Личностно Развитие

Над какво да наблегнем, за да извлечем повече от живота

ation - 2024-01-15T224002.037

Над какво да наблегнем, за да извлечем повече от живота

Чудите се какво Ви липсва в работата си, в спорта или в живота? Намирате се на добро място в момента, но се чудите дали може да стане още по-добре? Отговорът е, че винаги може, и четейки тази  статия ще разберете как да действате, за да може това се случи.  

Започнете с това да организирате усилията си

Първата стъпка към големите постижения е да сложите ред в действията си. Всеки успешен човек има своите методи за концентриране на усилията, излагане на цели и изпълнение на планове, които следва, без да се отклонява от пътя. Лошата организация, от друга страна, няма да Ви позволи да стигнете толкова далеч.

Организирането на първо място обикновено е най-предизвикателната част. Ето няколко организационни метода, които может да Ви помогнат да започнете:

Направете времето Ваш другар

Организирането на времето Ви е изключително важно в стремежа към успех. Излагайки ежедневния си график, вие гарантирате, че отделяте достатъчно време за задачи и отговорности, които поддържат живота ви в ред и Ви помагат да постигнете целите си.

За да то стане Ваш приятел, а не враг, имате нужда от календар. Цифровите опции се актуализират и настройват по-бързо, но използването на хартиен също ще работи, ако предпочитате този вариант. За всеки ден изложете задачите, които имате. Отделете прозорче време за всяка една.

Например, можете да започнете деня си със силови упражнения или разтягания. Създайте времево поле от седем до осем часа сутринта. През това време не се фокусирате върху нищо, освен върху задачата, която сте си записали. В този случай трябва да се съсредоточите изцяло върху упражненията, без да се поддавате на разсейване, докато часовникът не удари осем. И не..не може да си гледате телефона между сериите. Отдайте се на заниманието си. 

Разчертайте така целия си ден и ще можете да следвате ефективен график, който е идеално организиран за Вашите нужди, отговорности и лични цели. Променяйте го, докато изградите перфектната персонализирана формула.

Помодоро техника

Тази техника за управление на времето се фокусира повече върху това как изразходвате енергията си, като същевременно оставате ефективни. Тя е разработена от човек на име Франческо Цирило в края на 80-те години и все още се използва много често.

Техниката Помодоро работи по следния начин. Поемате задача, която трябва да бъде изпълнена, като курсова работа по английски в колежа. Задайте времето за 25 минути (това е препоръчителното време, но можете да го промените, както искате). След като таймерът изгасне, направете петминутна почивка и след това започнете отново. След четири цикъла или Помодорос направете по-дълга (10 минути) почивка.

Добавянето на почивки в интервали ви помага да се съсредоточите върху задачата пред Вас за тези 25 минути без разсейване или прекъсвания. Допълнителният фокус Ви помага да работите по-ефективно, като същевременно позволява почивка, която Ви предпазва от това да се уморите прекалено много.

Подредете своето ежедневие

Влизането в ритъм всяка сутрин задава тон за успешен ден. Правилното сутрешно ежедневие, последвано от нощно такова, насърчава стабилността и последователността, коитоВи помагат в усилията за постигане на повече.

Например сутрешната рутина може да се състои от редовно зададена аларма, режим на тренировка и структурирана закуска. Вашата нощна рутина може да включва лична активност, която да Ви помогне да се отпуснете след дневния труд и цели за насърчаване на производителността, като например да не пипате телефона си два часа преди лягане.

Докато привиквате към рутините, ще подобрите навиците си за продуктивност.  И не забравяйте, продължаването напред започва веднага щом алармата Ви се включи.

Започнете да обръщате внимание  кога да се откажете

Не можете да спечелите всички битки и не бива да имате такива очаквания. Можете да научите много от една загуба, но важното умение тук е да знаете кога да хвърлите кърпата. Можете да упражнявате много време и енергия, които биха били по-добре изразходвани,ако правехте нещо друго.

Можем да вземем за пример музикантите. Авторите на песни преминават през десетки идеи , опитвайки се да намерят перфектната мелодия. Не всички от тях ще са качествени. Ако се фокусират твърде дълго върху проект, който не отива наникъде, тяхната продуктивност ще се удари в стената и няма да могат да издадат нова песен.

