Здраве

Ксанакс

_101013372_img_6877

Ксанакс

Какво представлява ксанакса?

Ксанакс, още известен като бензодиазепин, е вид лекарство, което се използва за лечение на тревожност, депресия или панически разстройства и работи за балансиране на химикалите в нашия мозък. Той принадлежи към групата лекарства, известни като бензодиазепини, и в момента е най-предписваното лекарство за тревожност, което се използва в Съединените щати, а и в много други страни. Този медикамент  увеличава броя на невротрансмитерите в мозъка, които могат да помогнат на човек да се отпусне, да се успокои и да се почувства по-добре. Той е относително безопасен и ефективен (въпреки че в определени държави не е легален) когато се приема правилно, като функционира чрез забавяне количеството движение на мозъчните ви химикали, което може да е небалансирано, като това забавяне може да помогне за разрешаване на симптомите на напрежение и тревожност. Продава се под формата на таблетки. В определени държави може и да го намерите без рецепта, ако поръчвате онлайн, но е по-вероятно да ви е необходима рецепта от лекар при закупуването на лекарството. Цената му  е около 14-16 лв. на българския пазар.

Защо хората го приемат и как?

Ксанакс се приема предимно за лечение на тревожни разстройства (по-специално генерализирано тревожно разстройство), тревожност, причинена от депресия и панически разстройства. Други цели, за които може да се използва този медикамент, включват лечение на агорафобия. Употребите извън тези, които са упоменати в листовката, включват лечение на безсъние, възбуда и предменструално дисфорично разстройство.

Може ли да се приема ксанакс и алкохол?

Ксанакс и алкохолът са две вещества, които никога не трябва да се смесват заедно. Има безброй случаи на хора, които предозират чрез комбиниране на двете, главно защото и двете вещества увеличават драстично ефекта си при взаимодействие. И двете потискат дихателната система и централната нервна система, което лесно може да доведе до предозиране, кома и смърт. Комбинацията им е технически законна.. Това прави и двете вещества лесно достъпни и много хора са с погрешното впечатление, че тъй като са законни, те са безопасни. Важно е да отбележим, че ксанакс и алкохолът повече или по-малко забавят почти всички ваши жизнени функции – вашите двигателни умения, говор, рефлекси, дишане, сърдечен ритъм и т.н. Взети заедно, те преувеличават ефекта един на друг и дори в малки дози това може да доведе до изключително неприятни последствия. Един от проблемите при комбинирането на тези вещества е, че няма точно количество, което да може да се определи за напълно безопасно. Това варира според физическите показатели на човека, който приема двете вещества, като при определени хора дозировката може да е по-голямо, докато при други минимално количество може да доведе до животозастрашаващи ефекти. Освен това, заплахата от предозиране при комбинация на тези два типа вещества може да бъде повлияна и от конкретния ден – ако сте уморени или стресирани, ефектът може да бъде значително по-сериозен.

Какви са страничните ефекти, които могат да се появят?

По време на ранните етапи от употребата на веществото може да има някои определени странични ефекти. Те обикновено изчезват при по-нататъшна употреба на лекарството. Страничните ефекти могат да включват:

 • Замаяност;
 • Припадък;
 • Ниска енергия;
 • Сънливост;
 • Депресия;
 • Главоболие;
 • Нарушена координация;
 • Безсъние;
 • Объркване;
 • Нервност и раздразнителност;
 • Нарушение на паметта;
 • Безпокойство;
 • Гадене или повръщане;
 • Обрив;
 • Запек или диария;
 • Болка в гърдите;
 • Повишено либидо;
 • Сърцебиене;
 • Страх
 • Треперене
 • Неясна реч;
 • Изпотяване;
 • Слабост;
 • Странни сънища;
I have such a bad headache

 Как ксанакс влияе на апетита и можем ли да поддържаме форма приемайки ксанакс?

Както всички лекарства с рецепта, ксанакс може да причини нежелани реакции, включително промени в теглото. Медикаментът може да причини увеличена сънливост, особено ако го приемате във високи дози или по начин, който не е предписан от вашия лекар. Когато сте сънливи, вероятно ще ви се наложи да спите повече и да имате по-малко физическа активност, което води до наддаване на тегло, но също може да доведе и до сваляне, ако сънливостта ви кара да губите апетит. В допълнение, жени, които изпитват предменструално дисфорично разстройство (състояние, което е подобно на предменструалния синдром или ПМС, но по-тежко) могат да забележат повишен апетит, докато приемат лекарството, което също може да доведе до наддаване на тегло. Както при качването, загубата на тегло е възможен страничен ефект. Въпреки това, свалянето на килограми е по-вероятно да се прояви при опит за отказване от консумацията на веществото, като дори има риск да отслабнете прекалено много, ако решите да прекратите приема на ксанакс. Поддържането на форма при употреба на този медикамент е доста трудно занимание и изисква сериозна дисциплина и наблюдателност, за да откриете как тялото ви реагира на приема. Ако отслабвате, тогава може би трябва да наблегнете на силови тренировки и увеличена консумация на протеини с цел запазване на мускулната маса. Ако пък качвате тегло, то вероятно е най-добре да наблегнете на кардио тренировки и калориен дефицит.

Cute slender woman in sportswear doing abdominal exercises on the wall bars against the backdrop of palms and buildings. Sports and Recreation.

Заключение

Приемът на ксанакс за лечение на депресивни състояния има позитивни и негативни страни. За много хора, той се превръща във възможност за решение на проблеми, които пречат на всекидневния им живот и ги тормозят. За други, това лекарство се превръща в пристрастяващ наркотик, който ги кара да разчитат на него като основно решение на всеки техен проблем. Важно е да отбележим, че има и по-елементарни начини да се постигне същия ефект чрез по-качествен хранителен режим, повече сън и физическа активност. Промяната в начина на живот може да има много по-сериозен и дълготраен ефект от приема на ксанакс, а същевременно няма да рискувате да се пристрастите и да влошите ситуацията. Ако все пак решите, че лекарството е необходимо за вас, то бъдете максимално внимателни при употреба и говорете с медицинско лице, за да уточните необходимата дозировка. Необходимо е и да се подготвите за тежък период на отказване, който може да ви върне в депресивната спирала, от която току-що сте се измъкнали.

Източници

Does Xanax Cause Weight Gain Or Weight Loss? | ARK Behavioral Health

Why You Should Never Mix Xanax and Alcohol Together

Alprazolam (Oral Route) Side Effects – Mayo Clinic

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0