Практична психология

Как да откриете страстта си и пречките по пътя

ation - 2024-01-17T204718.793

Как да откриете страстта си и пречките по пътя

Все по-често да попадаме на цитати от сорта на ,,Следвайте мечтите си’’, ,,Никога не е късно да преоткриете себе си.’’,  ,,Когато остареете, ще съжалявате за нещата, които не сте направили’’, и т.н.  И все пак, изглежда никой не си прави труда да ни каже какви действия да предприемем, ако все още не сме открили страстта си, и дори си нямаме никаква представа каква може да е тя.  Няма съмнение, че хората, които следват истинската си страст и знаят какво искат, са неудържими и дори постигат велики неща.

Въпреки това, проблемът при повечето хора е, че не са открили това нещо, което ги кара да стават преди всички рано сутрин, и на всичкото отгоре да се чувстват щастливи правейки го. В процеса на търсене обикновено се стига до прескачане от кариера на кариера и от разочарование към ново разочарование.

Откъде идва този проблем? Още от малки сме свикнали да се подчиняваме на решенията взети от нашите родители,учители и общо взето от хората които отговарят за нас и са над нас. Свикнали сме да следваме определен набор от правила и програми до такава степен, че рядко се спираме да помислим как всъщност се чувстваме по отношение на тях. Изведнъж  сме на работа, правим нещо, за което не сме сигурни как се чувстваме или още по-лошо, осъзнаваме, че това е нещо, което изобщо не ни е приятно да правим, но се примиряваме с положението си. 

Първата стъпка, която трябва да предприемете и как да разберете, че сте на прав път 

Ако се съмнявате, че това, което правите, е Вашето призвание в живота, то може да приложите една проста техника, която ще Ви посочи правия път. Отделете малко време, за да се съсредоточите само върху себе си. Намерете тихо място, на което би било изключително трудно да се разсеете. 

Вземете лист хартия, ако това ще Ви помогне да се съсредоточите по-лесно, и дайте всичко от себе си, и бъдете честни в отговорите на следните въпроси. 

  • Чувствам ли се развълнуван от това, което правя?
  • Събуждам ли се всяка сутрин с мисълта как да се подобря в работата си?
  • Лесно ли се мотивирам да работя?
  • Имам ли нужда от допълнително време, за да го направя?
  • Всички неща, които правя, допринасят ли за подобряване на работата ми по един или друг начин?
  • Когато съм на работа времето бързо ли минава или 8-те часа ми се струват като 8 години?
  • Щях ли да правя същото нещо, ако парите не съществуваха?

Ако отговорите на повечето от тези въпроси са да, то имате късмет, защото Вие сте открили истинската си страст. Ако отговорът е не, то не се отчайвайте. Има няколко неща, които можете да направите, за да стигнете до там. Преди да стигнем до самия процес, нека първо отговорим на въпроса защо изобщо трябва да се занимавате с цялото това търсене.

Защо е толкова важно да откриете страстта си?

Вероятно всички познавате хора, които никога не са опитвали да изследват живота си и изборите, които са направили, и си живеят повече от добре. Ще попитате защо тогава и Вие да си правите труда? Факт е, че не знаем за трудностите, през които другите хора могат да преминават. Понякога те могат да изглеждат напълно щастливи, но да са изправени пред сериозни проблеми дълбоко в себе си и просто никога да не го показват.

Хората рядко показват нещастието си пред другите. 

Ако обаче не искате да се събудите един ден, когато сте на осемдесет години с мисълта, че сте пропилели целия си живот да работите за мечтите на други хора, вместо да преследвате своята, трябва да си зададете неприятните въпроси и да започнете да работите за себе си още от сега.

Също така, ако постоянно се занимавате с нещо, което не ни вдъхновява и мотивира, то е нормално всяка една клетка в тялото Ви да се противопоставя дори на мисълта за това.

