Калории

Калории в Алкохола

Tasty and healthy tincture with alcohol and blueberries

Калории в Алкохола

Какво е алкохола и какви са ефектите му?

Алкохолните напитки са съставени от етилов алкохол (етанол), който е психоактивната съставка в тях, и ароматизирана вода. 

Етанолът се произвежда при ферментацията на плодове, зеленчуци или зърнени култури. Това колко силна ще е напитката зависи от процентното съотношение на етанола към това на водата. 

Когато спиртните напитки (като ракията например) се произвеждат в домашни условия, често етанолът бива заменен с метанол (метилов алкохол). Той има силно токсично действие и може да доведе до отравяне и дори смърт. 

Алкохолните напитки са известни с отрицателното си влияние върху организма. Казват, че дяволът се крие в детайлите и това твърдение важи с пълна сила за тях. В тази статия ще ви разкрием детайлите, които биха вълнували един спортуващ човек, който се опитва да живее здравословно.

Прекомерната употреба може да навреди на сърцето и сърдечно-съдовата система, мозъка, способността ни да помним и да разсъждаваме. Големите количества алкохол увреждат черния дроб, панкреаса, централната нервна система, отслабват костите и имунитета, и водят до чревен дискомфорт като подуване и диария.

Проучвания обаче, показват, че консумацията в умерени количества от някои видове алкохол, може да предотврати риска от коронарна болест на сърцето и инфаркт до 40%. 

Също така, консумацията може да доведе до известен спад на инсулиновата резистентност, като това се бори с основните симптоми на диабета. 

Вижте статията ни за Средиземноморската диета.

Калории в основните видове алкохол. 

При загубата на килограми основна роля играе калорийният баланс на тялото, затова е много важно да следим колко калории съдържат храните и напитките, които консумираме. 

Често повечето от нас не си дават сметка, че алкохолните напитки съдържат доста калории. Знаете ли, че с чаша уиски приемаме толкова калории, колкото се съдържат в две парчета торта, а енергийният прием на една бутилка сайдер се равнява на един бургер? 

Сигурно вече се питате защо любимите напитки на много хора съдържат толкова много калории? Това е така, защото както изяснихме по-горе, алкохолът се получава от ферментацията на плодове, които са богати на захари. Отделно, доста често се добавя и допълнителна захар, за да се вдигне алкохолното съдържание. Освен това ние пием силно концентриран разтвор от него. В много малък обем се съхранява голямо количество енергия. 

Друг основен проблем е качеството на получената енергия. Калориите, които се съдържат в алкохола са т. нар. “празни калории”, които имат нулева хранителна стойност. 

Алкохолните напитки се преработват веднага след постъпването им в организма, не се складират, и не могат да предотвратят глада, което от своя страна води до приемането на допълнителни калории чрез храната, която консумираме заедно с алкохола.

Знаете ли, че за да изразходим калориите, приети само с един коктейл, трябва да прекараме около час и половина на пътеката, бягайки с умерено темпо?

Ако сме си позволили чаша бира, за да изразходим приетите с нея калории, ще трябва да бягаме около 45 минути. 

Важно е консумацията на алкохол да бъде умерена и не много честа, за да не трупаме излишни калории, което ще доведе и до трупане на килограми. Когато приемаме повече калории отколкото се нуждаем, ние се намираме в калориен излишък и излишните калории се складират под формата на телесни мазнини. 

Да се върнем на коктейлите. Знаете ли, че един коктейл съдържа около 500 калории, което се равнява на ¼ от дневния калориен прием, на средностатистически човек, който трябва да приема 2000 калории? 

В таблицата по-долу представяме калориите, които се съдържат в различните питиета, сравнявайки ги със съдържащите се в други храни калории, имащи ненулева хранителна стойност. 