Знаейки кога да се откажете, вие се отваряте за нови възможности да продължите напред. Предотвратявате себе си да не попаднете в коловоз, който Ви спира да се превърнете в по-успешна своя версия.

 Фокусирайте се върху силните страни си страни

Дори и най-успешните хора не са добри във всичко. Всеки индивид има свои силни и слаби страни, които да вземе предвид. Максимизирането на силните Ви страни, докато преодолявате слабите си страни, е балансиращ акт, необходим за постигналите високи постижения.

Твърде много хора се вглъбяват в своите слабости, като пренебрегват това, в което всъщност са добри. Придържайте се към това, в което Ви бива и позволете на тези умения и таланти да Ви повдигнат и да Ви помогнат да напреднете.

Вземете например професионалните спортисти. Не всеки спортист може да изпълнява всеки аспект от своя спорт на най-високо ниво. Много от тях стават професионалисти, защото се фокусират върху силните си страни в полза на екипа. Техните съотборници от своя страна покриват техните слабости със собствените си силни страни, което също се случва в семействата, работните екипи и други организации, от които ще бъдете част в живота.

Отдайте се на упоритата работа

Не можете да достигнете световна слава просто като имате страхотна идея или притежавате невероятен талант. Зад всеки гений, топ музикант и професионален спортист стои човек, който прекарва часове всеки ден, усъвършенствайки своя занаят и влагайки много усилия, за да успее.

За съжаление, няма прсто да се събудите един ден и да бъдете на върха на славата. Зад всяка история за успех ще откриете безброй часове кръв, пот и сълзи, които са довели победителите до мястото, където стоят днес. За да достигнете тяхното ниво, трябва да сте готови да положите същото старание.

Обърнете внимание на олимпийските игри, които се провеждат на всеки четири години. По време на тези събития вероятно за пръв път сте виждали или чували някой от състезателите, които са там. Всеки обаче прекарва години, практикувайки своя спорт, за да може да се представи на най-голямата световна сцена. 

Грижете се за тялото си повече

Друг ключ към напредъка в живота е грижата за тялото . Може да погледнете успелите хора и да забележите тяхната нетна стойност, блестящи умове или награди. Това, на което може да не обърнете внимание веднага, е, че повечето, ако не всички, отделят време да се грижат за телата си.

Колкото и да е важно да се стремите към образование, да овладявате умения и да опитвате нови неща, нищо от това няма да е от значение, ако тялото Ви се разпада. Правилната диета, упражненията и сънят са от решаващо значение за добре поддържаното тяло.

Погледнете някои от най-големите изпълнителни директори и ще забележите, че много от тях се уверяват, че отделят време за ежедневни упражнения и правят всичко възможно, за да се наспят добре. Като се има предвид колко са заети през цялото време, трябва да Ви направи доста голямо впечатление, че считат тези неща за изключително важни и не ги пренебрегват. 

Някои хора се раждат с или развиват физически ограничения, които затрудняват поддържането на телата им.Те се нуждаят от лекарства, физическа терапия или друга допълнителна помощ, повече отколкото всички останали. Не позволявайте това да Ви забави.

Погледнете някои от тези успешни хора с проблеми за вдъхновение:

Стивън Хокинг – един от най-блестящите умове в историята и физик от световна класа, който през по-голямата част от живота си беше прикован към инвалидна количка

Стиви Уондър – брилянтен музикант и изпълнител без зрение

Франклин Д. Рузвелт – служи като президент на САЩ, въпреки трудностите с полиомиелита

Това са само някои от многото мотивиращи примери, които можете да намерите  за хора, стигнали върховете в своята област, независимо от ограниченията.

Заключение

Вече знаете, че да сте малко по-подредени може да Ви изстреля доста напред. Работете упорито, като знаете кога да спрете и експериментирайте кое върши работа и кое не и съвсем скоро успехът ще чука на вратата Ви с всичка сила!

Източници:

Getting Ahead in Life: Top 7 Secrets of High Achievers

Embrace Your Obstacles to Get Ahead in Life

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0