Въпроси и препятствия по пътя

Всеки, който някога е тръгвал на пътешествие към себеоткриването, е трябвало да се справи с предстоящите трудности. Не се притеснявайте, не сте сами. Първите крачки винаги са най-трудни, но точно те поставят началото, без което никой от нас не може да постигне нищо. Дайте си сляпо доверие в началото и ще видите как смелостта Ви ще се отплати с първите резултати.

Трудност номер 1 – чувствате се зле, когато виждате други, които вече са се справили,а вие тепърва започвате.

Може да бъде доста обезсърчително, ако започнете да се сравнявате с другите, които са на път да изпълнят мечтата си или вече са го направили. Трикът тук е не да се сравнявате, а да използвате техните успехи като вдъхновение. Щом някой друг е успял, значи и Вие можете да се справите.

Трудност номер 2 – отнема Ви повече време, отколкото на другите хора.

Да си мислите, че закъснявате за някъде, е често срещана заблуда. Опитайте се да мислите за това по следния начин – ако не бяхте започнали, никога нямаше да стигнете до тук. Ако не бяха всички онези изминали обстоятелства, които се появиха за Вас и отнеха известно време, дори не бихте осъзнали какво искате. Следователно, Вие винаги сте навреме.

Трудност номер 3 – не знам откъде да започна

Понякога да мислите за своята страст ще Ви се отразява натоварващо. Много по-лесно е да видите предизвикателствата и пречките по пътя, отколкото възможностите, които се открояват пред Вас. Това, разбира се, ще Ви демотивира, но точно тук е моментът, в който трябва да натиснете педала на газта и да не спирате. Не забравяйте, че точно преди да изгрее слънцето, нощта е най-тъмна.

Трудност номер 4 – ами ако имам повече от една страст?

Има всестранно развити личности с интереси и таланти в няколко области. Ако и Вие сте от тях, то не се плашете, има решение по този въпрос. Първо, върнете се на въпросите и си ги задайте за всеки един от въпросните интереси. Така ще видите кои от тях са с приоритет и Ви носят повече удоволствие. Също така може да ги комбинирате, когато това е възможно.

Трудност номер 5 – ами ако страстта ми не се харесва на родителите ми?

Трябва да осъзнаете, че родителите Ви в крайна сметка искат да Ви видят щастливи. Дори първоначално да не одобряват Вашите стремежи, в крайна сметка ще осъзнаят, че това Ви прави щастливи и ще се примирят, че плуването например е по-важно за Вас от това да станете лекар.

Трудност номер 6 – твърде късно ли е да започна отначало?

Това е последната пречка по пътя, която ще засегнем.Представете си да работите за страстта си дълго и упорито и накрая да откриете нещо друго, което Ви прави още по-щастливи и ви изпълва с живот. Трябва ли да си затворите очите заради всичките положени усилия? Не разбира се! Ако не друго, то Вие сте натрупали опит и да започнете отначало няма да е толкова трудно като първия път. Светът е пълен с примери за хора които са започнали от нулата, след като са навършили петдесет години и пак са станали супер успешни в новата област, която са си избрали. И ако искате да го чуете по-опростено и кратко – никога не е твърде късно да си дадете още един шанс!

Не превръщайте парите в цел

Голямата заплата може да ни дава сигурност, но може и да ни подведе. Има много нещастни милионери, независимо дали го вярвате или не.  Парите са страхотни и могат да бъдат използвани за правене на толкова много добро, но ако ги забравите за известно време и посветите вниманието си, за да подобрите уменията си, скоро ще успеете да постигнете големи успехи и парите ще дойдат сами при Вас.

Чувствате се изгубени?

Ако не предприемете никакви действия, за да промените живота си сега, то кога? Не оставяйте страстта си да спи вечен сън. Събудете я още сега! Може да се чувствате несигурни, но с времето Вашата увереност ще расте правопропорционално на успехите Ви. И най-важното – не забравяйте да се забавлявате по пътя!

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0