Вид алкохолКалорииРавнява се на:
Бира 100 ml48 kcal100 гр. кайсии
Уиски 100 ml250 kcal100 гр. Говеждо месо
Червено вино 100 ml83 kcal100 гр. Нар
Водка231 kcal100 гр. Кокосово мляко
Ракия230 kcal100 гр. Агнешки бут
Шампанско 100 ml90 kcal1 банан
Джин 100 ml190 kcal100 гр. Пъстърва
Ром 100 ml231 kcal100 гр. Бяла риба
Текила212 kcal200 гр. Круши
Ликьор345 kcal100 гр. Шунка
Коняк239 kcal100 гр. Тортиля
Узо343 kcal100 гр. Кашкавал
Вермут158 kcal100 гр.  Пилешко месо
Мастика342 kcal100 гр. Леща

Как приемът на алкохол влияе върху мускулното развитие и възстановяване? 

За да извършват каквато и да е работа, било то силова тренировка или ходене, мускулите ни се нуждаят от енергия. 

В първите секунди на физическа активност, чрез поредица от биохимични реакции, тялото синтезира аденозин трифосфат (АТФ). При разкъсването на връзките на молекулата се освобождава голямо количество енергия, която мускулите ни използват. АТФ обаче е достатъчен само за първите минути, в които работят мускулите. 

За да продължи тяхното снабдяване с енергия, в клетките започва процесът гликолиза. При този биохимичен процес вдишаният кислород, достигащ до клетките чрез кръвта, се свързва с глюкоза, която е основен източник на енергия за тялото. Тя може да се набави по няколко начина: при абсорбацията ѝ от храната или от разграждането на гликогена в черния дроб. 

При изгарянето на глюкозата в мускулите се отлага млечна киселина. Тя се разгражда в тялото ни, когато почиваме. Но след прием на алкохол, черният дроб е зает с разграждането на поетите чрез алкохола токсини, като това води до по-бавното изчистване на млечната киселина, натрупването ѝ в мускулите, и е по-вероятно да се появят спазми и крампи. 

Също така, поради неспособността на черния дроб да разгради гликогена, до мускулните клетки не достига достатъчно количество глюкоза. Това води до по-бързото изчерпване на запасите от енергия и вероятността по-бързо да се уморите се увеличава.

Вероятно знаете, че за растежа и възстановяването на мускулите отговаря човешкият хормон на растежа (HGH), който се отделя от хипофизата по време на сън. 

Освен това, може би сте забелязали, че алкохолът ви помага да заспите. А знаете ли, че всъщност той нарушава качеството на съня, което от своя страна води до недостиг на растежния хормон? По този начин алкохолът пречи на растежа и развитието на мускулната тъкан. 

Какво се смята за нормален прием на алкохол? 

Всяка държава има свои стандарти и норми в това отношение. Стандартите, наложени от Световната здравна организация (СЗО), показват, че за умерена се приема консумацията на 190 ml бира (60 калории), 85 ml вино и 25 ml (чашка) алкохол-концентрат. 

Стандартното питие съдържа една единица алкохол. Oт тук следва, че 500 ml бира и 175 ml червено вино съдържат 2 единици. СЗО посочват, че допустимият седмичен прием за мъжете е 21 единици, а за жените – 14. А по отношение на честота на приема, над 4 дни седмично се приема за прекомерна консумация.

Проучване, направено от сдружение „Лига на умерените“ през 2012 година сочи, че при 1/3 от мъжете и 1/10 от жените, участвали в проучването се наблюдава рискова консумация, а 91% от анкетираните казват, че не биха я ограничили. В това проучване участие са взели 1011 души от държавната администрация, образованието, транспорта, медиите, финансите и правната система. 

Тези данни ни навеждат на мисълта, че голяма част от българите не са запознати с това какво означава “умерена консумация“. 

Според последни данни, България се нарежда на 6-то място в Европа по прием на концентрати и на 15-то място в света по обща годишна консумация в литри на глава от населението. 

До какво може да доведе прекомерната консумация? 

По-горе споменахме част от системите и органите, които алкохолът уврежда, когато не се приема с мярка. Истината е, че почти няма част от човешкото тяло, която да не е засегната. Освен това, прекомерната консумация афектира поведението и настроението ни.

