Практична психология

Как да увеличите алфа мозъчните си вълни, за да бъдете по-спокойни и креативни?

ation - 2024-01-17T141246.283

Как да увеличите алфа мозъчните си вълни, за да бъдете по-спокойни и креативни?

Ако се чувствате отпаднали или се намирате в момент от живота Ви, в който Ви липсва вдъхновение, усилването на Вашите алфа мозъчни вълни може да е решението на Вашия проблем. Последните изследвания показват, че стимулирането на тези вълни може да Ви помогне да бъдете по-креативни и дори да се справите с депресивни състояния. В тази аудио статия ще Ви обясним какво точно представляват алфа вълните, как можете да ги стимулирате и с какво могат да бъдат полезни те.

Какво представляват алфа мозъчните вълни?

Човешкият мозък се състои от милиарди клетки, наречени неврони, които комуникират помежду си чрез електрически сигнали. Тази комуникация е в основата на всички Ваши мисли, емоции и действия. Невроните работят постоянно независимо дали сте будни, почивате или спите. Електрическите импулси, произведени от нервните клетки, комуникиращи помежду си, образуват вълнообразни модели – оттук и терминът мозъчна вълна. Алфа мозъчните вълни са първият тип, открит през 1924 г. от германския психиатър Ханс Бергер, който изобретява електроенцефалографията. При нея електроди се поставят върху скалпа, за да се регистрира електрическата активност на мозъка. Днес учените вярват, че има 5 различни типа човешки мозъчни вълни, всички от които се движат с различна скорост, измерена в херци. Тези мозъчни вълни се променят постоянно през деня според това, което правите и чувствате. Например, когато произвеждате предимно по-бавни мозъчни вълни, вие се чувствате спокойни и релаксирани. Но когато мозъчните вълни с по-висока честота са доминиращи, вие сте развълнувани и бдителни.

Видове мозъчни вълни

Първият вид мозъчни вълни са Делта вълните.

Това са мозъчните вълни, които произвеждате, когато сте в дълбок сън, но не сънувате. Те са най-бавният тип мозъчни вълни от 0,5 до 3Hz. Някои експерти твърдят, че регенерацията на клетките ни е стимулирана, когато мозъкът произвежда предимно делта вълни.

Вторият тип мозъчни вълни са Тета вълни.

Този тип вълни са от 3 до 8Hz. Тета вълните също се получават по време на лек сън. Те могат да се появят и по време на много дълбока медитация или екстремна релаксация. Смята се, че те са полезни за хипнотерапията, тъй като мозъкът може да бъде особено възприемчив, когато излъчва основно тета вълни.

Третият тип вълни са Алфа вълните.

Вашият мозък произвежда алфа вълни, които са между 8 и 12 Hz, когато сте будни, но отпуснати и не обработвате много информация. Мозъкът ни работи с алфа вълни например сутрин, точно след като се събудите, вечер, точно преди да заспите, когато мечтаете или практикувате медитация. Някои учени също твърдят, че и аеробните упражнения помагат за създаването на алфа вълни. В проучвания алфа активността е свързана с намаляване на стреса, безпокойството, дискомфорта и болката. Може да помогне и с паметта, и с креативността.

Четвъртият тип мозъчни вълни са Бета вълни.

Работейки със скорост от 12 до 30 Hz, бета вълните доминират, когато сте будни, фокусирани и заети с умствени дейности като решаване на проблеми или вземане на решения. Тези бързо течащи вълни са основните вълни, които мозъкът ни произвежда, докато сме будни.

Петият тип мозъчни вълни са Гама вълни.

Най-бързите от мозъчните вълни, гама вълните се движат между 25 и 100 Hz и са свързани с обработката на паметта, езика, формирането на идеи и ученето. 

Освен гама вълните – за които е доказано, че изчезват под упойка – всички тези мозъчни вълни се генерират от мозъка Ви по всяко време, макар че само един тип доминира в зависимост от това, което правите, мислите или чувствате в дадения момент.

Как обаче можете да използвате знанието за мозъчната активност във Ваша полза?

Първото нещо, за което трябва да знаете, са така наречените Алфа релаксатори.

Тъй като алфа вълните са свързани с отпуснати психични състояния, много експерти смятат, че увеличаването на алфа активността може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството, както и да ви помогне да останете спокойни под напрежение. Учени от списание Cortex, също предоставят доказателства, че усилването на алфа вълните може да стимулира креативността средно със 7,4%. В същото изследване се доказва, че творческите личности имат повишени нива на алфа активност, което говори за връзката между алфа вълните и създаването на нови идеи. Същите изследователи също твърдят, че има сериозни доказателства, че хората с депресия имат нарушена алфа активност – това според тях предполага, че подобряването на алфа мозъчните модели може да бъде потенциален начин за лечение на лошото настроение и дори психични заболявания.

