Здраве

Какви са вредите от консумацията на енергийни напитки?

Какви са вредите от консумацията на енергийни напитки

Какви са вредите от консумацията на енергийни напитки?

В ежедневието си често попадаме на реклами за енергийни напитки, които рекламират положителните им ефекти върху умствената дейност и физическото представяне. Но всъщност какво представляват те? Наистина ли са толкова полезни, колкото ги рекламират? Могат ли да навредят на организма? И още много въпроси, на които ще си отговорите като прочетете следващите редове.

Какво представляват енергийните напитки?

Това са безалкохолни напитки, които се предлагат на пазара с цел подобряване на умствената бдителност и физическото представяне. Съдържат високи количества стимуланти (обикновено кофеин), захари и други активни вещества, витамини и растителни екстракти от които най-често таурин, екстракт от корен на женшен, екстракт от корен на гуарана и витамини от групата В.

Те могат да имат стимулиращо действие върху функциите на организма. Въпреки това, могат да навредят на здравето и да предизвикат появата на някои видове болести.

Защо не е подходяща консумацията им?

Поради тяхното действие, съдържат значително количество кофеин и изключително голямо количество захар. Много от тях съдържат около 200 мг кофеин, което се равнява на почти 4 чаши сварено кафе. Високото количество стимуланти може да предизвикат някои потенциални вреди на организма при редовна консумация.

Най-притеснителното е липсата на регулацията относно безопасността им. След водата, основната съставка е захарта. Изследвания показват, че консумацията на напитки с високо съдържание на захар може да доведе до наддаване на теглото, повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и подагра.

Какви негативни последствия може да има от консумацията на енергийни напитки?

Предоставят бърза енергия, което може да се хареса на повечето хора, които се чувстват уморени или които вярват, че кофеинът ще им осигури предимство при упражненията или състезателните спортове. Въпреки че, някои контролирани проучвания, са показали временно подобряване на бдителността и повишени нива на енергия, както и подобрено физически представяне при спортисти, по-голямата част от проучванията показват отрицателен ефект върху здравето. Те включват:

  • сърдечно-съдови заболявания – проучвания показват, повишаване на сърдечната честота и артериално кръвно налягане след консумацията им. Тези констатации се дължат на ергогенните ефекти на съдържанието на кофеин в тях;
  • неврологичен и психологичен ефект – хората, които редовно ги консумират, развиват симптоми на кофеинова интоксикация при дози, която е равна или надвишава 200 мг. Симптомите включват тревожност, безсъние, стомашно-чревно разстройство, мускулни потрепвания, безпокойство и периоди на свръхактивност.
    В допълнение, високия прием на кофеин предизвика остри и хронични ежедневни главоболия чрез стимулиране на състояние на кортикална хипервъзбудимост. Проучвания установяват, развиването на четири вида психиатрични разстройства. Честата консумация също така може да предизвика агресивно поведение и поведенчески разстройства.
    Няколко доклада предполагат, че консумацията им може да допринесе за исхемичен инсулт и да доведе да епилептични припадъци. Халюцинации могат да се наблюдават при хора, консумиращи повече от 300 мг кофеин на ден. Високите нива на кортизол, които са предизвикани от високите нива на стимуланти, могат да обяснят това;
  • стомашно-чревни и метаболитни ефекти – обикновено съдържат големи количества захар. Той е главно под формата на захароза, глюкоза и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Следователно, високият прием може да увеличи риска от затлъстяване и диабет тип 2. В допълнение, голямото количество захари намаля активността, разнообразието и генната експресия на чревните бактерии, което води до повишен риск от затлъстяване и метаболитен синдром. Прекомерният прием на кофеин намалява инсулиновата чувствителност, което би могло да обясни повишаването на нивата на кръвната захар след консумацията им. 
  • ефекти върху бъбреците – доказано е, че кофеинът в енергийните напитки подобрява диурезата. Поради това трябва да се избягват по време на продължителни тренировки в гореща среда заради потенциала за дехидратация. Кофеинът насърчава загубата на натрий в урината, което се отразява на плазмения обем и води до значителна промяна на работата на сърдечно-съдовата система по време на тренировка. 
  • дентални ефекти – скорошно проучване установи връзката между енергийните напитки и зъбната ерозия. Консумацията им се свързва с около 2,4-кратно увеличаване на зъбната ерозия. Това се дължи на ниското pH и високото съдържание на захар.

Кои тонизиращи напитки са полезни?

Макар и повечето енергийни напитки да не са благоприятни за нашето здраве, съществуват и такива, които могат да бъдат полезни за нас. Те включват в състава си зелен чай, витамини, минерали и някои аминокиселини, които оказват положителен ефект върху функциите на организма. При избора си на енергийна напитки избягвайте тези с високо съдържание на захар и кофеин, тъй като те могат да навредят на здравето.

Заключение 

Енергийните напитки се консумират често, тъй като повишават енергийните нива, стимулират мозъчната дейност и подобряват физическо представяне. Те са популярни по-целия свят, най-вече сред тийнейджъри и спортисти. Макар и да оказват положителни ефекти, честата и прекомерна консумация може да предизвика някои потенциални вреди за организма.

Най-често те включват сърдечно-съдови, неврологични заболявания и психични ефекти, стомашно-чревни и метаболитни нарушения и други. Това се дължи най-вече на високото количество захар и кофеин.

Съществуват и такива, които могат да бъдат полезни за нас. Обикновено те включват в състава си зелен чай, витамини, минерали и някои полезни аминокиселини.

Източници

Energy Drinks | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public 

Health

Energy Drinks | NCCIH (nih.gov)

Energy Drink Consumption: Beneficial and Adverse Health Effects – PMC (nih.gov)

0