Личностно Развитие

Заншин: Легендарен японски стрелец за концентрацията и фокуса

ation - 2024-01-06T183410.063

Заншин: Легендарен японски стрелец за концентрацията и фокуса

След четири мъчителни години обучение по стрелба с лък, Херигел е нетърпелив заради липсата на напредък и е на ръба да се откаже.

 Четири години преди това (през 20-те години), Ойген Херигел, немски професор, поел риск и премести цялото си семейство в Япония, с надеждата да научи японската традиция на Дзен в стрелбата с лък.

Херигел е планирал всичко: той щял да преподава философия в Университета на Токио и искал да овладее изкуството на стрелбата в рамките на няколко години. И след много протести и молби, Херигел убедил легендарния японски стрелец, майстор Кензо Ава, да го вземе като ученик в Кюдо, японското бойно изкуство за стрелба с лък.

 Подобно на повечето хора, които преследват нова цел, Херигел бил развълнуван, силно мотивиран и малко прекалено самоуверен в способностите си за стрелба с лък. Но с изминаването на годините, Херигел не успявал да се подобри с желаното темпо (всъщност години наред му беше позволено да стреля само върху купчина слама, а не в мишена) и започнал да губи фокуса и мотивацията си.

Един ден, в четвъртата си година на обучение, разочарован Херигел измърморил на Учителя, че престоят му в Япония е ограничен и времето изтича. Учителят спокойно отговорил: „Пътят към целта не трябва да се измерва! От какво значение са седмиците, месеците, годините? “ Херигел кимнал и взе решение, че ще спре да се тревожи за целите си и вместо това ще насочи цялата си съсредоточеност към упражняването.

Ден след ден, в продължение на месеци, Херигел вдигал лъка и стрелата си и стрелял. Нямало значение колко мотивиран се чувствал или колко зле пропускал целите си, той все пак се появявал на тренировките. И тогава един ден, Херигел получил специална покана от Учителя Кензо, за да участва в последния тест за стрелба с лък, за който е прекарал последните пет години в тренировки, за да го мине.

 По време на грандиозна церемония, пред голяма тълпа, Херигел изключил всички разсейващи фактори и изпълнил без усилие тестовите упражнения, точно както го практикувал през годините. Разположен на кратко разстояние от него, Учителят Кензо се усмихнал като горд баща, приближим се до Херигел с грамота и му каза:

 „Сега стигна до етап, в който учителят и ученикът вече не са две лица, а едно. Можеш да се отделиш от мен по всяко време … Не е нужно да те моля да продължаваш редовните тренировки. „

Херигел почувствал облекчение. Усилената му работа се отплатила и той най-накрая постигна целта си. Но това не би могло да стане без помощта на Учителя Кензо, който го научил как да владее изкуството на съсредоточеността. Ето какви уроци научил Херигел за овладяването на изкуството на фокус и концентрация през 5-те години, прекарани с Учителя Кензо Ава.

 Целете се, без да целите

По време на един от уроците, майстор Кензо Ава възкликнал: „Правилното изкуство … е безпричинно, безцелно! Колкото по-упорито се опитвате да се научите как да стреляте със стрелата, за да уцелите целта, толкова по-малко ще успявате … Това, което Ви пречи, е, че смятате, че това, което не правите сами, не се случва. “

 По това време Херигел не можел да намери смисъла от това изказване. Той се зачудил: как можеш да уцелиш цел, без да се целиш или да се фокусираш върху нея? Няколко месеца Херигел тренирал стрелба, без да се прицелва, но повечето му изстрели пропускали целта. И той ставал все по-разочарован.

Един ден, Херигел се оплакал на Учителя Кензо за неуспеха си в уцелването на целта, а Учителят отговорил: „Виждам целта, сякаш не съм я видял.“ Херигел му  писнало от незадоволителните отговори на Учителя и избухнал: „Тогава трябва да можете да го ударите със завързани очи!“

Учителят Кензо бавно обърнал глава към Херигел и с твърд тон казал: „Елате да ме видите тази вечер“.

