Практична психология

Възможно ли е да промениш себе си и да станеш по-добър човек?

ation - 2024-01-16T212819.787

Възможно ли е да промениш себе си и да станеш по-добър човек?

Въпросът дали е възможно хората да променят своята личност е постоянна тема на изследвания и дебати през годините. Личността  наследява ли се или е нещо уникално и различно при всеки? Дали е продукт на природата на индивида, или въпрос на образование? Могат ли хората наистина да променят своята идентичност, ако положат усилия? 

В продължение на много години изследванията показват, че личността ни е трудно се променя, освен ако не сме имали преживявания, които да изменят начина, по който гледаме на живота. Въпреки това, продължават да се появяват доказателства, че можем да се променим и без наличието на събития от този тип и да променяме части от личността си през целия си живот.

В крайна сметка, всички ние сме родени с идентичност, различна от тази на всички останали и тя е нещо, което е дълбоко вкоренено в нас. Това кои сме ние, се дължи както на средата, където сме родени и израснали, така и на физически качества или недостатъци, ако имаме такива. С течение на времето и с възрастта, когато придобием опит, можем да изграждаме и променяме части от нашата личност, поведение и действия, докато растем и се развиваме като хора.

Така че, краткият отговор на въпроса е да, можете да промените аспекти на Вашата личност. Но преди да го направите, ето няколко неща, които трябва да имате предвид.

Опознайте себе си

Ползите от ,,опознаването на себе си’’ са били обект на вниманието на много велики философи като Аристотел, Сократ и Питагор. Най-важното според тях преди да започнете с промяната, е да обърнете внимание на това кои сте всъщност. Тук саморефлексията се оказва особено полезна. Става въпрос за навикът умишлено да обръщате внимание на собствените си мисли, емоции, решения и поведение.

Чуйте няколко от въпросите, които могат да са Ви от полза ако решите да се подложите на саморефлексия: 

 • Кой съм аз всъщност?
 • Какво ме тревожи най-много за бъдещето?
 • Ако това беше последният ден от живота ми, щях ли да имам същите планове за днес?
 • От какво наистина се страхувам?
 • Държа ли се за нещо, което трябва да пусна?
 • Ако не сега, тогава кога?
 • Кое  е най-важното нещо в моя живот?
 • Какво правя с нещата, които трябва да бъдат мой приоритет?
 • Направих ли нещо напоследък, което е значимо и си струва да се запомни?
 • Днес накарах ли някого да се усмихне?
 • От кои неща се отказах и как ми повлия липсата им?

Бъдете честни със себе си

Четем книги за личностно развитие и  ходим на курсове за въпроси, с които изпитваме затруднения. Дори  моделираме поведението на другите, когато нещо в него ни харесва, независимо дали става въпрос за хора, които познаваме, герои от книги или пък известни личности. Правим всичко това с една единствена цел – да се усъвършенстваме.

Има много причини, поради които искаме да променим кои сме, било то за да се харесаме на другите, да се приспособим към дадени обстоятелства или защото просто предполагаме, че ако изглеждаме по-друг начин животът ни би бил по-лесен.

Ако обаче продължавате да се променяте, за да отговорите на нуждите и очакванията на другите, ще бъдете като кораб в морето, който ще бъде тласкан навсякъде, накъдето вятърът повее. Понякога се случва така, че прекалено големите усилия за промяна с цел да се впишете в определена среда водят само до загуба на истинската Ви същност. 

Брони Уеър е медицинска сестра, която е работила със стотици пациенти през последните няколко седмици от живота им. Когато тя ги питала съжаляват ли за нещо, най-честият отговор който получавала е следният – ,,Иска ми се да имах смелостта да живея живот, верен на себе си, а не живота, който другите очакваха от мен. Ако искате да се измените, за да покриете чужди очаквания, първо добре се замислете дали си заслужава усилията. Вие сте уникални. Може би не Вашата личност трябва да се промени – но работата, ситуацията, средата или връзката, в която се намирате.

