Здраве

Помело

Ripe pomelo and plate with pomelo slices on white textured backg

Помело

Колко са тайните, криещи се зад името – помело? Докъде се простират ползите, които приемът му може да окаже на организма ни и коя е причината този продукт често да остава сам на пазарските щандове?  Познат на човечеството от хилядолетия, този цитрус е малко известен сред българските потребители. Свързваме помелото с портокалите, грейпфрутите и лимоните, но дори не подозираме за истинската му стойност. Често аргументираме високата му цена на база екзотичния произход, изпускайки съществени фактори и важни подробности, които напълно биха променили начина, по който разсъждаваме. Предстои ви истинско тропическо пътешествие след което, не само ще познавате отлично най-големия цитрус в света, но той дори може да се превърне в част от ежедневния ви хранителния режим.

Какво представлява помелото?

Помело е най-големият представител на цитрусовите плодове, достигащ максимално тегло от впечатляващите 8 килограма и обиколка, варираща от 10 до 30 сантиметра. Има кръгла на вид форма със сочна, сладко-кисела, разделена на парченца вътрешност и дебела кора, характеризираща се с жълто-зеленикав цвят. Неговият произход е свързан с дървото, носещо същото име и известно с вечнозелените си листа, обилният си цъфтеж и височина, варираща от 5 до 15 метра. Ароматът, носещ се от помело дръвчетата е наситен и единствен по рода си, с типични нотки на цитрус между които се прокрадва лека сладост. Интересен факт е, че младите растения се нуждаят от дълъг и бавен период на развитие, за да започнат създаването на своя собствена продукция, което може да отнеме от осем до десет години, в зависимост от природните условия и положената грижа. Доколко зрели са плодовете показателен е цвета на тяхната кора – значително по-зелена при неготовата за консумация партида и жълтеникав при нормалния вариант. 

В кои региони се среща?

Регионите, в които може да бъде открит помело, се характеризират с изявен тропически или субтропически климат. Ето кои са те:

  • Китай – според древни вярвания, останали и до днес, китайският народ смята помелото за символ на просперитет и добър късмет. В Китай плодът е изключително обичан и високо ценен, за което показателен е и фактът, че страната е на първо място в света по неговото производство;
  • Азия – със своето благоприятно географско разположение, горещи температури и влажен въздух, Азия е регионът, от чиито територии се счита, че помелото е произлязло. Плодът е широко залегнал в културните традиции на много от страните, намиращи се в южните и източните части на континента, а сновни производители са Тайланд, Виетнам, Малайзия, Индонезия и Филипините;
  • Австралия  – в някои части на Австралия може да бъдат открити значителни плантации на вечно зеленото дърво, като най-известен в сферата е северният щат Куинсланд;
  • Европа – помелото не е от разпространените за отглеждане плодове сред европейците, но въпреки това на някои етикети, обозначаващи произхода му, можем да открием и някой европейски страни, като Испания;
  • Южна Америка – в някои части на Южна Америка производството на този цитрус е развито в големи мащаби, отличаващи се с чудесно качество. Плодът в ежедневие за страни като Флорида, Калифорния и в южните части на САЩ, където предразполагащи са и подходящите климатични условия;

Какви са ползите от консумацията му?

Този екзотичен плод може да предостави изключително много ползи на тялото. Ето няколко сфери от живота, в които неговата консумация играе съществена роля:

  • загуба на тегло – съотношението между размера и калорийния състав на помелото е отличен помощник в процеса на сваляне на килограми. С избора на този плод, съдържащ средно количество от 38 калории на 100 грама продукт, тялото се принуждава да разгради своите вече натрупани запаси, за да поддържа енергийния разход. Същевременно витамините и фибрите на продукта допринасят в организма да се създаде чувство на ситост и удовлетвореност от храната; 
  • засилва сърдечното здраве – със своя полезен и богат на фибри състав, този цитрус може значително да намали нивата на двете кръвни мазнини, причиняващи най-много сърдечни проблеми – холестеролът и триглицеридите. Благодарение на тази своя способност, антиоксидантните си свойства и богатия си воден състав, поддържащ тялото в идеален воден баланс, помелото стимулира сърцето да работи в оптимално здраве, необезпокоявано от свободни радикали и опасни болести; 
  • подмладяващи свойства – в силата си на мощен антиоксидант с високо съдържание на витамин С, помелото помага за редуциране на вредите, нанесени върху клетките от оксидативния стрес – ключов фактор в процеса на остаряване. Осигорява хидратацията на кожата и стимулира наличието на колаген, предпазващ от появата на финни линии. Важно е да се отбележи, че също така стимулира кръвния поток, подобрявайки циркулацията в клетките, играещи голяма роля за външния вид; 
  • бори се с раковите клетки  – проучвания доказват, че помелото може да предотврати разпространението на рака, убивайки част от раковите клетки; 

При какви условия може да се отглежда?

За да бъде гарантирано добро качеството на реколтата, отглеждането на помело изисква специални климатични и почвени условия. Ключови фактори са:

  • почва – подходящите почви за отглеждане са с леко песъчлив състав и добре дренирани, за да се избегне задържане на вода около корените;
  • топъл климат – най-благоприятни за развитието на здраво дръвче са субтропичните и тропичните условия с температури, поддържащи се достатъчно високи през целия период на растеж. Минималните температури под 10°C могат да нанесат тежки вреди по растението;
  • слънчева светлина – слънчевата светлина, необходима за нормално развитие на растението е в диапазон  6-8 часа, като облъчването трябва да се извършва директно;
  • слаба ветровитост – силните ветрове могат да повредят нежните млади цветове, както и да разпилеят все още недостигналите пълния си растеж плодове. За да се избегне загуба на реколтата, мястото за отглеждане на помело, трябва да бъде с естествена защита от вятъра;
  • редовно поливане – зрелият плод съдържа голямо количество вода, което предполага и неговото качествено водоснабдяване по време на отглеждането му. Влагата дава на дървото здрава основа за развитие на корена, което от своя страна носи стабилност на цялостната му структура и предразполага растежа да достигне потенциала си от забележителните 15 метра;
  • засаждане и разстояние – поради големия размер на помело, трябва да се засажда на разстояние от 5 до 7 метра. В противен случай корените на двете растения биха се конкурирали в набавянета на необходимите ресурси, развивайки плодовете си неравномерно;
  • подрязване – премахването на болни, увредени или непродуктивни клони би подобрило общото състояние на растението, разпределяйки хранителните вещества към здравите плодове; 

Заключение

Плодовете са един от даровете на земята – необработени, ползотворни и изкусителни, те могат да предоставят истинска наслада на сетивата ни. Техните свойства, богатство и наситеност са създадени от природата, за да дадат възможност на всеки един човек да се докосне до нейните блага, да презареди енергията си и да изпита чувството на принадлежност, закодирано в същността им. Нека бъдем благодарни за плодородието на земите си, опознавайки нови части на света и наслаждавайки се на всеки миг от живота.  

Източници

9 Health Benefits of Pomelo (and How to Eat It)

What Are Pomelos?

What is a Pomelo? Everything to Know About Grapefruit’s Sweeter Cousin

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0