Психология и психично здраве

Положителните ефекти на домашните любимци върху здравето ни

Funny French bulldog with a bottle ass pasta glasses and jersey with his tongue outtongue

Положителните ефекти на домашните любимци върху здравето ни

Повечето собственици на домашни любимци са наясно с радостите, които идват със споделянето на живота си с тях. Въпреки това, много от нас все още не знаят за ползите за физическото и психическото здраве, които съпътстват удоволствието от притежаването на домашен любимец. Ето защо в тази статия ще ви представим положителните здравословни ефекти, които домашните животни имат върху нас.

Домашните любимци съвсем не са приумица на последните няколко века от развитието на човечеството. Те са се развивали с нас и са се приспособили към хората, нашето поведение и емоции. 

Кучетата например, могат да разбират много от думите, които използваме, но са още по-добри в интерпретацията на тона на гласа ни, езика на тялото ни и жестовете, които използваме. 

Домашните любимци, особено кучетата и котките, водят до понижени нива на стреса, безпокойството и депресията; те могат да облекчат самотата, да насърчат физическите упражнения и дори да подобрят вашето сърдечно-съдово здраве. Грижата за животно може да помогне на децата да растат по-сигурни и активни. 

Животните вкъщи също осигуряват ценни приятелства за възрастните хора. Хората, които притежават такива, също така имат и по-ниско кръвно налягане в стресови ситуации. Играта с куче или котка може да повиши нивата ви на серотонин и допамин, които могат да отпуснат организма или да доведат до радостна възбуда. 

Също така собствениците на домашни любимци имат по-ниски нива на триглицериди и холестерол, които са показатели за сърдечни заболявания. Интересното е, че пациенти, преживели инфаркт и притежаващи животни, имат по-дълъг живот от тези, минали през инфаркта, но които нямат такива.

Една от причините за тези невероятни позитивни ефекти е, че домашните любимци ни помагат да задоволим основните човешки потребности от допир. Дори закоравелите престъпници в затвора показват дългосрочни промени в поведението си след общуване с животни. Погалването, прегръщането, и като цяло докосването, на любимо животно може бързо да ви успокои, когато сте под стрес. Придружаването от любимец също може да облекчи самотата. 

Как обаче домашните любимци могат да ви помогнат да водите здравословен начин на живот?

Първо, домашните любимци могат да ви стимулират да увеличите физическите си упражнения. 

Извеждането на куче на разходка, поход или бягане са забавни и позитивно отплащащи се начини да впишете здравословното ежедневно упражнение в графика си. 

Проучванията показват, че стопаните на кучета са много по-склонни да изпълнят ежедневните си изисквания за упражнения – а и разходките всеки ден са полезни и за животното. 

Извършването едновременно на физически упражнения и от стопанина, и от любимеца засилва връзката между двамата, премахва повечето проблеми с поведението при кучетата и поддържа както него, така и вас самите в добра физическа форма. 

Редица изследвания свързват притежаването на куче с отслабването. Едногодишно проучване в Уелнес института в Северозападната Мемориална Болница в Чикаго установява, че разхождането на куче с наднормено тегло е помогнало както на животните, така и на собствениците им да свалят нежеланите килограми. 

Изследователите установяват също, че кучетата предоставят подкрепа по начин, подобен на човешки приятел, но с по-голяма последователност и без никакво негативно влияние. Друго проучване на Изследователския център за взаимодействие между хора и животни доказва, че жителите на обществени жилища, които разхождат терапевтични кучета до 20 минути пет дни в седмицата, губят средно 6,5 килограма за една година, без да променят диетата си.

Приятелството е вторият начин, по който косматите приятели вкъщи мога да помогнат на нашето собствено благосъстояние. 

Приятелството може да помогне за предотвратяване на болести и дори да добави години към живота ви, докато изолацията и самотата могат да предизвикат симптоми на депресия. 

Грижата за животинче, от какъвто и да е вид, може да ви помогне да се почувствате необходими и желани и да отклоните фокуса от проблемите си, особено ако живеете сами. Повечето собственици говорят на животните си, а някои дори ги използват, за да преодолеят проблемите си. Голяма част от хората в днешното общество се съсредоточават върху работата си и забравят за необходимостта от социални контакти. От психологическа гледна точка, грижата за животно може да задоволи естествената ни нужда да сме необходими на някого и той да е необходим на нас.

