Диети Хранене

Лунна диета • Критичен анализ

Moon Girl

Лунна диета • Критичен анализ

Какво представлява лунната диета и откъде произлиза името ѝ?

Най-новото и нашумяло творение на самопровъзгласените интернет диетолози е “Лунната диета”, още позната на някои места и като “Върколашката диета”. 

Всъщност тази странна нова мода стана популярна сред някои известни личности от Холивуд и певици, които, ако трябва да сме честни, не са хора, които се славят с висок интелект.

Самата идея, която стои зад този вид хранителен режим няма почти нищо общо с астрологията, а още по-малко с черната магия. Също така не става дума за ядене на сурово месо или кучешка храна.

Накратко, простата версия на Лунната диета представлява следването на лунните цикли и контролирането на храненето спрямо тях.

Основният метод включва 24 часов период на постене (или детокс), всеки път когато има пълнолуние или новолуние. Поради това, хората, които я следват са и дали името “Лунна диета”.

В този случай, под „постене“ се има предвид да не се приема никаква твърда храна, а само течности като вода и сок от плодове и зеленчуци. В този аспект, лунната диета не е точно диета, а по-скоро режим на периодичен детокс. Това до голяма степен прилича на детоксите със сокове, които също станаха популярни през последните години.

Логиката на този режим се базира на това, че след като човешкото тяло е направено от над 70% вода, би следвало фазите на луната да влияят на организма ни, така както влияят на приливите и отливите на морето. Твърди се, че в периодите на пълнолуние и новолуние човешкото тяло по-лесно се пречиства от токсини и по-лесно сваля килограми.

Разбира се, в тази теория едва ли има някаква обоснована логика или приложима истина. Но възможно ли е все пак да има стойност в подобен модел на хранене, който се базира на периодичен детокс?

В диетата на Узунов също се говори за лунни цикли и подобни ритуали, но тя работи поради напълно различни и доказани причини, които нямат нищо общо с лунните фази.

С прием на какви храни се характеризира лунната диета?

По-простата версия на лунната диета представлява единствено правенето на 24-часов детокс със сокове по няколко пъти месечно – средно по 2 пъти. Тоест, в тези периоди се приемат само плодове и зеленчуци в течна форма. Освен това се допуска и пиенето и на чайове без захар.

След първоначалните 24 часа гладуване се препоръчва кратък период на почивка, в който се ядат по-малки количества твърда храна. Други ограничения тук не съществуват, но като цяло статиите насърчават повече консумация на плодове и зеленчуци, и по-малко на преработена и пържена храна. Това е като цяло очевиден и добър съвет за здравословно хранене. 


Сами по себе си, периодите на постене или периодично гладуване не са нещо ново в света на диетите, и имат доказани ползи за здравето. Също така плодовете и зеленчуците определено са сред по-здравословните храни. Поради тези причини, следването на този метод, без каквато и да е друга промяна в хранителния режим, естествено ще доведе до бавно отслабване. Тези фактори нямат нищо общо с позицията на луната.

Съществуват ли вариации?

Както при всеки друг хранителен режим, има изключително много вариации. Двете най-популярни версии са: опростената (тази която описахме по-рано), и разширената – която включва допълнителни правила за всяка една фаза на луната.

Например, в разширената версия се изисква по време на младата луна да се яде по-малко, а по време на залязващата да не се яде след 18:00ч. За тази вариация обаче няма толкова много информация, и повечето от феновете на лунната диета следват опростената версия.

Тя работи ли наистина или това е само мит?

Твърденията за ефективността на Лунната диета са доста амбициозни. 

Едно твърдение на привържениците и е, че по време на първите 24 часа от всяка нова фаза на луната е по-лесно да се отделят токсини и да се топят подкожни мазнини.  

Обаче най-разпространеното твърдение за този режим е че помага за свалянето на “излишна вода”. Според твърденията, за един от 24 часовите периоди, човек можеж да свали 2, даже 3 килограма излишна вода. 

Има ли някаква частична истина в тези твърдения, и какво казва науката по въпроса?

Първото твърдение гласи, че така се отслабва по-лесно

Реално има много хора, които са отслабнали следвайки Лунната диета и други подобни детокс режими. Това главно се дължи на калорийния дефицит, който се постига чрез споменатите периоди на гладуване. Има ли обаче реален ефект самата луна? 

Американската национална администрация за океаните и атмосферата съобщава, че когато Слънцето, Луната и Земята са подравнени по време на новолуние или пълнолуние, има промяна в атмосферното налягане и движението на водата. Кристиан Дюрафур, президентът на Международната федерация по фито и ароматерапия, смело заявява, че изместването на атмосферното налягане оказва влияние върху метаболизма ни, което позволява по-бързо отстраняване на мазнините и токсините от тялото.

След обстоен анализ на експертизата на този човек, нашия екип установи, че той не е особен авторитет в сферата на сериозните науки, а това твърдение всъщност не е подкрепено от каквито и да е научни изследвания. Това, което знаем от множеството досегашни проучвания в сферата на храненето, е че най-основният и най-значим фактор за свалянето на килограми са калориите и спазването на калориен дефицит, или с други думи – количеството храна която ядем.

Това означава, че дори луната да има някакъв потенциален ефект върху метаболизма, той със сигурност е минимален и незначим в сравнение с други фактори като храненето и тренировките.

Въпреки липсата на доказателства за тези твърдения, връзката между Луната и телата ни все още не е напълно разбрана от учените. Според някои експерти, настроенията и емоциите ни може да станат изострени когато има пълнолуние и това може да доведе до няколко физиологични промени, които засягат здравето ни. 

