Хранене

Л Карнитин

diet supplement

Л Карнитин

Какво представлява Л-карнитинът?

Л-карнитин е естествено аминокиселинно производно, което често се приема като добавка. Използва се за отслабване и също така може да окаже влияние върху мозъчната функция.

Въпреки това, широко разпространените твърдения за добавките не винаги съвпадат с науката.

В тази статия ще научите повече за ползите и потенциалните рискове от добавките с Л-карнитин и как функционира това хранително вещество щом бъде метаболизирано във вашето тяло.

L-carnitine е хранителна добавка, която играе решаваща роля в производството на енергия чрез транспортиране на мастни киселини в митохондриите на вашите клетки.

Митохондриите действат като двигатели които изгарят тези мазнини, за да създадат използваема енергия. Тялото ви може да произвежда Л-карнитин от аминокиселините лизин и метионин. За да може то да го произвежда в достатъчни количества, вие също се нуждаете от много витамин С.

В допълнение към количеството произвеждано в тялото ви, можете също да получите допълнителни дози като ядете животински продукти. В този случай рибата и месото са най-добрите ви приятели.

Веганите или хората с определени генетични проблеми може да не са в състояние да произвеждат и съответно да получат достатъчно. Това прави Л-карнитина условно основно хранително вещество.

Sports woman takes supplements or vitamins at gym

Какви са ползите?

Приемането на добавката води до множество ползи за организма. Ето някои от тях:

 • Болка в гърдите (ангина). Приемането на L-карнитин орално или интравенозно изглежда, че подобрява толерантността към упражнения при хора с болки в гърдите. Приемането му заедно със стандартното лечение също изглежда, че намалява болката  и подобрява способността за упражнения при хора със сърдечен синдром X. Важно е да се отбележи, че хората с това състояние не са с блокирани артерии. 
 • Сърдечна недостатъчност и натрупване на течности в тялото. Приемането на L-carnitine изглежда подобрява симптомите и повишава способността за упражнения при хора със сърдечна недостатъчност. 
 • Високи нива на холестерол или други мазнини (липиди) в кръвта (хиперлипидемия). Приемането на L-carnitine орално или интравенозно може да подобри нивата на холестерол и триглицеридите с малко количество. 
 • Бъбречна недостатъчност. Забелязани са подобрения на състоянието при хора с това заболяване.
 • Състояния при мъжете, които пречат на партньорката да забременее (мъжко безплодие). Приемът на L-carnitine самостоятелно или заедно с ацетил-L-carnitine, увеличава броя на сперматозоидите и движението им при мъже с проблеми с плодовитостта. Някои изследвания също показват, че това увеличава шанса за бременност.
Sports woman takes supplements or vitamins at gym

Има ли странични ефекти при приема на Л-карнитин?

Повечето хора понасят добре приема на L-carnitine. Въпреки това, някои от тях могат да получат странични ефекти от храносмилането, например:

 • Стомашни болки
 • Гадене
 • Повръщане
 • Диария

Някои хора могат също да се оплакват от „рибена“ телесна миризма, която не е вредна, по никакъв начин, но е много досадна.

Някои проучвания показват, че високите нива на L-carnitine могат да повишат дългосрочните рискове от сърдечно-съдови заболявания, като атеросклероза.

Те също така могат да взаимодействат с определени антибиотици или антиконвулсанти. Всеки, който обмисля прием на L-carnitine трябва да говори с лекаря си, за да обсъди всички лекарства, които приема, и възможните взаимодействия.

Recommending good supplements online

Имам ли нужда да приемам L-carnitine?

Вашите нива на L-карнитин се влияят от това какво количество и какъв вид храни консумирате и колко произвежда тялото ви.

Поради тази причина те често са по-ниски при вегетарианци и вегани, тъй като те ограничават или избягват животински продукти.

Ето защо любителите на този тип храни могат да обмислят добавките като опция. 

Възрастните хора също могат да се възползват от тях. Изследванията показват, че нивата ви са склонни да намаляват с възрастта.

