Личностно Развитие

Какво да правим, когато не сме най-добрите в работата си

ation - 2024-01-17T211338.090

Какво да правим, когато не сме най-добрите в работата си

Случвало ли ви се е да се чувствате безполезни? Независимо от това колко се стараете, резултатите продължават да не са добри и във Вас се надига въпросът -,, Аз изобщо ставам ли за това?’’. 

Ако всичко това Ви звучи познато, а може би дори се е превърнало в ежедневие, първото нещо, което трябва да знаете, е, че не сте сами. Всъщност дори на най-великите и успешни личности в даден момент им се е случвало да се чувстват обезкуражени и обезсърчени. Нормално е и Вие да не сте изключение.

Несъмнено на всеки един от Вас се е или в момента му се  случва да се сблъска с изключително трудни изпитания пред себе си, които го карат или да се бори и да ги превъзмогне или да се откаже от целите и мечтите си. Разбира се, тази борба и тези изпитания изобщо не са лесни и понякога идват изневиделица, сякаш от нищото. И точно защото не сте били подготвени, първата реакция е  у Вас да се появи чувство на безнадеждност.

Тези трудни времена обаче са от съществено значение за превръщането Ви в по-силен и позитивен човек.

Чувството, че не сте достатъчно добри, може да Ви зареди с желание да се издигнете или да Ви сломи. Сигурен съм, че искате да си проправите път, разкъсвайки тези тъмни облаци, надвиснали над Вас. Подготвени ли сте за предизвикателството?

В тази статия ще научите това, от което имате нужда, за да натиснете волана на газта към победата.

Започнете с това да спрете да се сравнявате и да се конкурирате с останалите от Вашето обкръжение

Всеки е уникален по различен начин. Но проблемът с повечето от нас е, че в стремежа си да станем като всички останали, ние губим своята оригиналност.

С това губим и едно много ценно качество, което е от съществено значение за това как се чувствате: любовта към себе си.

Безкрайното сравнение с хората може да предизвика усещане за безполезност, особено днес, когато в социалните мрежи е пълно с невероятни снимки на невероятни хора, които живеят невероятен живот. Това обаче рядко има общо с действителността. Тук е хубаво да си припомните, че никой не качва неуспехите си в социалните мрежи. 

Само си представете дали олимпийски шампион по бягане ще  качи как се е спънал и е паднал на тренировка. Това не само ще реши проблема със сравнението, но и Вие ще се чувствате по-добре следващият път, когато  претърпите малък неуспех. Уви, олимпийските шампиони не постват такива неща, затова най-добре спрете да се сравнявате и с тях и с всички останали.

Отделете малко време всеки ден, за да се възхищавате на великите неща в собствения си живот и започнете  да се сравнявате единствено с този, когото сте били вчера.

Следващата стъпка е да си припомните  минали постижения

Ако можете да почувствате, че не сте достатъчно добри, повярвайте ми, Вие сте достатъчно способни да се чувствате горди от себе си. Всяка положителна емоция от нещо, с което сте се справили превъзходно, е добре дошла за вашето самочувствие.

Независимо дали е най-малкото нещо, всяко чувство за добре свършена работа ще помогне да се отрече чувството за безполезност.

Превърнете това положително напомняне в навик и ще видите как за нула време ще се почувствате по-добре . 

Друг важен елемент е да спрете да преосмисляте всичко толкова много

За щастие, това не е толкова трудно, колкото звучи. Умът е мощно нещо и за една наносекунда той може да повдигне или смаже настроението Ви поради убежденията, които се крият зад чувствата Ви.

Когато в главата Ви изникне проблясък, че не сте достатъчно добри, то си припомнете, че само честотата и качеството на мислите трябва да се променят, а не самите Вие. Да спрете да мислите дадено нещо е много по-лесно, отколкото да се превърнете в друг човек. Нали?

Всеки се сблъсква с тези тревожни мисли, особено когато не можете да направите много, за да промените дадено нещо. Най-добрият подход е да оставите тази фаза да премине, без да се вглъбявате прекалено много в нея.

Вместо да се ядосвате и притеснявате, направете нещо, за да откъснете ума си от негативната обстановка. Това може да е упражнение, рисуване, четене или разговор с приятел. Намерете това, което работи за Вас.

Не забравяйте да изразявате отрицателните си емоции

Това е особено необходим елемент за справяне със стреса. Няма по-бърз начин да се освободите от напрежениетоq което Ви е обзело. В никакъв случай не се опитвайте да покажете, че не забелязвате притеснението. Помнете, че можете да излъжете всеки, освен човека в огледалото, а именно себе си.

Просто казано, когато усетите, че нещо не е наред около Вас или вътре във Вас, говорете! В началото може да имате нужда от известна доза смелост, но ще свикнете след първите няколко опита.

Ако нямате наоколо някой, с когото да поговорите, напишете негативните си чувства на листче. Това е друг начин да ги накарате да изчезнат. Ако това ще Ви накара да се почувствате още по-добре – скъсайте листчето, след като приключите.

Намерете подходящ човек, пред когото да споделите вашите слаби страни

Тази стъпка е много важна, а често е пренебрегвана, заради различни притеснения. Вероятно Ви е ясно, че не можете да разкриете своите емоции пред всички. Това включва ниво на уязвимост, което има нужда от доверие и чувство за безопасност.

