Личностно Развитие

Защо сте толкова емоционални?

ation - 2024-01-15T222927.552

Защо сте толкова емоционални?

Хората сме месести торби с емоции. Чувстваме се щастливи, когато се случват добри неща, ядосваме се, когато нещата не вървят по нашия начин, и ридаем, когато се случи нещо тъжно.

Понякога се вълнуваме толкова много, че подскачаме като зайчета.

Тези различни емоции и способността ни да ги чувстваме са това, което ни прави хора. Нашите нива на чувствителност и начинът, по който изразяваме емоциите си, обаче се различават.

Това е причината някои хора да се считат за по-емоционални от други.

След като изразите емоциите си по-интензивно, отколкото би трябвало, може да се намерите в състояние, в което да си задавате  въпроси като :

„Защо съм толкова емоционален? Защо плача или се ядосвам за най-малките неща? Защо реагирам на събитията по-интензивно от другите? “ Сега ще чуете някои от причините, поради които това може да е така.

Като за начало – Вие сте просто човек

Ако любим човек умре или загубите нещо много важно за вас, изпитването на силна емоция е съвсем нормално.

Ако осъзнаете, че сте единственият, който плаче или че плачете по-дълго от всички останали, това не означава, че прекалявате с реакцията или че сте странни.

Просто си напомнете, че хората са различни. Следователно те тъжат по различен начин. Фактът, че другите не плачат или не показват външно как се чувстват, не означава, че не изпитват същото нещо като Вас. Освен това, ако емоциите Ви не възпрепятстват ежедневните ви дейности, може просто да сте по-чувствителни от другите. Възможно е също така в този момент емоциите Ви да са повишени поради различни фактори като липса на сън или стрес. Докато емоциите  не разрушават живота Ви или живота на някой друг, не трябва да си мислите, че те са лоши . Това е нещо съвсем човешко.

 Вашата генетика

Да имате емоции е естествено, но ако около Вас има хора, които Ви казват, че сте прекалено емоционални или самите Вие се чувствате твърде разстроени често, това може да е резултат от Вашите генетични компоненти.

Някои изследвания са доказали, че варирането на гените може да доведе до по-голяма чувствителност на мозъка Ви. Гени като серотонинов транспортер (ген за чувствителност), гени на допамин и ген за яркост на чувствата могат да предизвикат повишена активност в определени части на мозъка.

Това от своя страна увеличава Вашата реакция и чувствителност към средата, в която се намирате.

Освен това, ако имате член на семейството с разстройство като депресия или тревожност, има шанс да наследите афективното разстройство. Ако искате да разберете защо ставате толкова емоционални, можете да проверите гените си.

Не получавате достатъчно почивка

Всички знаем, че липсата на достатъчно сън е враг на качественият начин на живот.

Представете си как след часове, прекарани в работа до късно през нощта, най-накрая се качвате в леглото, само за да чуете как будилникът Ви звъни три часа по-късно и Ви казва да се върнете обратно на работа.

Първото нещо, което си мислите, може да бъде да хвърлите будилника си през стаята или да ударите възглавницата си. Усещането за гняв или разочарование, с което се събуждате, може лесно да бъде предизвикано от дребни неща, правейки Ви раздразнителни през целия ден. Ако продължавате да получавате твърде малко сън с дни или седмици, това може също да повлияе на нивата на концентрация, да увеличи риска от тревожност и депресия и да отслаби физическия Ви баланс.

И както сте с отслабено равновесие, може да се сблъскате с хора или предмети – които несъмнено ще разпалят пламъците на лошото Ви настроение.

Хубавата почивка Ви дава по-добро възпиране на емоциите. Когато сте добре отпочинали, Вие се събуждате, чувствайки се доволни; следователно Вашата толерантност към негативни чувства ще бъде по-висока. Без достатъчно почивка толерантността Ви ще бъде по-ниска, което може да Ви накара да викате или да плачете за дребни неща.

 Изолирани сте твърде дълго

Постоянното усамотяване и стоенето далеч от хора и светски събития може да се отрази негативно.

