Здраве

Колаген

Collagen in food concept, top view

Колаген

Колагенът остава все така популярен благодарение на всичките си изключителни свойства, които спомагат поддържането на младежкия вид на кожата, но и не само. Сигурно сте чували за така нашумелите продукти, предимно на прах и таблетки, които претендират, че подобряват вида на косата и ноктите. Можете да ги намерите под различна форма, но дали тези продукти наистина правят това, което обещават?

Колкото и да са разногласни лекарите по темата, се оказва, че колагенът наистина има място във вашата всекидневна рутина!

Какво представлява колагенът?

Нека започнем с основните понятия, а именно – какво всъщност представлява колагенът? Той е вид протеин (белтък). Той е най-разпространеният структурен протеин при животните. Структурен белтък е този, който изгражда структурата или рамката на клетките и тъканите. Известни са 28 вида, като сред по-важните представители, отговорни за едни от основните функции на протеина са аргинин, глутамин, пролин, глицин и други.

 •  Глицин – участва във формирането на креатин, подпомага натрупването на мускулна маса, стимулира енергийния метаболизъм;
 •  Глутамин – от своя страна притежава разнообразни ефекти като  благоприятно въздействие върху психичното състояние и съня;
 • Аргинин – участва в процесите на циркулация и стимулира имунната система;
 •  Пролин – от друга страна е една от основните аминокиселини, необходими за нормалното функциониране на всички процеси в организма

Най-разпространеният протеин в тялото ни се намира в съединителната тъкан, в кожата, костите, хрущялите и др. Той играе важна роля в клетъчните процеси, включително:

 • възстановяване на тъканите – регенерират се с по-бързи темпове;
 • клетъчна комуникация и клетъчна миграция – процеси, необходими за поддържането на самите тъкани

Фибробластите , клетките на съединителната тъкан, образуват самия белтък. С напредването на възрастта функцията им се нарушава и производството му значително се забавя (с около един процент на година).

Симптоми за липса на колаген

След като се запознахме подробно с белтъка и неговите функции, ето и няколко признака на недостиг:


Хлътване на очите и лицето

Стареенето оказва своите ефекти през годините , като е една от основните причини е продължителната загуба на протеина. Възможно е зоната под очите да хлътва и да става по-тънка, а бузите, от своя страна, да изтъняват.

Болки в ставите и ограничена подвижност

Хрущялът, подобната на тъкан като гума, която покрива краищата на дългите кости в ставите, се състои от много колаген. Загубата му именно в тези зони, може да доведе до болки при движение.


Пропускливи черва

Тъй като ценния белтък се намира почти навсякъде в тялото – включително и в стомаха, недостигът в тази област може да доведе до синдром на пропускливите черва. Симптомите включват запек, диария, недостиг на хранителни вещества и др.

Проблеми с кръвообращението

Същественият протеин изгражда стените на кръвоносните съдове, като при недостиг кръвообращението е възможно да не протича по оптимален начин. Нарушенията има възможност да доведат до болки в гърдите, умора и чести главоболия.

Ползите от колагена

Това вещество се отличава с няколко основни ползи, които включват:

Подобрява здравето на кожата и косата

Този така ценен белтък може да помогне на кожата да изглежда по-стегната, гладка и свежа ,като и ще запази обновяването на клетките.

Болката в ставите и дегенерацията на хрущялите се понижава значително

Колагенът, със своята гелообразна структура, позволява движенията да са без болка, като спомага със следните ползи : 

 • помага на костите да се движат по-лесно – запазва гъвкавостта;
 •  намалява болката – свързвана често с остаряването;
 • рискът от дегенерация на хрущялната тъкан се понижава – тя остава оптимално запазена 

Помага при пропускливи черва

Ако страдате от синдром на пропускливите черва, протеинът може да ви бъде изключително полезен. Той успокоява обвивката на червата и разгражда протеините, и следователно лекува увредените клетъчни стени.