Трето, домашните любимци добавят структура и рутина към вашия ден. 

Много любимци, особено кучета, изискват редовен график за хранене и упражнения. Домашните любимци са и мотивация да се изправите от леглото, когато сте в депресивно настроение, защото знаете, че животното се нуждае от вас, за да се нахрани и излезе на разходка. 

Четвърто, животните ни помагат със справянето със стреса. 

Докосването и движението са два здравословни начина за бързо управление на тревожността. Погалването на куче, котка или друго животно, може да понижи кръвното налягане и да ви помогне бързо да се почувствате по-спокойни и по-малко стресирани.

Въпреки че най-известните домашни животни са кучетата и котките, трябва да знаете, че можете да получите позитивни здравословни ефекти и от други видове животни.

Консумирането на съдържание в социалните мрежи с животни може драстично да повиши настроението ви.

Ако се чудите кой сладур да последвате, екипът ни ви препоръчва нашият любим дигитален домашен любимец – Марли Мопсът!

Змиите и гущерите например също са популярен вариант за отглеждане. Може би си мислите, че влечугите изглеждат студени, но проучванията показват, че гущерите и змиите могат да се привързват към стопаните си. Животните се учат да разпознават онези, които се грижат за тях, играят си с тях и ги хранят. Някои змии и гущери дори могат да поискат да бъдат галени, като вдигнат врат. Влечугите също са добър вариант за онези, които имат алергия към космати животни или искат да са собственици на някой екзотичен и рядко срещан вид.

Друг популярен избор са зайците – още една алтернатива за тези, които са алергични към кучета или котките. Заекът може да бъде изключително попълнение във вашия дом, който не изисква толкова висока поддръжка като кучетата и котките, но притежава много енергия и личност. 

Зайците не изискват много пространство и затова са идеалният вариант, ако живеете в апартамент. Притежаването на заек може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане и хормона на стреса кортизол и за увеличаването на нивата на серотонин, хормона на щастието.

Третият най-разпространен вариант са птиците. Птиците имат много дълъг живот, като някои видове папагали могат дори да надживеят стопаните си. Птиците също насърчават социалното задоволство, което може да бъде от полза, ако живеете сами или сте в напреднала възраст и искате да запазите ума си остър. Говоренето и преподаването на трикове на вашата птица може да насърчи когнитивната функция както на вашия пернат приятел, така и на вас самите.

Четвъртият популярен избор са рибите. Може би сте забелязали, че в много кабинети на лекари и зъболекари има аквариуми. Има добра причина за това. Отглеждането и наблюдението на риби е научно доказано, че намалява стреса и успокоява сърдечния ритъм. Също така е полезно за хора, които смятат, че нямат много време за социални контакти, но все пак изпитват нуждата да се грижат за друго живо същество.

Това бяха положителните ефекти на домашните любимци върху хората. Нека повторим казаното отново. Нуждата на хората от домашните животни датира от много отдавна, като някои видове като кучетата, са се развивали заедно с нас и са придобили уменията да разбират комуникацията ни. Проучванията показват, че собствениците на домашни любимци по-рядко страдат от депресия, отколкото тези без такива. Те имат и по-ниско кръвно налягане в стресови ситуации, по-високи нива на серотонин и допамин, които са хормони, отпускащи организма и водещи до радостна възбуда. 

Също така, собствениците на домашни любимци имат по-ниски нива на триглицериди и холестерол и живеят по-дълго. Данните сочат, че самите животни са полезни за здравето ни, защото ни помагат да извършваме повече физически активности, което води до намалено тегло и по-малък риск от сериозни заболявания. 

Освен това, любимците ни носят приятелство, график на деня и ни помагат да се справим със стреса. Въпреки че най-известните любимци са кучетата и котките, трябва да знаете, че можете да получите позитивни здравословни ефекти и от други видове питомници. Сред тях са гущерите, змиите, зайците, птиците и рибите. 

Ако търсите начин да внесете радост в живота си и да подобрите здравословното си състояние, то ние ви препоръчваме да си изберете някой от гореспоменатите домашни любимци, за да се радвате на по-щастлив и здравословен живот.

Източници

The Health and Mood-Boosting Benefits of Pets

Pets and mental health

5 Ways Pets Help Mental Health While Working from Home

Pet therapy: Animals as healers

0