Практична психология

Как да взимаме повече стойност от всяка прочетена книга

ation - 2024-01-06T184146.884

Как да взимаме повече стойност от всяка прочетена книга

На въпрос за това дали четенето бе от съществено значение за успеха му, основателя на Microsoft Бил Гейтс отговори:

„Всъщност не започваш да остаряваш, докато не спреш да учиш. Всяка книга ме учи на нещо ново или ми помага да виждам нещата по различен начин … Четенето стимулира чувство на любопитство към света, което според мен ми помогна да продължа напред в кариерата си.“

– Бил Гейтс

Подобно на Бил Гейтс, ние също знаем колко е важно да четем книги, но често е трудно да запомним прочетеното: Колко често прекарвате часове в четене или слушане на книга, само за да забравите най-важните идеи няколко дни по-късно?

Когато не успеем да запомним прочетеното, губим ценно време и енергия за препрочитане на книгата – време, което би могло да бъде прекарано в четене на друга ценна книга. През последните няколко години експериментирах с различни начини за подобряване на разбирането и запомнянето на прочетеното.

Ето 8 от най-добрите стратегии, които съм открил за това как да запазите повече от прочетеното, без да правите бележки.

 1. Споделете наученото с другите

Според психологията, един от най-добрите начини да затвърдите прочетеното, е да споделяте идеи, които сте научили от книги, с приятели, семейство и колеги. Подобно на това как бръмченето на закачлива песен Ви помага да запомните текста, споделянето на важните идеи, които сте прочели, на различни хора – включително конкретни примери за това как идеите се отнасят за Вас – ще Ви помогне да запазите прочетеното.

 Ако обаче предпочитате да запазите мислите си за себе си, можете да използвате мощна стратегия за ускорено обучение, наречена „Техниката на Файнман“, създадена от носителя на Нобелова награда физик Ричард Файнман.

Техниката на Файнман е проста: просто вземете празен лист хартия, напишете заглавието на книгата отгоре и след това запишете важните идеи от книгата, сякаш ги обяснявате на осемгодишно дете.

Ако се упражнявате да обяснявате ключовите идеи от книга по прост начин, който дори напълно начинаещ може да разбере, ще подобрите собственото си разбиране, и ще запомните всичко, което сте прочели.

2. Направете връзки с това, което вече знаете

 В книгата Damn Right: Зад кулисите с милиардера Чарли Мангър от Berkshire Hathaway Мангър отбелязва, че: „Ако влезете в умствения навик да свързвате това, което четете, с основната структура на идеи, които се демонстрират, постепенно трупате малко мъдрост.“

 Чрез свързване на нови идеи с познати за Вас концепции, Вие надграждате представата си за света, и можете да запазите повече от прочетеното и да подобрите разбирането си при четене. Освен това ще разкриете иновативни решения на познати проблеми – защото нови прозрения са склонни да се появяват в пресечната точка на идеите от различни сфери. Следващия път, когато четете важна идея в книга, просто си задайте този въпрос: За какво ми напомня това?

3. Прочетете подобните книги

След като прочетох безброй книги на подобни теми, открих, че информацията и знанията в различните книги са като клони на дърво. Въпреки че всеки клон може да изглежда различно, всички те излизат от един и същ ствол. С други думи, основните идеи в привидно различни книги са склонни да си приличат. След моя момент на „еврика“, измислих техника, наречена „Обграждане на 5-те.“

Концепцията е проста: избирам петте най-важни книги по определена тема и след това се „обграждам в темата“, като чета всяка книга от корица до корица в правилната среда. Като пример, когато пожелах да се потопя в темата за философията, започнах да чета класическите книги на Аристотел, Платон, Кант, Ницше и Жан-Пол Сартр.

Това ми помогна да установя връзки между идеите и да си спомня прочетеното от предни книги по темата. Освен това ми спести ценно време и енергия.

 Когато четете основните книги по дадена тема, Вие изграждате солидна основа или „ствол на дървото“, върху който да натрупате нови идеи, които подсилват съществуващите Ви знания по темата. Това подобрява разбирането Ви при четене и Ви помага да запазите повече от прочетеното – защото както веднъж е казал цар Соломон, „няма нищо ново под слънцето“. Така че, макар новите книги да изглеждат сякаш съдържат нова информация, всички те взаимстват идеи от един и същ „багажник“ на знанието.

4. Четете само добри книги, които Ви харесват (два пъти).

Четенето е като храненето. Колкото повече нездравословна храна ядете, толкова по-лошо е Вашето здраве и форма на тялото. По същия начин, колкото повече лоши книги четете, толкова по-лоша ще бъде Вашата база знания и по-трудно ще запомните прочетеното.