Когато решите да направите решаващата крачка и да споделите как се чувствате на някого, то трябва да сте убедени, че този човек Ви мисли само доброто и е до Вас ако не да помогне с нещо конкретно, то поне да слуша внимателно. Понякога това само по себе си е достатъчна помощ. 

Уверете се, че сте опознали достатъчно добре човека и той е достатъчно отворен и разбран, за да приеме Вашата гледна точка. Може да не получите съвета, който търсите, но самия факт, че не сте сами ще Ви даде  сили да преминете през трудностите, с които се сблъсквате. 

След това е време да започнете да проявявате състрадание 

Състраданието буквално означава „да страдаме заедно“. Чудите се какво значение има това и как би Ви помогнало? Става въпрос за чувството, което възниква, когато се сблъскате с чуждо страдание и се чувствате мотивирани да облекчите това страдание.

Да, един от най-добрите начини да съживите висшето си Аз и да се почувствате страхотно, е чрез издигане на другите. Когато подкрепяте емоционалните или финансовите нужди на другите, това не само предизвиква усмивка на лицето им, но и Ви кара да се чувствате силни, защото точно Вие сте героят, от когото те имат нужда в дадената ситуация.

Не ми вярвате? Опитайте и ще се убедите!

Винаги, когато се чувствате зле, защото нещата не Ви се получават, се опитайте да помогнете на някого. Може да не е с нещо голямо, но самият факт, че се отзовавате Вие, а не друг е достатъчен. 

Опитайте се да се фокусирате върху процеса, а не върху резултатите

Често ли си мислите за това какво ще имате щом постигнете успех, още преди да сте постигнали нещо съществено?

Това е често срещан синдром при много хора в този забързан, материалистичен свят. Мислите за името, славата и лукса, свързани с успеха, толкова много, че когато се върнете към реалността, това Ви прави разочаровани и нетърпеливи. Вие просто губите фокус, който се отразява неблагоприятно на процеса.

Защо се случва това? Няма ли представите за слава да Ви мотивират? Ще Ви, но уви за кратко. Умът Ви отказва да издържи, защото е вкусил успех във въображението. След това прониква несигурността, за да провокира мисълта, че не сте достатъчно добри.

Чудите се какво да правите? Научете се да устоявате на изкушението да мислите за успеха, преди да се е появил, като развиете самоконтрол. Най-лесният начин е като се влюбите в процеса, вместо в крайния резултат.

Започнете да тренирате

Чувствате се отпаднали и омърлушени? Обикновено една  малка тренировъчна сесия е всичко, от което се нуждаете, за да се върнете към живота.

Всяка форма на упражнения не само детоксикира тялото Ви, но и освобождава хормони на щастие в ума Ви. Не е нужно да ходите на фитнес всеки ден; има много упражнения, които да Ви помогнат да се чувствате по-добре, които спокойно можете да изпълнявате в домашна обстановка.

Здравото тяло и ум са страхотна комбинация, към която винаги трябва да се стремите.

Ако искате революционна промяна в живота си, то ще е страхотно, ако спрете да изпълнявате очакванията, които имат другите

Повечето хора попадат в този капан и дори не осъзнават, че се намират в него.

Ако това е и Вашият случай, то трябва да знаете, че така  сами копаете гроба си. Не само ще загубите хората, но и индивидуалността си. Ако се придържате към този тип поведение , няма да можете да спазвате приоритетите си. Непременно ще започнете да се чувствате слаби и безполезни.

Научете се да казвате „не“ на очакванията, които имат вашите роднини или приятели и вместо това следвайте собствения си път с хората, които го приемат. 

Щом постигнете това, Вие ще спрете да критикувате живота и ще започнете да го оценявате

Благословени ли сте с основните потребности на живота, необходими, за да се наречете щастиливи – храна, дрехи и подслон?

Ако имате този късмет, Вие изпреварвате по-голямата част от населението на света. Така че, когато мислите, че не сте достатъчно добри, просто спрете и ценете живота си за всички благословии, които той Ви дава.

Чувството на благодарност Ви позволява да видите по-голямата картина и да се адаптирате по-добре спрямо временните трудности.

Заключение

„Целият живот е върхове и долини. Не позволявайте върховете да станат твърде високи и долините твърде ниски. “ -Джон Удън

Погледнете от светлата страна! Вие сте един смел човек, който има смелостта да приеме, че нещо не е съвсем наред. Не само това, но и Вие сте готови се борите, за да го поправите.

Ако не се чувствате достатъчно добре, това означава, че Вие знаете, че заслужавате повече и не се примирявате с положението в което се намирате. И това е страхотно!

Единственото притеснение са неконтролируемите негативни мисли, които Ви отдалечават от позитивността. Това, което трябва да направите, е да забавите процеса на мислене и постепенно да съживите позитивното си Аз.

Винаги помнете:

Винаги, когато се чувствате потиснати, трябва да заредите сами себе си с допълнителна доза любов и грижа. 

А сега, след като прочетохте тази статия, знаете какви действия да предприемете, за да може това се случи.

Източници:

10 Things to Do When You Think You’re Not Good Enough

Here’s What to Remember When You’re Stressing About Not Being „The Best“

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0