Практична психология

11 начина да спрем с отлагането на задачи

ation (82)

11 начина да спрем с отлагането на задачи

Предстои Ви краен срок. Вместо обаче да вършите работата си, Вие се забърквате с излишни неща като проверка на имейли, социални медии и гледане на видеоклипове. Знаете, че трябва да работите, но просто не Ви се иска да правите нищо.

Всички сме запознати с явлението “отлагане”. Когато отлагаме, пропиляваме свободното си време и просрочваме важни задачи, които трябва да изпълняваме, докато не стане твърде късно. И когато наистина е твърде късно, ние се паникьосваме и искаме да бяхме започнали по-рано. Хроничните прокрастинатори, които познаваме, са прекарали години от живота си, затворени в този цикъл. Забавяне, отлагане на нещата, отпускане, скриване от работа, изправяне пред работа само когато това е неизбежно, след това следва повтаряне на този цикъл отначало. Това е лош навик, който ни изяжда и ни пречи да постигнем по-големи резултати в живота.

Не позволявайте отлагането да завладее живота Ви. Тук ще споделим някои начини за това как да спрем да отлагаме. Ако и на Вас ви се случва да отлагате задачи, тези 11 стъпки определено биха Ви помогнали:

1. Разбийте работата си на малки стъпки

Част от причините, поради които отлагаме, е, че подсъзнателно смятаме, че работата е твърде голяма за нас. Разделете я на малки части, след това се фокусирайте само върху една определена част в даден момент. Ако все още отлагате задачата, след като я разбиете, разбийте я още повече. Скоро Вашата задача ще бъде толкова проста, че ще си помислите „боже, това е толкова просто, че бих могъл просто да го направя сега!“.

Изведнъж задачата се превръща в нещо лесно управляемо. Това, което трябва да направите, е просто да се съсредоточите върху непосредствената фаза и да я направите според възможностите си, без да мислите за другите части. Когато приключите едното, преминете към следващото.

2. Променете средата си

Различните среди имат различно въздействие върху нашата производителност. Погледнете работното си бюро и стаята си. Те карат ли Ви да искате да работиш или Ви карат да искате да се сгушите и да спите? Ако това е второто, трябва да потърсите промяна на работното си пространство.

В такъв случай е време да промените нещата наоколо. Възможно е да започнете с организиране на бюрото си, за да го накарате да изглежда приветстващо и подредено.  Важно е да се отбележи, че среда, която ни кара да се чувстваме вдъхновени, може да е много полезна в това работата ни да върви добре. Въпреки това, пак е възможно да се загуби ефекта след определен период от време. Затова не разчитайте само на средата си. В крайна сметка, дисциплината идва отвътре, а средата е просто външен фактор който може да подпомогне крайния резултат.

3. Създайте подробен график с конкретни срокове

Да имате само 1 краен срок за Вашата работа е като покана за отлагане. Това е така, защото оставаме с впечатлението, че имаме време и продължаваме да натискаме всичко назад, докато не стане твърде късно.

Разбийте проекта си (както посъветва стъпка 1), след това създайте обща времева линия с конкретни срокове за всяка малка задача. По този начин знаете, че трябва да завършите всяка задача до определена дата. Вашите срокове също трябва да са стабилни – т.е. ако не завършите това до днес, това ще застраши всичко останало, което сте планирали след това. По този начин се създава спешност за действие.

Може да разделите целите си на месечни, седмични и чак дори да сложите времеви отрязъци на дневните си задачи. Списъкът е призив за действие, който трябва да се постигне до определената дата, иначе целите ще бъдат отложени.

4. Елиминирайте нещата, които Ви помагат да отлагате

Ако отлагате прекалено много, може би това е така, защото улеснявате отлагането. Определете отметките на браузъра си, които отнемат много време, и ги преместете в отделна папка, която е по-трудно достъпна. Деактивирайте уведомленията на социалните Ви мрежи. С една дума – отървете се от всякакъв вид разсейване.

