Личностно Развитие Практична психология

7 стъпки към перфектното първо впечатление 

ation (53)

7 стъпки към перфектното първо впечатление 

  1. Усмихнете се

Изразите на лицето са много важни, когато става въпрос за създаване на добро първо впечатление. Кой не би искал личността им да бъде свързана с позитивност?

Усмивките са в началото на този списък с основателна причина. Голям процент от хората смятат, че усмивката е една от най-запомнящите се черти след първата среща с някого.

Въпреки че усмивката е важна, не трябва и да се прекалява с нея. Избягвайте да сте постоянно ухилени. Усмихвайте се твърде широко и ще изглежда, че прикривате нервността, а може дори да изглеждате леко арогантни или просто несериозни. Дори лека усмивка в подходящ момент може да има достатъчно голям ефект.

Усмивката не само кара другите да се чувстват по-комфортно около Вас, но и намалява хормоните на стреса, които могат да повлияят негативно на Вашето здраве. В различни проучвания се споменава, че усмивката е силно свързана с дълголетието.

Тъй като необходимостта да направите положително първо впечатление може да увеличи нивото на стрес, усмивката е начин да смекчите напрежението.

  1. Покажете искрен интерес в останалите

Слушайте активно какво останалите имат да кажат и се опитайте да допринесете към разговора с Вашето мнение и опит. Не се притеснявайте да покажете ентусиазъм и страст, когато става въпрос за техните и Вашите постижения и интереси. Намерете общи аспекти с останалите, ако съществуват такива. От друга страна, не се опитвайте да намерите такива изкуствено. Част от това да бъдете себе си е да не Ви е страх да не се съгласите с нещо, което другите казват. Разбира се, трябва и да се внимава и как се подава информацията, и мнението, което изразявате. Необходимо е да сте мили, за да не засегнете ненужно егото на останалите.

  1. Бъдете учтиви 

Това се отнася не само към определения човек, когото искате да впечатлите, но и към всички останали. Ако сте на вечеря някъде, бъдете мили със сервитьорите и персонала като цяло. Отдаването на уважение към другите хора е признак на добро възпитание и сигурност в себе си, и затова прави добро впечатление. Обратното поведение е признак на нарцисизъм, прекомерно високо его, лошо възпитание и прикрита несигурност.

  1. Бъдете позитивни

Вашето отношение блести във всичко, което правите. Така че проектирайте положителна нагласа, дори в лицето на критика или в случай на напрегната ситуация. Стремете се да се поучите от срещата, да си вземете колкото можете позитиви от ситуацията и същевременно да допринесете по подходящ начин. Покажете, че сте достъпен и зареждащ човек, като поддържате оптимистичен начин на мислене и се усмихвате!

  1. Бъдете отворени и уверени

Що се отнася до създаването на добро първо впечатление, езикът на тялото често може да говори по-силно от думите.

Използвайте езика на тялото си, за да проектирате подходяща увереност и самоувереност. Изправете се високо, усмихнете се (разбира се), осъществете контакт с очите, поздравете с твърдо ръкостискане. Всичко това ще Ви помогне да проектирате увереност и ще насърчи както вас, така и другия човек да се чувствате по-спокойни.

Почти всеки се изнервя малко, когато се среща с някого за първи път. Но това може да доведе до нежелани странични ефекти, като например захапване на нокти, „треперене“ или потни длани. Като сте наясно с нервните си навици, можете да се опитате да ги държите под контрол. 

Бъдете отворени за нови идеи и дейности. Разговорите с нови хора са прекрасна възможност да научите нови неща свързани с нещо, което Ви интересува, което Ви е страст или дори за нещо, което никога не сте подозирали, че ще ви хареса. Бъдете радостни, когато получавате нови перспективи за живота.

  1. Усъвършенстват вашите “общи приказки” или както се казва на английски “Small Talk”

Разговорите се основават на словесно даване и взимане. Може да Ви помогне да подготвите въпроси за човека, с когото се срещате ,предварително. Ако говорим за бизнес среща, добре ще е да разберете малко за него, за да знаете накъде да насочите разговора. Но за каквато и ситуация да говорим, такива “общи приказки са прекрасен начин да научим повече за човека срещу нас. Някои примерни теми, които принадлежат към тази категория са спорт, новини, изкуства, обстановката, в която се намирате – дали са били там преди, какво смятат за нея, филми и сериали, семейство, работа, пътувания и хобита.    

Този вид разговори са добри са за запълване на моментите на неприятна тишина. Също така те могат да са чудесен начин да отворите разговора, тъй като е трудно да говорите с някого, когато не се познавате толкова добре, а тези теми често водят до по-дълбоки и смислени разговори. Ще се изненадате колко общи неща можете да намерите с останалите, използвайки тази тактика.

  1. Обърнете внимание на езика на тялото

Както на Вашия собствен, така и на този на останалите. Всички сме чували за изследванията, показващи, че езикът на тялото ни има по-голям ефект върху комуникацията с останалите, отколкото думите и тоналността ни. Старайте се да имате приветлив език на тялото – тоест да не сте скръстени ръце, а те да бъдат една идея по-отворени, жестикулирането с тях също показва отвореност и липса на скованост. Тук трябва да споменем и важността на доброто ръкостискане. Даже и да звучи като твърде дребен елемент, пак си струва да му се обърне внимание. То играе известна роля в самото начало на запознанството и не трябва да бъде подценявано. Нужно е да се намери баланса – ръкостискането не бива да е твърде леко или пък твърде силно. 

Когато се срещате с нов човек, особено ако става дума за важна бизнес сделка или пък за среща с човек другия пол, нормално е да сте нервни, но не искате тревогата Ви да се проявява. Езикът на тялото Ви трябва да издава увереност и комфорт. Това, разбира се, е много по-лесно да се изкаже, отколкото да се изпълни. Съществува една методология, която може да помогне с нервността преди такива срещи. Тук става въпрос за повдигане на позитивните ни хормони чрез движения или както се казва на английски – power posing. Някои примери за действия, които помагат в такива ситуации, са да правите дълги крачки, да седите изправени, да ходите с изпъчени гърди. Преди срещата може да отидете в някое усамотено място като тоалетната и да практикувате някои такива пози. Изправен стоеж с ръце върху хълбоците или над главата в поза на победител също са пози от такъв тип, които повдигат нивата на серотонин и помагат да се повдигне самочувствието на едно първично ниво. 

Очният контакт също е ключов елемент, който попада в темата за езика на тялото. Поддържането на очен контакт показва, че сте уверени и се интересувате от това, което другите искат да кажат.

В западните страни зрителният контакт показва уважение към човека, с когото комуникирате. Той също така придава чувството на интерес към разговора. От друга страна, прекаленото гледане встрани ще Ви направи да изглеждате разсеяни.

Както при повечето неща, добре е да не прекалявате; ако не правите паузи от време на време, може да изглеждате втренчени, което има негативни конотации. Разбира се, има много фактори, които могат да влязат по чадъра на това как да направим добро първо впечатление, но се надяваме тези няколко съвета да ви помогнат и да ви дадат структура откъде да започнете.

Източници:

Making a Great First Impression

6 ways successful people make a great first impression

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0