Етанолът, който приемаме се разгражда от черния дроб, като се образуват вторични вещества, които могат да увредят клетките му. Прекомерната консумация води до редица заболявания като стеатоза, чийто причинител е токсичното вещество ацеталдехид, първият продукт от метаболизма на етанола, който блокира бета- окислението на мастните киселини и води до натрупването им в чернодробните клетки. 

Друга болест на черния дроб е алкохолният хепатит, при който органът е уголемен, като странични симптоми се наблюдават повръщане, гадене, липса на апетит, и като следствие от това, заболяването може да се развие иктер (жълтеница). 

Най-крайният и необратим стадий на чернодробното увреждане е алкохолната цироза, при която промените са тежки и са резултат от възпаление и масова регенерация на паренхимната тъкан. Увреждането на черния дроб води до невъзможност за изпълнение на неговите функции, свързани с метаболизирането на веществата и изчистването на токсините.

При консумацията на алкохолни напитки моментално се засяга нервната система. Забавя се преносът на информация между невроните, затруднява се координацията, рационалното мислене и способността на мозъка да създава спомени. Челният дял, който отговаря за поведението и емоционалното ни състояние остава афектиран дълго след приема на алкохол.

По-горе споменахме, че може да се наблюдава чревен дискомфорт, съпроводен с неприятни симптоми. Това е така, защото приемът на етанол уврежда тъканта на храносмилателния тракт и пречи на тънкото черво да абсорбира поетите витамини и хранителни вещества, в резултат на което, може да се стигне до недохранване. 

Често е вероятна появата на язва и хемороиди, заради дехидратация и констипация. Хората, които пият по-често имат по-големи шансове да развият рак на устата, гърлото, черния дроб и дебелото черво.

Прекомерната консумация при жените може да доведе до спиране на месечния цикъл, което ги поставя под риск от безплодие. При бременните жени, алкохолът застрашава здравето на плода и следзародишното му развитие, като при тях прекомерната консумация може да доведе до преждевременно раждане, недоносване на бебето, и дори смърт на плода.

Костите и зъбите също са афектирани от приема на алкохол, което води до тяхното отслабване и по-трудно възстановяване от травми, както и задържането на повече плака по самите зъби.

Потърпевша е и имунната система, което прави развитието на болести като туберкулоза, различни видове рак, кардиомиопатия, панкреатит, епилепсия и други, много по-лесно.

Проучвания сочат, че вероятността за развитие на алкохолна зависимост е около три пъти по-голяма сред тези, които имат депресия в сравнение с тези, които нямат. Ефектът на алкохола върху тялото също може да предизвика депресивна симптоматика.

Интересни факти за алкохола 

  • Необходими са му 6 минути, за да въздейства на мозъка.
  • Мускулите абсорбират етанола по-бързо от мазнините. В резултат на това хората, които имат повече мускули и по-малко телесни мазнини, имат по-висока толерантност към алкохол.
  • Консумацията на тъмни напитки, като вино и уиски, е по-вероятно да доведе до тежък махмурлук.
  •  До 2013 г. в Русия бирата не се е смятала за алкохолна напитка.
  • Тийнейджърите, които започват да пият преди 15-годишна възраст имат по-голям шанс да развият зависимост на по-късен етап в живота си.
  • Алкохолът може да е почти толкова стар, колкото цивилизацията. Остатъци от алкохолна напитка, която датира от 7 000 до 6 600 пр. Хр. са открити в Китай.
  • Българите изпиват средно по 12.3 л. на глава от населението годишно. 
  • Бутилка вино съдържа толкова калории, колкото пет понички. 
  • Калориите в чаша водка се равняват на тези в две шопски салати. 
  • Чаша бира съдържа толкова калории, колкото 100 гр. пържени картофи. 

Обикновено завършваме статиите си с извод. За тази статия ще направим изключение. Това бяха фактите. Оставяме ви сами да решите какво да правите оттук нататък. 

ИЗТОЧНИЦИ:

Calories in alcohol

The Effects of Alcohol on Your Body

КАЛОРИИ В ХРАНИТЕ

Официално представяне на “Лига на Умерените”

0