Как са влезем в зоната на алфа вълните?

Ето някои от нещата, които можете да направите, за да влезете в алфа зоната:

Първо, можете да слушате бинаурални ритми. Доказано е, че лявото ни ухо реагира повече на музика, а дясното – на реч. Учени постигат консенсус и по въпроса, че двете ни уши се различават в способността си да възприемат херцовете, идващи от звуците около нас. Бинауралният ритъм, който човек може да възприеме, е честотната разлика между вълните, влизащи в лявото и дясното ухо. Според изследване, направено през 2015 г., тоновете трябва да бъдат с честоти по-ниски от 1000 херца, за да може мозъкът да открие бинауралния ритъм. Например, ако лявото ухо регистрира тон при 200 Hz, а дясното ухо регистрира такъв при 210 Hz, бинауралният ритъм е 10 Hz – разликата между двете честоти.Откритията на проучване от 2018 г. показват, че слушането на бинаурални ритми за определен период от време може да влияе позитивно на поведението и на съня на един човек. Доказано е обаче и също, че тази техника не работи при всички. За да видите дали слушането на бинаурални ритми може да помогне на мозъка Ви да влезе в режим на произвеждане основно на Алфа вълни, просто потърсете клипче в Ютюб, в което за около един час се повтарят звуци с определена херцова честота.

Второто нещо, което можете да направите, за да се опитате да повишите нивото на алфа мозъчните си вълни, за да се чувствате по-спокойни и креативни, е да се научите да медитирате. Много експерти твърдят, че практикуването на медитация всеки ден може да помогне за повишаване на алфа активността в мозъка.

Третата практика за увеличаване на алфа вълните е просто да затворите очите си. Всеки път, когато затворите очи – особено когато правите някаква позитивна визуализация – мозъкът Ви произвежда по-високи нива на алфа вълни.

Четвърти метод, който можете да изпробвате, е да си поемете дълбоко въздух. Дълбоките дихателни упражнения също могат да стимулират вашите алфа вълни. Опитайте да седнете удобно и вдишайте внимателно през носа и издишайте навън през устата, като и при двете действия бройте до пет.

Петият метод, от който можете да се възползвате, е да опитате йога. Йогата е свързана с ненатоварващи и бавни движения, чиято цел е да отпуснат ума и тялото. Често практикуването на йога започва и завършва с медитация, което допълнително помага за стимулирането на алфа вълните.

Шестото нещо, което можете да направите, за да увеличите алфа вълните на мозъка си, е да практикувате всичко, което Ви успокоява. Това може да е слушането на любимата Ви спокойна музика, да рисувате, да отидете сред природата или нещо друго, което Ви носи наслада, но може би скоро не сте правили. По този начин алфа вълните ще се увеличават, а с тях и креативността и спокойствието Ви.

Това накратко са мозъчните вълни и как можете да ги използвате, за да се справите със стреса и креативния блокаж. Нека обобщим казаното. Човешкият мозък се състои от милиарди клетки, наречени неврони, които комуникират помежду си чрез електрически сигнали. Тези електрически импулси образуват вълнообразни модели, тоест мозъчни вълни. Първият вид мозъчни вълни са Делта вълните, които произвеждате, когато сте в дълбок сън, но не сънувате. Вторият тип мозъчни вълни са Тета вълните, които се получават по време на лек сън, много дълбока медитация или екстремна релаксация. Третият тип вълни са Алфа вълните. Те са свързани с креативността и спокойствието в будно състояние. Четвъртият тип мозъчни вълни са Бета вълни, които доминират, когато сте будни, фокусирани и заети с умствени дейности като решаване на проблеми или вземане на решения. Петият тип мозъчни вълни са Гама вълните. Те са свързани с обработката на паметта, езика, формирането на идеи и ученето. Ако искате да използвате мозъчните вълни, за да се чувствате по-спокойни и креативни, можете да опитате да увеличите интензитета на алфа мозъчните си вълни. Това можете да направите чрез слушане на бинаурални ритми, медитация, затваряне на очите и позитивна визуализация, дълбоко дишане, йога или всяко друго действие, което Ви носи радост и успокоение. Ако търсите начин да се справите със стреса и да стимулирате мозъка си да ражда нови идеи, то ние Ви препоръчваме да изпробвате споменатите в тази аудио статия методи, за да проверите дали ще имат ефект върху Вас.

Източници

What Are Alpha Brain Waves and Why Are They Important?

HOW TO MANIPULATE BRAIN WAVES FOR A BETTER MENTAL STATE

HOW (AND WHY) TO BOOST YOUR ALPHA BRAINWAVES

What are binaural beats, and how do they work?

Binaural Beats: The Auditory Illusion People Claim Can Heal Your Brain

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0