 Твърде често започваме да четем нова книга, защото тя е силно препоръчителна и популярна. Но това не означава, че е добра книга. И често се ядосваме, когато не успеем да довършим обикновена книга. По-добрият подход е следният: не се занимавайте да четете книги, които не са добри.

В книгата „Как да четем книга: Класическото ръководство за интелигентно четене“ Мортимър Дж. Адлер обяснява, че „добрата книга може да Ви научи за света и за себе си. Научавате повече от това как да четете по-добре; Вие също научавате повече за живота. Ставате по-мъдри. ”

След като прочетох съществен дял лоши книги, които оставиха горчив вкус в устата ми, измислих ефективна стратегия от 3 стъпки, която да ми помогне да запомня най-доброто от средните книги:

Стъпка 1: Прочетете бързо съдържанието, за да разберете „същността“ на книгата, след това прегледайте първите няколко абзаца от началната глава и последните няколко абзаца от заключителната глава. Преминете към следващата стъпка само ако книгата изглежда ценна. Стъпка 2: Прегледайте първите няколко абзаца и последните няколко абзаца в конкретни глави, които представляват интерес за Вас. Пристъпете към следващата стъпка само ако книгата все още Ви се струва полезна. Стъпка 3: Отворете книгата навсякъде по средата и прочетете една пълна глава. Ако все още сте закачени, вероятно е добра книга, която да прочетете изцяло.

Като общо правило, страхотните книги обикновено провокират размисъл и Ви оставят да се чувствате леко изтощени след четене. Те не само Ви правят по-знаещи, но и по-мъдри. Ако книгата, която преглеждате, премине през всичките три стъпки и отговаря на тези критерии, тогава си струва да отделите време да прочетете цялата книга.

Но това не е всичко. Докато лошите книги трябва само да се дегустират, а добрите книги да се поглъщат, страхотните книги трябва да се дъвчат и смилат старателно. С други думи, великите книги трябва да се четат повече от веднъж. И по думите на драматурга Оскар Уайлд, „Ако човек не може да се наслаждава да чете книга отново и отново, няма полза от това изобщо да я чете „

5. Четете преди лягане.

Изследване, публикувано в журнал по психология – което изследва стратегии за подобряване на паметта – открива, че спането между учебните сесии не само намалява половината от необходимата практика, но и увеличава дългосрочното задържане на информация.

По време на експеримента изследователите разделят 60-те участници в три различни групи: контролна група, група за сън и група без сън. На всеки от тях беше възложена задачата да научи и запомни френски преводи на списък от 16 думи. Контролната група изучава думите вечер и прави теста за памет 12 часа след сън. Групата за сън също изучава думите вечер и прави теста за памет 12 часа след сън. Те обаче изучават думите за втори път. И накрая, групата без сън изучава думите сутрин и прави тест за паметта 12 часа по-късно, без да спи между учебните сесии. След това изучават думите за втори път.

След това изследователите провеждат последователни тестове за паметта една седмица и след това шест месеца по-късно. Резултатите: Групата за сън и контролната група запомнили думите по-добре от групата без сън. Най-изненадващо е, че групата за заспиване запомнила повече думи от другите две групи дори 6 месеца след теста за паметта. Изводът от това проучване е, че преспиването между учебните сесии може значително да засили паметта и разбирането на четенето.

Най-добрият начин да приложите това на практика е да прочетете или слушате книгата си точно преди да си легнете и да заспите. За да сте сигурни, че четенето в леглото не нарушава съня Ви, можете да използвате топла книжна светлина, която ще направи четенето лесно за очите – и ще избегнете вредните ефектите на синя светлина от лампи и крушки, които причиняват лишаване от сън.

Заключение

Книгите са много повече от източник на забавление. Те са инвестиция към бъдещото Ви: портал за свързване и придобиване на знания от най-мъдрите хора, които някога са били живи. Но често се отнасяме към книгите несериозно – четем набързо, докато вършим други дейности и ги хвърляме настрана.

 Неудобната истина е следната: четенето е само половината от успеха. Другата половина е да отразите прочетеното. Най-добрият начин да запазите прочетеното и да подобрите разбирането при четене, е да възприемете идеята, че еднаква част от времето, прекарано в четене на книга, също трябва да бъде прекарано в мислене и размисъл върху важните идеи, които сте прочели.

 Но отнема много време да се опитаме да разберем кои книги си заслужава да се прочетат и също толкова лесно е да намерим време за четене на добри книги.

В крайна сметка, както веднъж казал философът Джон Лок: „Четенето снабдява ума само с материали на знанието; мисленето е това, което превръща това, което четем, в наше. „

ИЗТОЧНИЦИ

Relearn Faster and Retain Longer: Along With Practice, Sleep Makes Perfect

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0