Според проучване, публикувано в списанието за Интерактивна сърдечно-съдова и гръдна хирургия, пациентите, които получават сърдечна операция (в този случай – остра аортна дисекация) по време на пълнолуние, могат да намалят престоя си в болница и да увеличат шанса си на оцеляване. 

В този случай въздействието на околната среда върху операциите може да осигури по-добро обяснение за това как ритмите на сезоните и лунните цикли влияят върху цялостното ни здраве. Но в крайна сметка това може и да е поради всякакви други фактори. С други думи, няма как да изолираме различните променливи, които също могат да допринесат за наблюдаваните резултати.

Затова, най-точно е да се каже, че хората, успели да отслабнат с Лунния режим просто са започнали да се хранят по-малко от преди, а не са се възползвали от допълнителната гравитация на луната.

Второто твърдение, е че с този режим можем да се отървем от излишната вода

Твърдението, че за един ден човек може да “свали” 3 килограма излишна вода е абсурдно и подлъгващо поради няколко причини. 

Първо, ние се нуждаем от определено количество вода в тялото ни по всяко време и няма такова нещо като “излишна” вода. Особено за мозъчната ни дейност важи израза – колкото повече, толкова по-добре. Дехидратацията може да има негативни последици.

Също така, ако някой човек е забелязал подобен ефект докато следва този режим, това е само временно. 

Той може да се дължи на това, че поради липсата на твърда храна и нуждата от храносмилане, тялото не задържа толкова вода, колкото обикновено. 

Друга причина за този ефект е случайното намаление в приема на сол по време на периода на детокс. Това, че тук се насърчава консумацията на плодове и зеленчуци, вместо процесирана храна води до по-малко задържане на сол, а солта задържа вода в тялото.

Въглехидратите също задържат много вода. Всеки грам въглехидрат в тялото ни задържа около три грама вода, за да ни запаси с гликоген. Така че, когато сме намалили значително въглехидратите е нормално да свалим водно тегло.

Важно е да се отбележи, че този тип “сваляне” на килограми никога не е дългосрочно и няма никаква полза за хората, които искат да отслабнат или да изградят стройна фигура. Професионалните атлети се възползват от най-различни трикове за сваляне на вода, за да влязат в категория, но това не е нужно да се прави при обикновените хора, които не търсят даден атлетичен резултат.

Постигането на дългосрочно отслабване става само чрез топене на подкожни мазнини в следствие на калориен дефицит чрез правилно хранене и тренировки.

Работят ли детоксите като цяло?

След като Лунната диета реално представлява периодичен детокс, е редно да се запитаме дали работят детоксите като цяло. Повечето от тях представляват някаква комбинация от фастинг, периодично гладуване и пиене на зеленчукови и плодови смутита.

Голяма част от популярността им се дължи на това, че някои хора твърдят, че изпитват по-висока съсредоточеност и енергичност по време на, и след правенето на детокс. 

Всъщност, няма никакви доказателства досега, че този тип диети реално премахват токсините от тялото. Бъбреците и черния дроб се справят с този процес самостоятелно. 

За сметка на това, малкото доказани ползи на детоксите, могат да се сведат до резултат от намалената консумация на вредни и преработени храни, както и повишената консумация на витамини.

Липсата на достатъчно протеин може да се отрази зле на активните хора, и като цяло този тип диети често нямат дългосрочни ползи нито за здравето нито за отслабването. Според някои изследвания, периодичното гладуване, или така наречения “фастинг”, може да има истински ползи за здравето и концентрацията, особено ако се прилага в умерен график. Това обаче зависи от човека и предстои да се изследва допълнително.

Какво можем да заключим от всичко това?

Идеята че има влияние на лунните цикли върху метаболизма ни остава само недоказан мит, в който дори да има щипка истина, тя е статически незначима.

Въпреки всичко, Лунната диета може да доведе до загуба на тегло, тъй като това е режим, основан на гладуване за няколко кратки периоди всеки месец. Но всъщност тя води до умерена загуба на излишни телесни мазнини, а не до загуба на излишна вода или токсини, както твърдят сайтовете на нейните последователи. 

Детокс диетите са популярни, но не са научно доказани, и медицинските професионалисти са скептични към техните дългосрочни ползи, и твърденията че тези диети могат да премахнат токсини от тялото.

Разглеждайки проучванията е редно да се предположи, че предполагаемите ползи от детокс диетите могат просто да произлизат от избягването на силно преработени храни, заредени с вредни мазнини и захар, и консумирането на достатъчно плодове и зеленчуци.

В крайна сметка, Лунната диета и други детокси не са оптимален начин за отслабване при повечето хора, но в дългосрочен план може да доведат до резултати. Така че ако някой реши да прави периодичен детокс, следенето на фазите на луната със сигурност няма да му навреди.

Сам по себе си като хранителен режим, при Лунната диета няма голяма опасност от злоупотреба и не е трудна за спазване. Въпреки това, поради възможните странични ефекти от внезапния глад този хранителен режим не се препоръчва за сериозно спортуващи хора, възрастни, бременни и кърмещи майки.

В крайна сметка, ако имате интерес от подобен експеримент се съветвайте с лекар преди да отворите лунния календар.

Не забравяйте, че най-важното е да изглеждате и да се чувствайте добре!

Източници

Promising the Moon: The Truth Behind the Werewolf Diet

The Werewolf Diet: Eating To Lunar Calendar Helps You Lose 6 Pounds In 24 Hours, Claims Say

Can The Lunar Cycle Save Your Life? Heart Surgery During A Full Moon Decreases Hospital Stay, Increases Survival Rate

Do Detox Diets and Cleanses Really Work?

Nutrition and healthy eating

0