5. Излизайте с хора, които ви вдъхновяват за действие

Ако можехте да прекарате само 10 минути в разговор с хора като Бил Гейтс или Илън Мъск, ще бъдете неизмеримо по-вдъхновени да действате. Хората, с които се заобикаляме, влияят на поведението ни. Когато около нас хората са позитивни и те са хора, които преследват целите си, това е заразително. Скритата сила на всеки човек около нас.

Определете хората, приятелите или колегите, които Ви предизвикват да вдигате нивото си и да излизате от зоната си на комфорт, и се разхождайте с тях по-често. Скоро и Вие ще внедрите в себе си техния стремеж и дух.

6. Вземете приятел със себе си

Наличието на спътник прави целия процес много по-забавен. В идеалния случай, Вашият приятел трябва да бъде човек, който има свои собствени цели. И двамата ще се държите отговорни за целите и плановете си. Въпреки че не е необходимо и двамата да имате едни и същи цели, ще бъде още по-добре, ако случаят е такъв, за да можете да се учите един от друг.

Когато работите заедно се създава една работна офис атмосфера и е полезно двамата да се побутвате в моменти, когато започнете да се разсейвате. Хубаво е да имате добър приятел, с когото да разговаряте редовно и винаги да се питате за целите си и напредъка в постигането на тези цели. 

7. Кажете на другите за целите си

Това действа на подобен принцип като стъпка номер 6. Разкажете на свои приятели, колеги, познати и семейство за Вашите проекти. Сега, когато ги видите, те ще Ви питат за развитието Ви по тези проекти и ще Ви служат като допълнителен стимул да си вършите дейностите.

Нещо, което е добре да се спомене тук е, че това може и да е нож с две остриета. Някои хора получават моментално удовлетворение от хвалбите на останалите, след като са им разказали за това, което възнамеряват да направят, а след това не го изпълняват, защото вече са получили положителната емоция. Имайте го предвид и не се отпускайте!

8. Потърсете някой, който вече е постигнал резултата

Какво искате да постигнете и кои са хората, които вече са постигнали това? Отидете да ги потърсите и да се свържете с тях. Това да видите живо доказателство, че целите Ви са наистина постижими, ако предприемете действия, е един от най-добрите стимули за действие. След като намерите тези хора, направете си ги Ваши ментори. Било то пряко или непряко. Би било прекрасно, ако те могат да се срещат с Вас и да ви обучават по някакъв начин, но дори и да не е така, намерете начини да се учите от такива хора. Най-лесно това може да стане чрез четене на книги, статии и гледане на клипове.

9. Пояснете отново целите си

Ако отлагате продължително време, това може да се отрази като несъответствие между това, което искате и това, което правите в момента. Често пъти надрастваме целите си, когато откриваме повече за себе си, но не променяме целите си, за да го отразим.

Махнете се от работата си и отделете малко време, за да се прегрупирате. Кратка ваканция или уикенд някъде в провинцията би трябвало да е достатъчен. Помислете какво точно искате да постигнете. Какво трябва да направите, за да стигнете до там? Какви стъпки трябва да предприемете? Настоящата Ви работа съвпада ли с това? Ако не, какво можете да направите по въпроса?

10. Спрете да усложнявате нещата ненужно

Чакате ли идеалното време за да направите определено нещо? Може би сега не е най-доброто време поради X, Y, Z причини? Откажете се от тази мисъл, защото никога няма да има идеално време. Ако продължавате да го чакате, никога няма да постигнете нещо.

11. Вземете нещата в свои ръце и просто ги направете

На най-базово ниво, всичко се свежда просто до предприемане на действия. Можете да направите всички стратегии, планиране и хипотези, но ако не предприемете действия, нищо няма да се случи. Никой не харесва хора, които не спират да се оплакват от ситуациите, в които се намират, но все пак отказват да предприемат действия.

Нужно е да се свържем с реалността. Никой не е чувал как някой човек е достигнал велики успехи чрез отлагане и това едва ли ще се промени в близкото бъдеще. Каквото и да отлагате, ако искате да го направите, трябва да се хванете и да го свършите, ако желаете да постигнете големи неща в живота и да се чувствате силни и горди от себе си.

Източници:

How to Stop Procrastinating

5 Ways to Finally Stop Procrastinating

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0