Подгответе се за успех

Когато полагате усилия, за да се превъплатите в някой друг, то  от съществено значение е да имате предвид следните неща  : 

Първо, открийте кое е вашето ,,Защо?’’

Процесът на трансформация трябва да има достатъчно силна причина, за да стане реалност. В противен случай болката ще надделее над удоволствието или с други думи наградата няма да си струва усилията. Тогава провалът ще е сигурен. Много е важно целият процес, през който преминавате, да се случва отвътре навън, а не отвън навътре. 

Нека го изясним с един пример от спорта. Когато един атлет има цялата спортна екипировка, за да се развива, то той може да достигне до около 83% от своя потенциал сам. Когато се появи треньор, който да му помага и да го напътства, то процентите се вдигат на 97. Чухте много добре…97, а не 100. Защото последните 3 процента зависят отново от атлета, той трябва сам да ги извоюва, а за да се случи това, той трябва да е сигурен в своето ,,защо’’.

Следващото, на което трябва да обърнете внимание, е да бъдете конкретни какво трябва да се промени

Може да кажете, че искате да станете по-добри хора, но трябва да сте наясно какво точно имате предвид като Ваши разбирания и принципи. Искате ли да бъдете по-щастливи, по-оптимистични или дисциплинирани? Искате ли да бъдете по-любезни, по-внимателни или да се държите не толкова егоистично? Искате да бъдете по-социални и приветливи, вместо да мислите само за работа и бизнес? Трябва първо да изясните какво означават за Вас всички тези неща. Все пак, ако не знаете какво искате, как ще го получите?

Предприемете действия за това как ще се случи всичко

Нищо няма да се промени, ако само си мислите за него. За да е всичко  качествено, трябва да положите усилия и търпение. Започнете с малки стъпки и ще видите, че с времето нещата ще стават все по-лесни. Най-важното е да не спирате да се движите напред към Вашите цели и малко по-малко ще усетите как подобряването било то във Вашите умения, външен вид или дори личностни качества, се забелязват от околните и най-вече от Вас самите.

Лесен начин да започнете е като си изградите навик.  Колко време ще отнеме това? Изследвания на различни учени показват, че може да отнеме от 18 до 254 дни, докато човек си създаде нов навик и средно 66 дни, за да стане новото поведение автоматично, тоест да стане част от Вас и да го извършвате, без да се замисляте, като например миенето на зъбите.

 Най-лесната промяна? Нашето отношение към нещата!

Персийският философ Руми е казал: ,,Това което търсиш, търси теб’’. Ако търсите доброто, било то в себе си или в останалите, ще го намерите. Ако търсите какво не е наред в даден човек или ситуация, познайте какво ще намерите? 

Да имате положителна нагласа за живота намаля нивата на стрес, които изпитваме, и също така ни издига в очите на околните. Представете си да говорите с някой, който има невероятно чувство за хумор. Би било далеч по-приятно пред общуването с човек, който пуфти всеки път, когато пуснете някоя шега и гледа сериозно.

Как можете да измените начина, по който гледате на нещата? Като смените Вашата перспектива от негативна към позитивна. Другия път, когато се случи нещо, което би Ви издразнило, се запитайте ,,Как може това да ми помогне?’’. Разбира се, понякога няма да го откриете веднага, но самият факт, че опитвате, Ви движи в правилната посока. Така Вие избирате надеждата и оптимизма пред страхът и негативното.

Заключение 

Винаги има начин да се подобрите, щом го желаете истински. Когато си задавате правилните въпроси, Вие ще откриете кои сте всъщност и като истински скулптори, ще успеете да премахнете нещата, които Ви спират да бъдете щастливи, уверени и да се обичате.

Не е нужно просто да живеете с черти, които може да навредят на живота или връзките Ви. Борете се да бъдете тези, които истински желаете да бъдете, и резултатите сами ще почукат на вратата Ви. 

И не забравяйте да се забавлявате, докато работите за своето ново аз!

Източници : 

Is It Possible to Change Your Personality to Become a Better Person?

Change Your Future by Changing Your Attitude

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0