Същата вечер Херигел се срещнал с Учителя в практическата зала. Разменили много малко думи. Учителят Кензо бавно се навел, вдигнал лъка и стрелата си, приближил се до едно място, разтворил краката си по церемониален начин и се прицелил в цел в тъмен мрак. В рамките на няколко секунди Херигел чу два тихи удара. Той скочил от пода и бързо се втурнал да включи осветлението.

За негово учудване, Учителят Кензо  ударил целта право в средата и с двата изстрела, без да може да я види.

В този ден Херигел научи важна мъдрост от легендарния стрелец за овладяване на изкуството на фокус и концентрация, а именно: Не се фокусирайте върху целта, а върху Заншин.

 Овладейте спокойното изкуство на Заншин

Заншин е дума, използвана в японските бойни изкуства за означаване на състояние на спокойна бдителност. Буквалният превод на Заншин означава „умът без остатък“. Описва състояние на духа, в което има пълна съсредоточеност и осъзнаване на тялото. По време на ранните си уроци с Учителя Кензо, Херигел се мъчил, но не успявал да постигне Заншин.

Всеки път, когато вдигал лъка, използвал значителна сила, за да го огъне, ръцете му треперели и той оставал без дъх. Един ден, докато Херигел разпъвал лъка по обичайния си уморителен начин, Учителят Кензо му казал спокойно:

„Отпусни се! .. Не можеш да го направиш .. защото не дишаш правилно. Ако се диша правилно, ще чувствате, че стрелбата става по-лесна всеки ден. “ Херигел отбелязал това, но още не разбирал дълбоката мъдрост на Учителя.

Няколко месеца по-късно Херигел се оплакал, че се е опитвал със всички сили да остане концентриран и отпуснат, но не е могъл да го направи. Учителят отговори: „Това е просто проблемът, Вие полагате усилия, за да мислите за това. Концентрирайте се изцяло върху дишането си, сякаш няма какво друго да правите! ”

След една година опити и грешки, Херигел най-накрая се научил как да остане съсредоточен, да разгъне лъка и да го освободи, по напълно спокоен начин. Той овладял изкуството на Заншин и постигнал целите си като страничен ефект.

В известната си книга „Дзен в изкуството на стрелба с лък“, Херигел описва подробностите от историята си и обяснява как Заншин е довел до значително подобрение в стрелбата му с лък:

„ Значи това беше: не технически трик, който напразно се опитах да науча, а освобождаващ контрол на дъха с нови и далечни възможности.“ Херигел не се фокусира върху целите си и дори върху знанията си, а само върху Заншин и това му позволява да се съсредоточи върху дадена задача, въпреки милионите околни разсейвания:

 „Колкото повече човек се концентрира върху дишането, толкова повече външните стимули избледняват на заден план.“ В това се крие тайната за овладяване на изкуството на съсредоточеност и концентрация.

Колкото по-спокойно е състоянието на ума и тялото ни, толкова по-вероятно е да останем фокусирани, да избегнем разсейването и да постигнем целите си в процеса. Толкова е просто, но толкова дълбоко.

Фокусирайте се върху Заншин

През седемнадесети век легендарният дзен-майстор Такуан Сохо предполага, че разликата между начинаещ и майстор-фехтовач не е умение или знание, а съсредоточеност. Докато начинаещият фехтовач се фокусира върху целите си и обмисля как може да удари най-добре противника си, майстора е напълно откъснат не само от противника, но и от себе си.

Майсторът фехтовач умишлено измества фокуса си от целта, към тялото и ума си в състояние на спокойно осъзнаване, което е Заншин.

От това състояние на Заншин, майсторът може без усилие да се фокусира върху мишена и постига целите си, дори когато не вижда целта. И сега, над двеста години по-късно, легендарният стрелец, Учителят Кензо Ава, успешно предал тази древна мъдрост на Херигел.

Като изместваме фокуса си от резултата към процеса, можем значително да подобрим шансовете за постигане на успех във всичко, което правим. Следващият път, когато се борите да останете фокусирани върху работата си, взаимоотношенията, здравето или финансите си, просто запомнете това:

Забравете целта, насочете се без насочване, достигнете Заншин.

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0