той има противовъзпалителни свойства и действа като мощен антиоксидант. Тези свойства могат да осигурят ползи за здравето като:

  • намалено възпаление – възпаленията са естествена реакция на стрес или инфекция, но когато са неконтролируеми, те могат да доведат до негативни ефекти в цялото ни тяло и да повлияят върху качеството на съня ни. Проучване установява, че куркумата, приемана в медицински дози, подпомага за намаляването на възпаленията;
  • по-нисък риск от хронични заболявания – смята се, че куркуминът повишава нивата на антиоксиданти в тялото ни. Те помагат за контролиране на свободните радикали, които се натрупват в отговор на промени в околната среда и фактори като замърсяване и цигарен дим. В голямо количество тези радикали могат да навредят на функцията на вашите протеини, мастни тъкани и клетъчна ДНК. С течение на времето това увреждане е свързано с развитието на болести като Алцхаймер, диабет, рак, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания;
  • управление на болката – според проучване, противовъзпалителните свойства на куркумата смекчават симптомите, причинени от хронична болка и остеоартрит;
  • облекчаване на депресия – въпреки че не е алтернатива на лечението с терапия или медикаменти, клинични изследвания показват обещаващи резултати от ефекта на куркумата върху облекчаването на симптомите на депресия и тревожност. Причините за депресията са сложни, но учените вярват, че здравословни проблеми като възпаления, хипотиреоидизъм и увреждане на свободните радикали могат да допринесат за лошо психично здраве. Куркуминът облекчава голяма част от тези оплаквания. Той също е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са свързани с доброто когнитивно здраве;
  • по-жизнена кожа – куркумата действа и като антимикробно средство. Изследвания показват, че когато се прилага върху кожата, може да помогне за лечение на редица кожни заболявания, включително акне, екзема, псориазис и дори признаци на стареене;

Съществува ли риск от нежелани странични ефекти?

При използването на всеки нов продукт, едно от първите неща, които се питаме, е какви са страничните ефекти. При този продукт те са рядко срещани и не водят до сериозни проблеми. Въпреки това, приемането на големи количества под формата на добавки за дълги периоди от време може да причини стомашно разстройство, диария, замайване или гадене, и в екстремни случаи язви.

За съжаление куркуминът не се усвоява пълноценно от организма. Това се дължи на бързото разграждане и непълното абсорбиране на активните съставки. Поради тази причина драстично намаляват лечебните свойства на продукта. Ако имате проблеми с черния дроб, камъни в жлъчката или запушване на жлъчните пътища, говорете с вашия лекар, преди да приемете продукта. Той не се препоръчва и за бременни жени, защото може да предизвика контракции на матката.

Заключение

Куркумата е мощна билка в борбата с много болести. Съединението, което се намира в нея – куркуминът, се слави с многобройни лечебни ползи. Подправката е неизменна част от кулинарията, а самото растение се отглежда лесно в домашни условия. Въпреки това, с времето е възможно името “куркума” да се асоциира повече с медицината, отколкото с кухнята. 

Източници

Growing Turmeric Indoors

Curcuma

Turmeric

Health Benefits of Turmeric 

Everything You Need To Know About Turmeric

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0