Личностно Развитие

Как визуализацията може да ни помогне да постигнем мечтите си

ation - 2024-01-17T141742.185

Как визуализацията може да ни помогне да постигнем мечтите си

Визуализацията е свързана с генериране на мисловна картина, която Ви помага да постигнете целите си. В някои случаи тя служи като мотивация. В други Ви позволява да облекчите безпокойството и да подобрите фокуса си. Тя представлява силно концентрирано използване на въображението, което се фокусира върху това, което желаете най-силно.

Във всеки случай правилните техники на това упражнение могат да Ви помогнат да постигнете по-бързо целите си – без значение какви са те.

Сега ще научите за някои от най-честите ползи, които се извличат и търсят при тази практика :

Мотивация – повечето от нас са изпитвали трудности при намирането на мотивация. Визуализацията може да Ви напомни какво се опитвате да постигнете и да Ви вдъхнови да продължите да работите усилено, за да постигнете целите си.

Увереност – представянето Ви в успешна или мощна позиция може да породи чувство на увереност, че ще успеете да се справите с всичко. Това е обикновен умствен трик, който дава мощен ефект.

Репетиция – в някои приложения визуализацията може да се използва за репетиция на сценарий, преди той да се разгърне в реалния живот, като по същество Ви дава „практическо изпълнение“.

Намаляване на безпокойството – честото практикуване също е полезно за контрол над стреса. Можете да я използвате, за да успокоите натрапчивите си мисли или да изчистите ума си от всичко, което не Ви върши работа.

Сега ще чуете за някои от най-мощните техники за визуализация  и как можете да ги използвате, за да получите по-добри резултати в личния и професионалния си живот.

Първата техника е да си представите как успявате в своята цел

Това е най-лесната техника за визуализация и тази, с която повечето хора започват. Просто си представете как успявате да постигнете дадена задача или да преминете някакво препятствие.

Може да си представите как пресичате финалната линия на маратонско състезание или как се ръкувате с изпълнителния директор на фирмата, в която работите, след като Ви е повишил . Докато имате някакъв визуален ефект в главата си, ще можете да извлечете мотивация и увереност от преживяването.

Друга техника е да си представите щастлив момент от миналото

Повечето техники са насочени към бъдещето, водят Ви към успех или Ви помагат да разиграете хипотетични сценарии. Но понякога е полезно да се върнете назад във времето.

Помислете за щастлив спомен или например място, на което преди сте обичали да ходите често; позволете в съзнанието си да бъдете  заобиколени от хора, които са Ви обичали и са Ви подкрепяли и си припомнете как сте се чувствали в тези моменти.

Може да е точно това, от което се нуждаете, за да преминете през трудна ситуация.

За някои от Вас има и друг вариант, наречен дъска на представите

Първите ни два примера включват класическата форма на визуализация: вътрешна визуализация по сценарий. Някои хора обаче страдат от състояние, известно като афантазия, което ги прави неспособни да създават образи в своя ум. 

Ако и Вие имате този проблем или просто предпочитате нещо по-осезаемо, опитайте да си направите дъска с визии. Тя обикновено представлява колекция от снимки и изображения, които Ви напомнят за Вашите цели и направляват фокуса Ви.

Например, ако се опитвате да отслабнете, може да създадете табло с изображения на Вашето мечтано тяло. Поставете го някъде, където да можете да го виждате често. Това работи по подобен начин на таблото за анализ, което е често използвана практика в бизнеса. Все пак това, което се измерва и наблюдава, се подобрява!

 Напишете си чек

Друга ефективна техника във физическа среда е да си напишете чек (ако целите Ви имат паричен характер). Например, ако искате да станете милионер до 40-годишна възраст, можете да си напишете чек за 1 милион долара и да го поставите в рамка.

Това е стратегия, станала известна благодарение на  комика Джим Кери, който си написа чек от 10 милиона долара с дата 10 години в бъдещето. 

 Използвайте бележка, за да направите целите си физически

Ако целите Ви нямат паричен характер, но все още търсите начин да направите изображенията си по-обосновани в реалния свят, може да опитате да запишете своите стремежи на бележка.