В едно проучване 2 грама L-carnitine намалява умората и повишава мускулната функция при възрастни хора. Други изследвания разкриват, че ацетила може също да помогне за подобряване на здравето и функционирането на мозъка с напредване на възрастта.

Освен това рискът от дефицит е по-висок за тези със заболявания като цироза и проблеми с бъбреците. Ако имате едно от тези състояния, L-carnitine може да бъде вашето решение.

Making herbal dietary supplement in lab with plant leaves. Health and beauty concept

Кога да приемам L-carnitine?

Отговорът зависи от самите вас. Вашите лични цели са определящи, за това в какъв момент и час да го приемате. Очевидно това, което всеки търси е максимално усвояване на L-carnitine.

За да постигнете това, съчетайте вашата добавка с друга добавка или храна за повишаване на инсулина. Най-лесно е да го погълнете с вашия обяд или вечеря.

Що се отнася до целенасоченото време, ако основните ви усилия са за загуба на мазнини, приемайте добавката с най-голямото си хранене за деня.

Ако целта ви е мускулен растеж, възстановяване или представяне, не забравяйте да приемате Л-карнитин преди и след тренировка, заедно с инсулин-секретиращи въглехидрати.

Отново причината да ядете храни, повишаващи нивата на инсулин с добавката е, че той ще гарантира, че Л-карнитинът е наситен в мускулните клетки, където може да осигури най-добрия ефект за целите ви. 

Sports woman takes supplements or vitamins at gym

Колко време отнема действието на Л-карнитина?

Страхотното при него е, че се започва да действа доста бързо. Той започва да работи веднага щом попадне в кръвта, което отнема между 15 минути и половин час.

Друго допълнително предимство е увеличаването на умствената яснота и бдителността в рамките на същия период от време.

За дългосрочни ефекти можете да очаквате да видите резултати в рамките на няколко седмици. Това също зависи от това откъде започвате физически.

Но ако се придържате към добавките, трябва да видите промени в производителността, мускулите или мазнините в сравнително кратък период от време. 

Хранителни източници на L-carnitine

Можете да получите малки количества от добавката от диетата си, като ядете месо и риба. Най-добрите източници на Л-карнитин са:

 • Говеждо месо: 81 mg на 85 грама
 • Свинско месо: 24 mg на 85 грама
 • Риба: 5 mg на 85 грама
 • Пиле: 3 mg на 85 грама
 • Мляко: 8 mg на 227 ml

Интересното е, че хранителните източници на Л-карнитин имат по-висока степен на усвояване от добавките.

Според едно проучване, 57–84% от Л-карнитина се усвоява, когато се консумира с храна, в сравнение с само 14–18%, когато се приема като добавка.

Както беше отбелязано по-горе, тялото ви също може да произвежда това вещество естествено от аминокиселините метионин и лизин, ако запасите ви са ниски.

Поради тези причини добавките с Л-карнитин са жизнено важни само в специални случаи, като лечение на заболяване.

American meatloaf with chicken meat, pumpkin and green peas. Baked minced chicken meat

Как влияе на кожата?

Той се използва значително в много естествени продукти, които насърчават грижата за кожата, предвид неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Предполага се, че добавката има невероятни характеристики в метаболизма на телесните мазнини, когато се консумира орално и интересното е, че едно от първите козметични приложения на добавката е това на кремовете за контрол на целулита.

Всъщност в патент, подаден от фармацевтична компания в Калифорния, се казва: „Въпреки че точният механизъм на действие на Л-карнитина при облекчаване на кожни заболявания не е известен, се подозира, че е свързан с метаболизма на кожата, който е силно зависим от липидите. „

Освен това компанията заявила, че може да действа като антиоксидант и противовъзпалителен продукт.

Компанията също така добавя, че има способността да намалява възпалението, отока и подпухналостта и следователно може да се използва при лечението на кожни проблеми като слънчеви изгаряния, белези от варицела и образуване на бръчки.

Skincare Treatment

Помощ при суха кожа

Л-карнитинът е хигроскопичен по природа и следователно дори малко количество от това съединение има изразени хидратиращи ефекти върху кожата, правейки я мека, еластична и овлажнена.

