Начин на мислене

Как мотивацията може да промени твоя живот

ation - 2024-01-17T205610.831

Как мотивацията може да промени твоя живот

Още от малки деца си представяте как един ден ще се научите да шофирате. Вярвате, че наличието на кола ще Ви даде свобода, приключения и ще Ви направи супер готини в очите на другите (особено ако те нямат кола все още). 

Но въпреки всички тези фактори, включително настояването на Вашите приятели и семейство, така и не сте стигали до това да се научите да шофирате. Какво Ви спря?

Е, може да кажете, че се дължи на липса на време или пари. Но в действителност това, което Ви спира да вземете книжка, е липса на мотивация. И точно тази липса може да е причина за всичките Ви неуспехи, независимо дали става въпрос да седнете да учите за предстоящ тест, да изхвърлите боклука или този да е понеделникът, когато най-после ще започнете да посещавате фитнес залата.

А сега, представете си как сте изпълнени с енергия и във Вас кипи безгранична мотивация. Не само бихте се научили да шофирате и ще си вземете книжката и колата, но и ще се радвате да си поставите и други големи цели. И не само ще постигате много неща, ами пред Вас ще се откриват и нови хоризонти и все повече предизвикателства!

Мотивът зад мотивацията 

Първо, чудили ли сте се някога „какво е мотивация?“

Е, макар че бих могъл да Ви дам дълъг, подробен отговор, вярвам, че величието е в простотата и  ще споделя с Вас тази проста дефиниция:

Мотивацията е движещата сила, стояща зад Вашите действия.

Нека вземем за пример яденето. Когато се събудите сутрин, вероятно сте мотивирани да хапнете, защото сте доста гладни. И дори ако обикновено пропускате закуската, съм сигурен, че до обяд изгаряте от желание да сложите нещо в стомаха !

В този случай гладът Ви кара да намерите и изядете нещо. Интересното при глада е, че не важи само за храната. Атлет, готвещ се за Олимпийските игри например, е гладен за златен медал и вечна слава в страната си. Докато е жив, той ще носи това отличие и ще бъде уважаван. И така, гладни ли сте в други области от живота си? 

Ако искате да бъдете успешни, тогава ще трябва да бъдете.

Богатите хора са гладни за пари, здравите са гладни за здраве, а учените са направо прегладнели за знания.

Гладът им ги тласка към успех. Без това, те вероятно биха били просто мечтатели, които никога не биха постигнали нищо важно в своя живот.

Добрата новина е, че никога не е късно да се научите как да бъдете мотивирани и да приложите тази сила във всичко, с което се захванете отсега нататък. А сега ще научите какво трябва да направите, за да започне да се случва точно това.

Как мотивацията може да работи за нас?

Има три елемента, които ще трябва да научите и да приемете, ако сериозно искате да промените живота си и да се събуждате готови за предизвикателства. Всеки елемент ще Ви помогне да повишите желанието си да постигате повече, но всички заедно ще Ви служат като бронежилетка срещу мързела! А сега нека чуете повече за въпросните елементи.

Първият елемент е да намерите вдъхновение

Причината номер едно да нямате желание да свършите каквото и да е е това, че Ви липсва нужното вдъхновение . Ако нищо не Ви вълнува, тогава вероятността да станете от дивана и да отидете във фитнеса или университета намалява драстично.

И тук стигаме до въпроса ,,Има ли начин да си намерим вдъхновение?’’ Отговорът е само един – абсолютно да!

Трикът е да се върнете назад във времето, когато забавлението, приключенията и ентусиазмът са управлявали деня Ви. Това може да е било миналата година, преди пет години или дори когато сте били малко дете.

Едно е сигурно: имало е дни, когато животът Ви е бил вълнуващ и дори вълшебен.

Независимо дали става въпрос за спомена от първата Ви целувка, първата Ви почивка с приятели или тръпката от получаването на първата Ви работа. Помислете за това как се чувствахте по това време – вероятно на върха на света. Това е емоцията, която трябва да си върнете.