Най-добрият начин да оформите тези послания е като действате с намерение и увереност. Вместо да пишете „Моята цел е да подобря връзките със семейството си“, напишете „Ще подобря отношенията в моето семейство.“

Отново поставете тези бележки там, където те ще се виждат редовно, за да Ви напомнят постоянно за своето съществуване.

 Създайте си Ваше „Щастливо място“

Тази техника на визуализация се прилага най-добре като начин за смекчаване на стреса и безпокойството. Ако често се оказвате съкрушени или неспособни да се справите с дадена задача, опитайте се да си построите „щастливо място“, което можете да посетите и използвате като метод за разпускане.

За някои хора, едно щастливо място представлява изолация на лодка в средата на открит воден басейн. За други това е в средата на див пънк рок концерт. Няма значение какво е Вашето щастливо място, ако когато мислите за него, то  успокоява негативните Ви чувства и  Ви носи покой.

 Преобразувайте желанията си във вярвания

Повечето хора гледат на своите визуализации като неща, които искат да се случат, а не като неща, които вярват, че ще се случат. Ако искате да успеете е важно да промените начина си на мислене по този въпрос . Като започнете да гледате на Вашите желания като на вярвания, Вие ще подсилите връзката си с тях и ще им се отдадете много по-лесно. 

Най-лесния начин е да го превърнете в нещо като игра. Представете си, че по този начин предсказвате бъдещето си и само трябва да дръпнете подхоящите конци(тук става въпрос за Вашите действия) и всичките Ви мечти ще станат реалност. Забавно нали? Опитайте и дори да Ви хване срам, не забравяйте, че само Вие знаете, за това, което се случва в главата Ви.

 Репетирайте потенциални ситуации

В много области е полезно да използвате визуализацията като начин да се подготвите за нещо, с което може да се сблъскате. Особено ако става въпрос за нещо стресиращо.

Да приемем например, че планирате да проведете труден разговор с шефа си по тема, която Ви притеснява от месеци. Когато си го представите, това може да Ви помогне да минете процеса в съзнанието си колкото пъти искате и дори да разиграете най-лошия развой на събитията. Така ще бъдете подготвени за всичко, сякаш вече Ви се е случвало.

Успеете ли да го приложите правилно, този метод може да Ви помогне да намалите  стреса си, и едновременно с това ще Ви осигури по-добри умения за ориентиране при разгръщане на ситуацията.

И все пак, не разчитайте само на тази техника за всичко. Внимавайте да не репетирате толкова много, че да станете неподготвени да се справите със събития, които не сте очаквали.

 Наблегнете на позитивните представи

През повечето време хората наблягат на проблема и как той изчезва в даден момент. Например – виждат се както са в момента с 30 килограма над нормата и после как са ги свалили. Това е нормално, но отрицателните емоции са по-силни от позитивните. Затова помните и до днес когато на 10 сте си счупили крака например. Обърнете по-голямо внимание на позитивните представи и ги оставете да доминират. Така ще избегнете този капан и ще се чувствате по-добре.

 Поставете се в обувките на някой друг

Шансовете са, че има някой, в когото се вглеждате, или някой, който е постигнал желаните от Вас цели в миналото. Опитайте се да използвате визуализация, за да се поставите на тяхно място. Тази техника  Ви позволява да установите връзка с неговите най-силни (или най-слаби) моменти.

Например – какво е мислил Стив Джобс, когато първоначално е бил отстранен от Apple, и как е успял да се възстанови? Какво си е мислел Мохамед Али, когато победи Сони Листън?

Изберете модел за подражание, който Ви се струва интересен, и проучете пътя им към успеха и победите.

Заключение

Вече сте в края на статията и научихте достатъчно, за да можете  смело да атакувате визуализациите. Чрез тях ще можете да повишите увереността си, да се мотивирате и да намалите стреса и безпокойството, които изпитвате, преди да се изправяте челно пред новите предизвикателства. Колкото повече практикувате, толкова по-лесно ще Ви бъде и накрая те ще се превърнат в неразделна част от ежедневието Ви.

Източници:

13 Visualization Techniques to Help You Reach Your Goals

5 Reasons Why You Should Visualize

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0