Увеличава енергията и ускорява метаболизма

Приема на по-голяма доза от най-разпространеният белтък в тялото, може да помогне за ускоряване на метаболизма , като добавя мускулна маса към телосложението ви. Глицинът може да спомогне за оформянето на мускулна тъкан и напомняме , че задържането на мускулна маса е от ключово значение в процеса на стареене, тъй като поддържа стойката, здравето на костите и гори повече калории отколкото мазнините.

Витамини, нужни за производството на колаген

Тялото ни е в състояние да произвежда протеина, когато са налични аминокиселини, витамини и минерали, но по-специално витамините А, Е и С. Можете да си набавите от тях чрез храните, които приемате, или чрез хранителни добавки.

Храни с високо съдържание на витамин А , например, включват моркови, сладки картофи и броколи. Маслото от пшеничен зародиш, слънчогледовите семки и лешниково олио пък от своя страна гарантират на тялото ви препоръчителната дажба на витамин Е. Червените и зелените чушки, доматите и зелените листни зеленчуци са богати на витамин С.

Има голям избор от продукти, така че всеки може да намери това, което му влияе най-благоприятно.

Хранителни добавки с колаген

На ред идват хранителните добавки. В последните години виждаме активно нарастване на интереса към тях, като те са лесно решение за всеки, чието ежедневие не позволява приготвяне на костен бульон или прием на храни, които доказано помагат пряко или косвено на синтеза на протеина.

Добавките се предлагат под различна форма като таблетки, в течно или прахообразно състояние и е удобно да се комбинират и с други добавки. Благодарение на големия асортимент дори и в аптеки, човек лесно може да намери перфектния за него продукт и да направи осъзнат избор.

От изключителна важност е да се отбележи, че преди приемането на добавка, е добре да се консултирате с лекар!

Трябва да признаем и ефективността на така наречения хидролизиран колаген – едно от откритията на науката. Той се усвоява много бързо от организма, тъй като е разграден чрез процес, наречен хидролиза, на малки пептиди, които се усвояват по-лесно от тялото. Той съдейства на хиляди хора за:

 •  По-красива кожа – кожата става по-еластична;
 • По-добро чревно здраве – стомашната флора и стените на червата се подобряват значително;
 • По-здрави стави и ставни връзки – особено сред по-възрастни хора

Ако приемът на таблетки не Ви е особено приятен, винаги съществува варианта да пробвате локално третиране. Най-вероятно сте попадали на реклама за кремове против стареене. Именно те съдържат съставки, които имат за главна цел подсилването на белтъка в организма.

Възможни странични ефекти от приема на добавки с колаген

Нека разгледаме потенциалните странични ефекти, които, както при всяка добавка, има възможност да възникнат:

Съществува риск от последици за здравето на червата

Някои проучвания показват, че се забелязват стомашно-чревни нежелани реакции като запек при някои пациенти. Други пациенти макар и значително по-рядко, се оплакват от намаляване на апетита.

Може да предизвика главоболие или инсомния

Има част от населението, която е  чувствителна към глутаминовата киселина в протеините и може да получи леко главоболие или проблеми със съня.

Може да предизвика алергия

Непредвидимите алергични реакции са едни от най-рисковите странични ефекти. Симптомите в случая включват сърбеж или изтръпване в областта на устата, подуване на езика или коремна болка.

Източници 

Collagen: Benefits, Side Effects, and More

Collagen: What it is, Types, Function & Benefits 

▷ Kollagen: Wirkung, Vorteile und Vorkommen ✓ Inkl. Studien + Tipps 

Is Collagen Worth the Hype? 

Health Benefits of Collagen: Pros and Cons, Nutrition, and More 

Collagen supplements: Benefits, safety, and effects 

Предимствата на колагена – защо е толкова полезен

Натурален и хидролизиран колаген – каква е разликата? 

3 признака за липса на колаген в тялото

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0