Разбира се, да имате време сами със себе си е нещо страхотно и може да Ви кара да се чувствате добре. Но когато непрекъснато се уединявате, това потиска настроенията Ви. Също така може да се окаже деморализиращо и да Ви накара да спрете да чувствате увереност, когато ви се наложи да сте заобиколени от по-голям кръг от хора например.

Но когато се обграждате с хора, дори от време на време, това Ви изпълва с вълнение. Те заемат съзнанието Ви и го разсейват от Вашите грижи и неприятности.

Също така се научавате да очаквате различни мнения от останалите хора и научавате все повече за света.

Да бъдеш сред обществото може да те сблъска с добри, нежни, хора, както и подли хора, и всичко това е добре за цялостното израстване.

С течение на времето ще се научите да игнорирате негативните хора и да държите емоциите си под контрол, когато сте около тях.

Ако останете усамотени, от друга страна, това Ви дава много време да се спрете на проблемите си. Бихте могли да прекарвате часове в мислене за нещата, които се объркват в живота Ви и да изпадате в депресия или безпокойство заради тях.

Освен това, когато винаги сте сами, няма да се научите да изграждате защитата си срещу негативни хора или ситуации. Най-малката провокация може да Ви накара да се палите и избухвате.

И накрая, когато останете сами твърде дълго, можете да се почувствате самотни, а самотата е негативно чувство, което не искате в живота си.

 Може да имате лоша диета

Следващият път, когато се запитате „защо съм толкова емоционален?“ опитайте да хвърлите едно око на диетата си. Храната, която консумирате или пренебрегвате, може пряко да повлияе на Вашите емоции.

Например, може да Ви хареса да ядете нездравословна храна като сладолед и шоколади. Докато яденето може да е приятно, то след това чувството на вина ще надделее.

Радостта и вълнението, които изпитвате, докато ядете нездравословна храна, често се дължат на прилив на захар и този прилив е само временен. Впоследствие може да се почувствате гузни или ядосани – особено ако сте на диета и не е специален ден, в който можете да се поглезите.

Това чувство за вина лесно може да се превърне в нещо по-интензивно, ако след това получите неприятни новини или нещо друго се обърка.

Яденето на здравословна храна като плодове, протеини и зеленчуци ще Ви държи доволни от себе си през цялото време. Следователно няма да има чувство за вина или срам след хранене.

 Изложени  сте на много стрес

Стресът е една от основните причини хората да станат много емоционални. Това отнема физическото и психическото състояние на човека. И когато вече се чувствате психически изтощени, малки дискомфорти тук-там могат да направят съвсем раздразнени.

Например, някой може да се върне стресиран от работа и да не иска нищо повече от това да се качи в леглото, само за да осъзнае, че малкото му дете е разляло мляко из цялата кухня. И така, човекът веднага избухва в гняв.

Във всеки друг ден те биха могли набързо да вземат кърпа и да оправят кашата, след което да се скарат малко на детето. Но в стресиращ ден гневът или тъгата им от действията на детето могат да бъдат катастрофални.

Психическият и физически стрес се случва от време на време и често има краткотраен ефект, но хроничният стрес може да има дълготраен ефект върху човека.

Ето защо изведнъж спокоен родител, който има още две деца и трябва да работи усилено всеки ден, за да осигури семейството си, може бързо да се превърне в нетърпелив, раздразнителен човек.

Лошо ли е да сте толкова чувствителни?

Ефектът, който Вашите емоции оказват върху Вас и хората около Вас, е това, което определя дали са добри или лоши.

Ако наранявате себе си или другите, когато се натъжите или ядосате, тогава фактът, че сте емоционален, е лош и трябва да се научите да го контролирате.

Също така важи и обратното. Ако всеки път, когато се случи нещо добро, станете твърде щастливи или развълнувани и да започвате да казвате неща, които не трябва, също трябва да се научите да се контролирате. Но ако емоционалното Ви състояние не е вредно за Вас или за някой друг, тогава няма нищо лошо в това.

В този случай става въпрос за свободата на себеизразяване. Няма нужда да потискате чувствата си или да страдате в мълчание.

И като за финал, ако емоциите Ви по никакъв начин не са вредни, емоционалността улеснява хората да се свързват с Вас!

Източници:

Why Am I So Emotional? 9 Hidden Reasons

Why Am I So Emotional? 11 Possible Reasons & What To Do

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0