Друга причина да погледнете назад  е, че може да сте се отказали да следвате мечтите, за които други хора (вероятно вашите родители) са Ви казвали, че са загуба на време. Тук вече говорим за неща като това да станете професионални музиканти, актьори или спортни звезди.

Всички сме имали подобни мечти, когато сме били по-малки. Но често те биват разбивани от възрастни, които  казват да бъдем „реалистични“ относно бъдещето си.

Ако искате отново да намерите вдъхновение, то си дайте позволение да мечтаете сякаш сте малко дете. 

Това може да Ви накара да се запишете в драматичен клас, където ще преследвате визията си за успешен актьор. Дори това да остане само хоби, отново ще започнете да изпитвате ентусиазъм в живота си. Отново ще бъдете вдъхновени!

Следващата Ви задача е да си поставите  цели

За да постигнете каквото и да било, първо трябва да сте наясно с желанията си.

Когато започнете да си поставяте цели, бързо ще откриете, че имате за цел Ви изпълва с  мотивация. Това е разликата между плаване до определена дестинация или просто оставяне на лодката Ви да се носи по течението.

Тайната на поставянето на цели е да започнете скромно. Изберете някои лесни за постигане цели като да не пиете кафе един ден в седмицата или да се събуждате  30 минути по-рано, отколкото обикновено.

След като постигнете малките си цели, ще забележите, че самочувствието Ви се е повишило и сте значително по-уверени. Тогава ще бъдете готови да вдигнете малко летвата и да си поставите някои по-големи цели. Това може да са неща като намиране на нова работа, записване на 30 дневен курс по готвене или да се научите да се набирате например!

По-големите цели може да изглеждат трудни за постигане, но вие вече знаете колко е сладък вкусът на победата и това ще Ви движи напред в трудните моменти.

Помнете, че е по-лесно да постигате поставена цел с малки крачки всеки ден, отколкото със скок веднъж в седмицата или месеца. 

Например, ако целта Ви е да си намерите нова работа, можете да разбиете това на следните стъпки : 

  • Решете каква работа наистина искате да правите.
  • Приспособете автобиографията си, за да отговаря на тази работа.
  • Упражнявайте уменията си за интервю.
  • Кандидатствайте когато има свободни места
  • Отидете на интервюта.
  • Празнувайте, когато Ви предложат работата, която така силно искате!

Поставянето на цели е от основно значение за това да бъдете мотивирани, а удовлетворението след постигането им е безценно.

Сега идва ред на подкрепата

Ако се опитате да направите всичко сами, ще се обречете на неуспех.

Истината е, че за да постигнете някаква голяма цел, ще Ви е необходима помощта на други хора. Просто не е възможно (или желателно) да направите всичко сами. 

Нека вземем за пример Арнолд Шварценегер, най-великият бодибилдър на всички времена и един от най-известните актьори. Когато пристига в Америка, за да гони слава, той почти няма пари и едва говори английски. Много пъти казва, че дължи успехите си на добри хора(главно колеги от същата зала, където тренира) и без тяхна помощ трудно е щял да стане звездата, която е днес. 

Щом Арнолд Шварценегер не може да свърши всичко сам, значи едва ли и Вие ще успеете!

Няма значение дали ще попитате треньорът във фитнеса за съвет относно диетата си или най-добрия си приятел дали би искал да започне да тича с теб в парка всяка неделя сутрин. Важното е да не сте сами, защото както гласи една африканска поговорка ,,Тръгни сам, за да стигнеш бързо. Тръгни в група, за да стигнеш далеч!’’

Заключение 

Мотивацията е мощна ракета, която ще Ви изстреля право срещу сериозните предизвикателства, които ще Ви превърнат в човекът, който винаги сте искали да бъдете . За да това се случи това обаче трябва да не се отказвате, да я накарате да работи за Вас. Заедно с Вашето вдъхновение,усърдност и подкрепата на правилните за Вас хора Вие не само ще бъдете мотивирани, но и ще можете да постигнете най-смелите си мечти!

Източници: 

What Is Motivation And How It Can Change Your Life

Motivation: How to get it, keep it and use it, even during a pandemic when you may need it most

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0