Всъщност има проучвания които показват, че 2% употреба на добавката демонстрира повишено ниво на хидратация на кожата от 26,4% срещу само 12,5% увеличение на нивата на хидратация при кожа, третирана с плацебо. 

Добавката предлага овлажняващи ефекти, като повишава способността на клетката да задържа влагата, произведена в кожата. Той проправя пътя за лесно навлизане на влага върху кожата и също така гарантира, че тя е в състояние да задържи влажното съдържание.

Това кара кожата да произвежда по-малко масло, което може да бъде значително облекчение за тези, които страдат от мазна кожа. 

Предвид изразените си овлажняващи ефекти, той се добавя предимно към много кремове и лосиони. 

Регенериране на кожата и акне

Друг важен аспект на L-carnitine е способността му да регенерира и да осигурява енергия на кожата. Това свойство води до намаляване на признаците на стареене.

Различни проучвания върху животни са доказали ползите му против стареене. Tази добавка е аминокиселинна структура. Когато тялото ни започва да за изгражда нови клетки използва именно аминокиселини.

В този аспект, тази добавка помага за намаляване на дразнителите по кожата, като доставя нови клетки в най-необходимите области. По този начин съединението може да коригира всички форми на петна, белези и увреждания, причинени на кожата поради свободните радикали и т.н.

Себумът е вид мазна и восъчна субстанция, която се произвежда от мастните жлези в нашето тяло. Помага за овлажняване и защита на кожата.

Въпреки това, хората с мазна кожа са склонни да произвеждат излишен себум, който в съчетание с пот и мъртви клетки причинява проблеми като акне.

Проучванията показват, че локално прилаганият L-carnitine има способността да намалява себумната секреция, осигурявайки значително облекчение на тези, които страдат от мазна кожа и акне. Различни формулировки за грижа за кожата, които използват тази добавка, помагат при лечението на леки до умерено тежки случаи.

Concept research of beauty and skincare dietary supplements at laboratory

Помага ли за загуба на тегло?

На теория използването на Л-карнитин като добавка за отслабване има смисъл.

Тъй като той помага да се преместят повече мастни киселини в клетките ви, за да бъдат изгорени за енергия, може да си помислите, че това ще увеличи способността ви да изгаряте мазнини и да отслабвате.

Човешкото тяло обаче е изключително сложно и резултатите от изследванията при хора и животни са смесени.

В осем седмично проучване при 38 жени, които тренират четири пъти седмично, няма разлика в загубата на тегло между тези, които са приемали добавката, и тези, които не са.

Друго проучване при хора наблюдава ефекта върху изгарянето на мазнини по време на 90-минутна тренировка на стационарен велосипед. Четири седмици прием на добавки не са увеличили изгарянето на мазнини.

Въпреки това, един анализ на девет проучвания – предимно при хора със затлъстяване или възрастни хора – установява, че хората губят средно с 1,3 кг повече тегло, докато приемат добавката. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят ползите от Л-карнитина при по-млада, по-активна популация.

Въпреки че може да помогне за загуба на тегло при хора със затлъстяване или по-възрастни хора, на първо място трябва да има задълбочен режим на хранене и упражнения.

Man exercising

Каква е препоръчителната дневна доза на L-carnitine?

Стандартната доза Л-карнитин е от 500-2000 mg на ден.

Въпреки че дозировката варира от проучване до проучване, това са някои примери при употребата за всяка форма:

 • Ацетил: Тази форма е най-добра за здравето и функцията на мозъка. Дозите варират от 600-2500 mg на ден.
 • Л-тартарат: Тази форма е най-ефективна за изпълнение на упражнения. Дозите варират от 1000-4000 mg на ден.
 • Пропионил: Тази форма е най-добра за подобряване на притока на кръв при хора с високо кръвно налягане или свързани здравословни състояния. Дозите варират от 400-1000 mg на ден.

До 2000 mg (2 грама) на ден изглеждат безопасни и ефективни в дългосрочен план.

Източници

L-Carnitine – A Review of Benefits, Side Effects and Dosage 

L-CARNITINE: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews 

L-Carnitine: Types, benefits, and side effects

0